• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Prof. Dr. Aygan: Recep ve Şaban, Ramazan’a hazırlık aylarıdır

31 Aralık 2024, Salı 15:11
31 Aralık 2024, Salı 15:11
 Prof. Dr. Aygan: Recep ve Şaban, Ramazan’a hazırlık aylarıdır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Prof. Dr. Aygan, Recep ve Şaban aylarının Ramazan’a birer hazırlık süreci olduğunu belirterek, "Bu aylar, nefis muhasebesi yapmak, ibadetleri artırmak ve Kur'an ile bağımızı güçlendirmek için eşsiz bir fırsattır." dedi.

Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fadıl Aygan, insanın zamana bağlı yaşayan bir varlık olduğuna dikkat çekerek, bu dönemlerin manevi arınma için birer fırsat olduğunu vurguladı.

Üç ayların, insanın ahiret hazırlığı yaparak kendini sorgulaması ve hayatını Allah’ın rızasına uygun şekilde düzenlemesi için bir fırsat sunduğunu belirten Dr. Aygan, Ramazan ayına hem ruhen hem de nefsen hazırlıklı olunmasının yanı sıra özellikle Kur’an’ı anlamanın ve hayata tatbik etmenin önemine dikkat çekti.

"Zamanı bilinçli değerlendirmek"

İnsanın zamana bağlı yaşayan bir varlık olduğunu belirten Prof. Dr. Aygan, "Zaman her an geçip gider ve bir daha geri getirilemez. İnsan, her anından sorumlu ve mesuldür. Bu nedenle, her anımızı Allah’ın rızasına uygun şekilde yaşamaya çalışmalıyız. Özellikle üç aylar olarak adlandırılan Recep, Şaban ve Ramazan aylarının bu anlamda çok kıymetli olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ramazan ayına ruhen ve nefsen hazırlık yapılmak çok önemli." ifadelerini kullandı.

"Recep ve Şaban, Ramazan’a hazırlık aylarıdır"

Prof. Dr. Aygan, Recep ve Şaban aylarının Ramazan’a birer hazırlık süreci olduğunu belirterek, bu ayların önemine şu sözlerle değindi:

"Ramazan ayı, Kur'an ayıdır; nefis muhasebesinin yapıldığı, insanın kendini ahirete hazırlık anlamında değerlendirdiği bir aydır. Bu nedenle, üç ayları kendimizi sorgulamak ve hayatımızı gözden geçirmek için bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Peygamber Efendimiz’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu aylarla ilgili “Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” duasını hatırlamalıyız. Özellikle bu manevi dönemlerin, insanın kendisini ruhen ve kalben hazırlaması için eşsiz bir fırsat sunduğunu bilmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ramazan’a hazırlık için izlenmesi gereken yol

Prof. Dr. Aygan, üç ayları manevi bir hazırlık dönemi olarak ele alırken, Ramazan’a hazırlık sürecinde ısrarla üzerinde durulması gereken üç ana başlık belirledi:

Nefis muhasebesi

Öncelikle, ‘Ben neredeyim? Hangi konumdayım? Günlerimi nasıl geçiriyorum?’ gibi sorularla kendimizi sorgulamalıyız. Allah rızasına uygun davranışlarda bulunuyor muyuz? Hangi salih amelleri işliyoruz? Bu sorulara samimiyetle cevap aramalıyız."

İbadetleri yoğunlaştırmak

Aygan, ibadetlerin sadece sayısal olarak artırılmasının yeterli olmadığını vurgulayarak şu çağrıda bulundu: "Namazlarımızda huşu artırılmalı, sünnetlere daha fazla riayet edilmeli ve Kur'an okumaya özel bir önem verilmelidir. Bu ibadetler, bizi manevi derinliğe ulaştıracak birer vesile olmalıdır."

Kur'an ile hemhal olmak

Ramazan’ın özellikle "Kur'an ayı" olduğuna dikkat çeken Aygan, şu tavsiyelerde bulundu: “Kur'an ile olan bağımızı güçlendirmeliyiz. Sadece okumakla kalmamalı, Kur'an’ı anlamaya ve hayatımıza tatbik etmeye çalışmalıyız. Kur'an’ın mesajını kalbimize nakşetmeli, irademizi hayır ve iyilik yönünü kullanmalıyız."

