• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Prof. Dr. Doğan: Önümüzdeki aylarda yağış olmaması halinde Mardin Ovası’nda ürün hasadı geçekleşmeyebilir

28 Ocak 2025, Salı 14:26
28 Ocak 2025, Salı 14:26
Prof. Dr. Doğan: Önümüzdeki aylarda yağış olmaması halinde Mardin Ovası’nda ürün hasadı geçekleşmeyebilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Mardin Ovası’nda yağış azlığı nedeniyle tarımda ciddi kayıplar yaşanabileceği uyarısında bulunarak, "Şubat-mayıs aylarında istenilen yağışlar o

Mardin Ovası’nda bu yıl yağış miktarının geçen seneye oranla ciddi oranda azalması, bölgedeki tarımı olumsuz etkiliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, özellikle önümüzdeki aylarda yağışların yetersiz kalması durumunda ekili alanlarda hasadın gerçekleşemeyeceğini belirtti.

Mardin Ovası’nda 3,1 milyon dekarlık tarım alanı bulunduğunu ifade eden Doğan, bunun 2 buçuk milyon dekarında hububat ve baklagillerin ekili olduğunu, yüzde 60’ında ise sulu tarım yapıldığını aktardı. Yağış miktarlarının alarm verici seviyede olduğunu belirten Doğan, "2024 yılında sadece 93 milimetre yağış kaydedildi. Bu miktar, 2023 yılında 233 milimetreydi. Geçen yıla göre 2 buçuk kat bir azalma söz konusu, bu da ciddi bir problem" dedi.

Mardin Ovası’nın geniş tarım alanlarıyla Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Doğan, “Mardin Ovası’nda toplam 3,1 milyon dekarlık bir tarım alanı bulunuyor. Bunun 2,5 milyon dekarı hububat ve baklagiller için kullanılıyor. 2,5 milyon dekarın yüzde 60’ında sulu tarım yapılırken, geri kalanında kuru tarım tercih ediliyor. Buğday üretimi, ovada önemi oldukça büyük. Türkiye genelinde yıllık ortalama 20-21 milyon ton buğday üretiliyor. Bunun yaklaşık 1,5 milyon tonu Mardin’den karşılanıyor. Yani bu bölge, Türkiye’nin buğday üretiminin yüzde 10’unu oluşturuyor. Ancak bu yıl yaşanan kuraklık, bu stratejik ürünün üretimini büyük bir tehlike altına sokuyor.” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki yağış miktarının dramatik bir şekilde düştüğünü kaydeden Doğan “2023 yılında Mardin Ovası’nda toplam 233 milimetre yağış kaydedilmişti. Ancak 2024’te bu miktar sadece 93 milimetre oldu. Yani yağışlarda 2,5 kat bir azalma söz konusu. Bu durum tarımsal üretim için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Normal şartlarda, bu dönemde yağışların yeterli olması ve bitki yetiştiriciliğine uygun bir ortam yaratması beklenirdi. Ancak maalesef durum böyle değil. Ocak ayındayız ve çiftçilerimiz sulu tarım alanlarında sulama yapmaya mecbur kalıyor. Çiftçilerle yaptığımız görüşmelerde, bu hafta içerisinde ikinci sulama işlemini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Bu, dünyanın başka bölgelerinde çok nadir görülen bir durum.” şeklinde aktardı.

“Yağış, istenilen durumda olmazsa hasat gerçekleşmeyebilir”

Önümüzdeki aylarda yeterli yağışın olmaması durumunda ciddi sonuçlarla karşılaşılacağını vurgulayan Doğan, “Şu anda sulama yapabilen çiftçiler için bir nebze de olsa durum kontrol altına alınabiliyor. Ancak özellikle kuru tarım yapılan alanlarda yağış gerçekleşmezse hasat yapılamayacak. Bu durum sadece buğday gibi temel ürünlerde değil, diğer baklagillerde ve sebze-meyve üretiminde de ciddi sorunlar yaratacak. Şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında yeterli düzeyde yağış alabilirsek, bu etkiler minimuma indirilebilir. Ancak yine de bu yağışların aylara homojen bir şekilde dağılması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşmezse, tarımsal üretimde büyük kayıplar yaşanacak.” ifadelerine dikkat çekti.

“Yer altı sularındaki azalma ve mısır ekimi sorunu”

Doğan, yer altı su kaynaklarının gittikçe çekildiğine dikkat çekerek, “Bundan 10-15 yıl önce bölgede açılan artezyen kuyularından 100-120 metre derinlikte su çıkarılabiliyordu. Ancak bugün bu derinlik 400-500 metreye kadar ulaştı. Bunun temel sebeplerinden biri, özellikle mısır tarımında yapılan yoğun su tüketimidir. Mısır, bölgemiz için ekonomik olmayan bir üründür. Bu nedenle mısır yerine alternatif ürünlere yönelmeliyiz. Daha önce yaptığımız çalışmalarla yer fıstığı gibi ürünlerin hem daha az su tükettiğini hem de daha yüksek verim potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyduk. Çiftçilerimize bu konuda örnek alanlar oluşturduk ve gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Ayrıca son yıllarda mısıra alternatif olarak ayçiçeği ve yonca gibi ürünlere yönelim olduğunu görüyoruz.” şeklinde ifade etti.

