• BIST 100

    10840,59%1,05
  • DOLAR

    36,60% 0,09
  • EURO

    39,72% 0,19
  • GRAM ALTIN

    3522,36% 0,13
  • Ç. ALTIN

    5671,28% 1,27

Prof. Dr. Akpolat: Şaşılıkta erken tedavi çok önemli

SAĞLIK 17.02.2025 11:57:22 0
Prof. Dr. Akpolat: Şaşılıkta erken tedavi çok önemli

Doğuştan şaşılığa erken müdahale edilmediğinde göz tembelliğinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat, "Çocuklarda erken tedavi çok önemli ancak 8 yaşından sonra göz tembelliğinin tedavisi yok" dedi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat, göz şaşılığı nedir, sonradan şaşılık meydana gelir mi, gelirse nereden kaynaklıdır, doğuştan veya sonradan meydana gelen şaşılıkta ilk önce ne yapılmalıdır, şaşılığın tedavisi var mıdır, her şaşılık için ameliyat gerekli mi, tedaviden sonra nelere dikkat edilmesi gerekir gibi İLKHA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Şaşılığın çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde farklı nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirten Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat, tedavide erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

"Şaşılık grubunun yaklaşık yüzde 70'ini pediatrik yaş grubu oluşturuyor"

Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat, şaşılığı çocukluk çağında ve edinsel (sonradan kazanılmış) şaşılık olarak iki gruba ayırdıklarını belirterek, "Konjenital şaşılıklar yani doğuştan itibaren meydana gelen şaşılıklarda en sık etken ailevi genetik faktörler ya da yüksek refraktif kusurlardır. İçeri kaymalar çocukluk çağında en sık karşılaştığımız grup, bir de gözde dışa kaymalar mevcut. Bazı paralitik şaşılıklar konjenital yani doğuştan olabiliyor. Bu nedenle şaşılık grubunun yaklaşık yüzde 70'ini pediatrik yaş grubu oluşturuyor" dedi.

Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat

"Covid-19 sonrası paralitik şaşılıklar görülmeye başlandı"

Erişkinlerde sonradan gelişen şaşılık vakalarının çeşitli nedenlerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Akpolat, "Bazı viral hastalıklar, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklar ve diyabet edinsel şaşılığa yol açabiliyor. Ayrıca Covid-19 sonrası bazı hastalarda paralitik şaşılık vakaları görülmeye başlandı. Diyabetik hastalarda ise akut gelişen 6'ncı sinir paralizisi en sık karşılaştığımız edinsel şaşılık hastalık gruplarından biridir." dedi.

"Sinirin kendini onarması için 3 ila 6 ay beklemek gerekir"

Travma, diyabetik komplikasyonlar veya damar hastalıkları nedeniyle gelişen edinsel şaşılık vakalarında hemen cerrahi müdahale yapılmadığını belirten Akpolat, "Bu hastalarda sinirin kendini onarması için 3 ila 6 ay beklemek gerekir. Ancak daha uzun süre beklenmesi kasların sertleşmesine ve ameliyat başarısının düşmesine neden olabilir. Bu süreçte hastalara tek gözü kapatma, botoks tedavisi veya prizma gözlük kullanımı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çocuklarda erken tedavi çok önemli"

Doğuştan meydana gelen şaşılıklarda erken teşhisin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Akpolat, "Doğuştan meydana gelen şaşılıklarda ailelerin mutlaka erken dönemde göz hekimine başvurması çok önemli. Çünkü bu çocukluk çağındaki şaşılıklar masum değil, özellikle kayan göz tek taraflı ise o gözde göz tembelliği ortaya çıkıyor. Şaşılık vaktinde müdahale edilmezse göz tembelliği çocuklarda kaçınılmaz bir sonuç oluyor. Çocuklarda belli bir yaşa kadar tedavisi mümkün, ancak 8 yaşından sonra göz tembelliğinin herhangi bir tedavisi yok" dedi.

