• BIST 100

    16663,31%2,5
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,85% -0,32
  • GRAM ALTIN

    7218,55% -4,11
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”

16 Eylül 2023, Cumartesi 11:55
16 Eylül 2023, Cumartesi 11:55
Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, tekrar gündeme gelen Covid-19’un yeni varyantı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, yayılım hızının çok fazla olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Türkiye’de Eris varyantının olup olmadığı hakkında açıklama yaptı. 9 vakada Eris varyantına rastlanmasıyla Bakan Koca, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz” diye sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Bunun üzerine varyantın belirtileri ve detayları ise merak konusu oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, varyantın çok hızlı yayılma özelliğinin olduğunu açıkladı.

“Bulgular daha hafif seyretmektedir”
Yeni varyanta bağlı ölüm oranının ilk vaka gruplarına göre daha düşük olduğuna dikkat çeken Şenyiğit, “İlk defa 2023 yılının başlarında Asya ülkelerinde tespit edilen Eris varyantı Covid-19’un iyi bilinen 6 varyantından biridir ve kendine göre farklı özellikle arz etmektedir. Öncelikle şunu söylemeliyim ki; bu varyant çok ağır derecede ilk dönemde gördüğümüz varyantların yaptığı ağır derecede hastalık oluşturmamaktadır. Eris varyantının oluşturduğu Covid-19 ile ilgili bulgular daha hafif seyretmektedir. Boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve ateş oluşturabilmektedir. Ölüm oranı ilk vaka gruplarına göre çok düşük seyretmektedir” dedi.

“Büyük ihtimalle bu varyant yayılacak”
Şenyiğit, endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, “Eris varyantının kendi içinde oluşturduğu 3 mutasyona bağlı olarak çok önemli bir özelliği var. Çok hızlı bir şekilde hücrelere girebilmekte ve çok hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Dolayısıyla bu varyantın yayılım özelliği çok fazladır. Şu ana kadar bilinen varyantlara göre daha fazladır. Ülkemizde de görülmesi son derece normaldir. Bakanımız Fahrettin Koca 9 vakada Eris varyantının ortaya çıktını dün söyledi. Büyük ihtimalle de bu yayılacak. Ancak endişe edilebilecek bir durum değildir” diye konuştu.

Tedavisi Covid-19 ile aynı
Eris varyantının belirtilerini açıklayan Şenyiğit, “Özellikle yaşlıların, kronik hastalığı olanların mutlaka dikkatli olması gerekiyor. Bir de okulların açılmasıyla beraber özellikle evlerinde yaşlı ve hasta olanların daha dikkatli olması gerekiyor. Bu tür hastalıklarda özellikle ateş, boğaz ağrısı, üşeme ve titreme olursa mutlaka test yapmaları gerekiyor. Çünkü bu hastalık PCR testi ile ortaya çıkabilmektedir. Tedavisi de Covid-19’da bildiğimiz tedaviyle aynıdır. Dolayısıyla şu anki duruma göre Eris varyantında, başta ülkemiz olmak üzere dünyada çok fazla endişe edilebilecek bir durum yoktur” ifadelerine yer verdi.

“Yeni bir aşı önermiyoruz”
Yeni varyanta karşı Covid-19 aşılarının direnç gösterdiğini söyleyen Şenyiğit, şunları kaydetti:
“Bugün çok iyi biliyoruz ki iki Covid-19 aşısı olanların erise karşı dirençleri çok daha fazladır. Yeni bir aşı önermiyoruz. Ancak hastalık durumuna göre bir şeyler söylenebilir. Ama şu anki mevcut duruma göre evet, bu varyant çok hızlı yayılabilmekte. Ancak ölüm oranı diğer suçlara göre daha düşüktür.”

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Diş beyazlatmada uzman uyarısı: Hekim kontrolü şart

Dağlık bölgelerde hayat kurtaracak takviye: Siirt’e 2 yeni ambulans

Gaziantep Valisi Çeber yaralıları ziyaret ederek kazayla ilgili bilgi verdi

Şanlıurfa’da yaşanan kazanın ardından gerginlik: 4 yaralı

Erken tanı olmasaydı hayatını kaybedebilirdi

Mazerete bağlı öğretmen atamaları yapıldı

Bakan Bolat, Özbekistanlı mevkidaşı Kudratov ile görüştü

Bakan Tekin: Eğitimde dünyaya anlatabileceğimiz bir noktadayız

Suriye hükümeti ve YPG/SDG kapsamlı bir ateşkes ve entegrasyon anlaşmasına vardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü

Siirt'te köy yoluna düşen çığ temizlendi

Cuma hutbesinde tövbe ve umut vurgusu

Yurdun güneydoğusunda kuvvetli yağışlara dikkat

Kavaklıoğlu’ndan Litvanya’ya resmî ziyaret

Altın fiyatlarındaki tırmanış konut talebini yüzde 70 düşürdü

Cizre’de ayağı demir korkuluklara sıkışan kedi için itfaiye seferber oldu

ABD'deki kar fırtınasında ölü sayısı 85'e yükseldi

Malatya'da 2025'te 5,7 milyon hastaya hizmet verildi

Belediye Başkanı Geçit: Halı dokumacılığı Anadolu kültürünün en önemli unsurlarından

Bursa TB Başkanı Matlı: AB-Hindistan serbest ticaret anlaşması Türkiye için ticari risk oluşturuyor

İŞKUR'dan dezavantajlı bireylere kendi işini kurma desteği

Aile Hekimi Dr. Sılay’dan çocuklarda yüksek ateş uyarısı

Gazze'de doğum oranları düşüyor: Sağlık Bakanlığı işgalin yalanlarını rakamlarla çürüttü

SpaceX, Starship’in 12. test uçuşu için mart ayını işaret etti

Küba'dan Trump'ın tehditlerine tepki

Guardiola’dan Gazze açıklaması: Onları yalnız bıraktık

Gaziantep'te uyuşturucu ve ruhsatsız silah operasyonu: 2 kişi yakalandı

Gaziantep Valiliğinden TAG otoyolundaki kazaya ilişkin açıklama

Bursa’da drift yapan sürücüye 58 bin TL ceza

Soykırımdan sonra direnişi silahsızlandırma dayatması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diş beyazlatmada uzman uyarısı: Hekim kontrolü şart

Dağlık bölgelerde hayat kurtaracak takviye: Siirt’e 2 yeni ambulans

Gaziantep Valisi Çeber yaralıları ziyaret ederek kazayla ilgili bilgi verdi

Şanlıurfa’da yaşanan kazanın ardından gerginlik: 4 yaralı

Erken tanı olmasaydı hayatını kaybedebilirdi

Mazerete bağlı öğretmen atamaları yapıldı

Bakan Bolat, Özbekistanlı mevkidaşı Kudratov ile görüştü