"Mübarek zaman dilimlerini fırsat bilmeliyiz"

Üç ayların, Allah’ın rahmetinin bollaştığı ve gönlümüzün salih amele daha meyyal olduğu zaman dilimleri olduğunu belirten Prof. Dr. Aygan bu dönemin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. "Bu mübarek dönemlerde, yaptığımız ibadetlerimizi sadece bir rutin olarak değil, hayatımıza değer katan birer manevi çalışma olarak görmeliyiz. Salat, bizi fuhşiyattan ve münkerden alıkoymalıdır. Namazlarımızı bu bilinçle eda etmeliyiz." dedi.

 Başta ülkemiz olmak üzere tüm İslam aleminin üç aylarını tebrik eden Prof. Dr. Fadıl Aygan, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bu mübarek ayların, tüm insanlığın barışına, huzuruna ve mutluluğuna vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum." (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önce terörsüz Türkiye, sonra terörsüz bölge menziline inşallah varacağız

Maduro: ABD'nin amacı Venezuela'nın doğal zenginliklerini ele geçirmek

HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığından Yenişehir Nüfus Müdürlüğüne ziyaret ve esnafla buluşma

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı’ndan kan bağışı

Malatya kitap fuarında Gazze'ye anlamlı destek

Nusaybin Umut Kervanı’ndan yetim ve muhtaçlar yararına kermes

Gaziantep’te aranan şahıslara yönelik operasyon

Hevedanlılar aşireti Diyarbakır’da bir araya geldi

Batman'da bir ailenin daha yüzü Umut Kervanı'yla güldü

Bakan Fidan, HAMAS Siyasi Büro üyeleri ile bir araya geldi

İşgal rejimi askerlerin yarısı soykırımdan sonra iş hayatına dönemiyor

Kenya'da toprak kayması: 13 ölü, çok sayıda kayıp

Psikolog Sayar: Ailenin vereceği destek çocuğu geleceğe hazırlar

Babasından miras kalan palancılık mesleğini 52 yıldır sürdürüyor

Hindistan'da yağmurla ilgili olaylarda 9 kişi öldü

El-Kassam Tugayları: Ekiplerimiz Sarı Hat'taki işgal esirlerin cesetlerini çıkarmaya hazır

Kassam, siyonist esirlerin cesetlerini çıkarmak için ekipman ve personel talep etti

Adalet Bakanlığı’ndan dijital reform: Yapay zeka destekli adalet sistemi

Polonya uyruklu Honorata Maria, Bingöl’de Müslüman oldu

İstanbul'da "Özgür Filistin" paneli düzenlendi

Ticaret Bakanlığından patates fiyatlarına ilişkin açıklama

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, kitap fuarında yazarlarla bir araya geldi

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonları: 192 kişi tutuklandı

Bilişim Uzmanı İçli: Çocuklarımızı yapay zekâya teslim etmeyelim

Siirt’te yıllardır beklenen dalgıç ekibi kuruldu

Konya’da asayiş ve trafik denetimleri

Gazze'deki soykırımın bilançosu: 68 bin 858 şehit, 170 bin 664 yaralı

"Müslümanlar Kur’an ile yüzleşmeli, güçlü ve şuurlu nesiller yetiştirilmelidir"

Seyhan’da otomobil sulama kanalına uçtu

Tutankhamun’un tüm hazineleri ilk kez bir arada: GEM kapılarını açtı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önce terörsüz Türkiye, sonra terörsüz bölge menziline inşallah varacağız

Maduro: ABD'nin amacı Venezuela'nın doğal zenginliklerini ele geçirmek

HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığından Yenişehir Nüfus Müdürlüğüne ziyaret ve esnafla buluşma

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı’ndan kan bağışı

Malatya kitap fuarında Gazze'ye anlamlı destek

Nusaybin Umut Kervanı’ndan yetim ve muhtaçlar yararına kermes

Gaziantep’te aranan şahıslara yönelik operasyon