"Ameliyat sonrası gözün travmadan uzak kalması gerekmekte"

Şaşılık ameliyatlarının lazerle yapılmadığını ve genel anestezi altında gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Akpolat, "Şaşılık ameliyatları lazerle yapılmaz, tamamen kesme, biçme ve matematik olayı. Ameliyat öncesi doğru bir ölçüm yaparak hastayı mutlu edebiliriz. Yanlış ölçüm yaparsak ameliyat sonrası mutsuz olabilir. Tek kas ise yarım saat, 2 kas ise yaklaşık 1 saat süren ameliyatlar. Ameliyat sonrası gözün travmadan uzak kalması gerekmekte, bu sebeple çocukların top oynaması ertelenebilir, erişkin hastalar ise ağır işlerden bir süre uzak durmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Yukarı baktıran 2 kasında yetmezlik bulunan 5 yaşındaki hastamıza başarılı ameliyat uyguladık"

Prof. Dr. Akpolat, 5 yaşındaki bir hastada uyguladıkları double elevator palsy ameliyatını anlatarak, "Bu hastamız 5 yaşında hem pitozis var hem de yukarı baktıran 2 kasında yetmezlik mevcut. Göz aşağı bakabiliyor ama yukarı hiç bakamıyor. Bu hastalarda yukarı baktıran kaslar fonksiyonel olmadığı için antagonist kas alt rektus kası gözü aşağı doğru çekiyor. Bu hastanın hem bir miktar yukarı bakışını rahatlatmak hem de gözün aşağı çekilmesini önlemek için alt rektus kasını yaklaşık 5 milimetre geriletme ameliyatı uyguladık. Ameliyat başarıyla gerçekleşti. Hem estetik hem de görme yetisini kazandıran bir ameliyat oldu." dedi.

"Bölgenin merkezi konumundayız"

Turgut Özal Tıp Merkezi'nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birçok ilinin şaşılık merkezi konumunda olduğunu belirten Akpolat, "Hasta yoğunluğumuz çok fazla. Doğu Anadolu Bölgesi'nin hatta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinin şaşılık merkezi konumundayız" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Araç markete daldı: 1 çocuk ve sürücü yaralandı

Suriye’de patlama: 16 ölü 18 yaralı

Adıyaman'da başıboş sokak köpekleri toplanmaya başlandı

Batman'da onlarca aileye Ramazan kolisi dağıtıldı

Vatandaşlar: Eski Ramazanlar daha bereketli ve anlamlıydı

"MEBİ" kullananların sayısı 1 milyonu aştı

ABD-İngiliz kuvvetlerinin Yemen saldırısında şehit sayısı 30’u aştı

ABD’de Filistinli Aktivist için gösteriler büyüyerek devam ediyor

5,4 milyar liralık evde bakım yardımı yapıldı

Tefecilik yapmaktan 17 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Sulamada tasarruf ve yüksek kâr sağlayacak Mersin Anıtlı Barajı'nın yapım sözleşmesi imzalandı

Halepçe Katliamı’nın üzerinden 37 yıl geçti

"Sosyal medyada duyurmayana kadar müvekkilimin namaz kılmasına izin verilmedi"

Trafik denetimlerinde 567 bin sürücüye işlem yapıldı

Aydın'da uyuşturucu operasyonu: 26 gözaltı

HÜDA PAR Mersin Kadın Kolları, Gazze için bağışta bulundu

Yılın iki ayında 8,1 milyar liralık kaçak eşya ele geçirildi

Harabe olmuş Gazze’de toplu iftar yapılıyor

Osmaniye’nin Kastabala Kuş Cenneti'nde çıkan yangın

Ticaret Bakanlığı'ndan 600 firmaya dahilde işleme izin belgesi

Powerbank kullanımına dikkat: Yangın ve patlama riskleri neler?

Hafta sonu altın fiyatları nasıl?

Göz yanması neden olur? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl tedavi edilir?

İstanbul'da otomobil ile cip çarpıştı: 1 ölü 4 yaralı

Sıcaklıklar ani düşüşe geçiyor: Kar yağışı ve zirai don uyarısı!

ABD'de etkili olan fırtınalarda ölü sayısı 33'e yükseldi

64 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Bakan Göktaş: 16 yaş altı çocuklar için sosyal medya düzenlemesi Meclis'e sunulacak

Sobadan sızan gaz can aldı: anne ve iki çocuğu hayatını kaybetti

Bel ağrılarından korunmanın yolları

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