“Su kullanımı ve sulama sistemleri yenilenmeli”

Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması gerektiğini belirten Doğan, “Salma sulama, yani vahşi sulama yönteminden artık tamamen vazgeçmeliyiz. Bunun yerine basınçlı sulama sistemlerine geçiş yapılması gerekiyor. Yağmurlama ve damlama sulama gibi yöntemler, suyun daha verimli kullanılmasını ve daha geniş alanlarda tarım yapılmasını sağlıyor. Mardin Artuklu Üniversitesi olarak bu konuda çiftçilerimize sürekli rehberlik ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nün de bu konuda çeşitli projeleri bulunuyor. Ancak geçiş sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Su kaynaklarının ekonomik kullanımı, yalnızca tarımda değil, bireysel tüketimde de herkesin sorumluluğudur.” ifadelerine yer verdi.

Kuraklığın yalnızca tarım değil, hayvancılık ve meyve üretimini de olumsuz etkilediğini ifade eden Doğan, “Yağışların az olması, çayır ve mera alanlarındaki bitki büyümesini engelliyor. Bu da hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi büyük bir zorlukla karşı karşıya bırakıyor. Ayrıca meyve üretiminde de benzer sorunlarla karşılaşıyoruz. Geçmiş yıllarda yağışların az olması nedeniyle meyvelerde küçülme, şekil bozuklukları ve verim düşüşleri yaşandığını gördük. Eğer bu yıl da benzer bir durum yaşanırsa, meyve üretiminde büyük kayıplar kaçınılmaz olacaktır.” dedi.

Doğan, “Kuraklık, yalnızca bir meteorolojik problem değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir sorundur. Bununla başa çıkmak için su kaynaklarını daha verimli kullanmamız ve tarım yöntemlerimizi modernize etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki aylarda yeterli yağış gerçekleşmezse, tarımsal üretimde ve hayvancılıkta çok ciddi kayıplar yaşayacağız. Bu da ülkemiz ekonomisini derinden etkileyecek.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Hakkında 90 yıl hapis cezası bulunan hükümlü İstanbul’da yakalandı

ABD’de özel bir jet piste çakıldı: 5 ölü

Rusya: Sözde barış güçleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedef haline gelecek

Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye Filistin çağrısı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Konya-İstanbul YHT Hattı 11 yılda 13 milyon yolcuya hizmet verdi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te basınla bir araya geldi

Peskov, Türkiye'nin Rusya'ya S-400 sistemlerini iade edeceği iddialarını yalanladı

OGM ülke genelinde orman denetimlerini sürdürüyor

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te çeşitli ziyaretlerde bulundu

Bakan Fidan, Gazze konulu toplantıya katılmak üzere ABD'ye gidiyor

Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da su kuyusu açtı, ekmek ve sıcak yemek dağıttı

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Almanya: Ukrayna'ya destek için dondurulan Rus varlıkları kullanılmalı

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

YSK yeni 6 yeni üye ve başkanını seçecek

Malatya'da depremzedelere köy evleri teslim edildi

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

MOTAŞ'A yeni şoför alımı yapıldı

HÜDA PAR: Sosyal medyaya yaş sınırı getirilsin

Bitlis’te 4 adrese eş zamanlı uyuşturucu operasyonu: 5 tutuklama

Fidan'dan SDG'ye uyarı: Mutabakata uyulmalı, sabrımız tükeniyor

Kamu personeline 30 bin TL seyyanen zam geri çekildi

Battalgazi Belediyesi'nden ailelere destek

Fransa'da süper grip alarmı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Filistin’i Güney Kore'nin tanınmasıyla çok güçlü bir destek verilmiş olur

MEB’den 811 öğrenciye 45 ülkede burs sağlanacak

Brüksel'de polis ve çiftçiler arasında çatışma

Ömer Çelik: Özel'in yabancılardan yardım istemesi vahim bir durum

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hakkında 90 yıl hapis cezası bulunan hükümlü İstanbul’da yakalandı

ABD’de özel bir jet piste çakıldı: 5 ölü

Rusya: Sözde barış güçleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedef haline gelecek

Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye Filistin çağrısı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Konya-İstanbul YHT Hattı 11 yılda 13 milyon yolcuya hizmet verdi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te basınla bir araya geldi

Peskov, Türkiye'nin Rusya'ya S-400 sistemlerini iade edeceği iddialarını yalanladı