• BIST 100

    10108,52%-1,63
  • DOLAR

    40,00% 0,34
  • EURO

    46,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4264,85% -0,21
  • Ç. ALTIN

    6812,98% 0,09

Prof. Dr. Fadıl Geylani: Evde kitap yok, elde telefon var

14 Mayıs 2025, Çarşamba 02:16
14 Mayıs 2025, Çarşamba 02:16
Prof. Dr. Fadıl Geylani: Evde kitap yok, elde telefon var
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Prof. Dr. Fadıl Geylani "Maalesef bizler evimize gittiğimizde ilk yaptığımız şey telefonu elimize almak ve televizyonun karşısına geçmek oluyor. Hiçbir kitabı elimize aldığımız yok.”

Abdulkadir Geylani Hazretlerinin torunlarından olan Prof. Dr. Fadıl Geylani, Siirt’te düzenlenen 11. Kitap Fuarı kapsamında Siirt’e gelerek Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle buluştu.

Tasavvuf ve ilim üzerine yaptığı konuşmada Geylani “Evde huzur, ancak ilim ve sohbetle mümkündür. Ama bugün eve gider gitmez ilk işimiz telefonu elimize almak oluyor. Hiçbir kitabı elimize aldığımız yok." diyerek gençlere ve ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Kurtalan ilçesinin Teylan köyünde dünyaya gelen ve 49 yıldır Geylani Hazretleri üzerine araştırmalar yürüten Prof. Dr. Fadıl Geylani, konuşmasında tasavvufun ilimsiz yaşanamayacağını belirtti.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda, Geylani Hazretleri’nin hayatından kesitler sunan Geylani, Resûlullah'ın (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ahlâkı ve ilminin her mümin için temel örnek olması gerektiğini söyledi.

“Abdulkadir Geylani Hazretleri'nin annesi, hafız, müfessir ve muhaddis olarak yetişti”

Konuşmasında dedesi Abdulkadir Geylani Hazretlerinin hayatına değinen Prof. Dr. Geylani şunları aktardı "Kendisi yetim büyüdü. Babası İran’ın kuzeyinde, Hazar Denizi kenarında şehit edildi. Baba tarafı Hasanî, anne tarafı Hüseynî’dir. Annesi Fatıma anamız, Seyyid Abdullah Savmî el-Hüseynî'nin kızıdır. Önce Kur’ân hafızı oldu, sonra müfessir, sonra muhaddis, ardından da diğer ilimlerde derinleşti. Aynı eğitimle dedemizi de yetiştirdi. Geylani Hazretleri 91 yıl yaşadı ve ömrünün tamamı ilimle, irfanla geçti. Bugüne kadar yüzden fazla eserini tespit ettik."

Tasavvufun ancak ilimle yürütülebileceğini vurgulayan Geylani, şunları kaydetti "Geylani Hazretlerinin talebeleri büyük âlimler, meşayihlerdi. Hem tarikat sahibi hem de müelliftiler. Yani tasavvufu ilimle yoğurdular. Zaten ilimsiz tasavvuf geçerli değildir. Resûlullah’ın ahlâkıyla yoğrulmamış hiçbir yol sahih değildir. Hazreti Ebubekir sadakatiyle öne çıkmıştır, hiçbir zaman yalan söylememiştir. Kizb (yalan) şeytanın işidir, sıddîklar ise peygamberlerin varisidir.”

"İlim varsa huzur vardır"

İlim ve sohbetin olduğu evlerde huzurun bulunduğunu belirten Geylani, toplumda bu değerlerin zayıfladığına dikkat çekerek şöyle konuştu "Evet, ilim bizi aydınlatır, saadete götürür. İlim bizi nurlandırır. Evdeki huzur ise… O evde ilim ve sohbet varsa, saadet vardır. Ama günümüzde maalesef bizler evimize gittiğimizde ilk yaptığımız şey telefonu elimize almak ve televizyonun karşısına geçmek oluyor. Hiçbir kitabı elimize aldığımız yok.”

Prof. Dr. Fadıl Geylani’nin sohbetine katılan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, konuşmanın ardından Geylani’ye sorular yöneltti. (İLKHA)

Kenya'da düzenlenen protestolarda 10 ölü, 29 yaralı

UNRWA: Gazze'deki insanlar için zaman bitiyor

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, 4 yaralı

Gazze'de siyonist vahşet devam ediyor: Son 24 saatte 105 şehit

Almanya'da orman yangınları günlerdir sürüyor

Tayvan'ı Danas Tayfunu vurdu: 2 ölü, 28 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Guterres ile görüştü

Manavgat Belediyesi'ne rüşvet operasyonu: 6 tutuklama

Biriktirdiği harçlıklarını Gazze için bağışladı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde durum değerlendirme toplantısı

Muğla açıklarında 5 büyüklüğünde deprem

Siirt Üniversitesi bünyesinde bereketli bal hasadı gerçekleştirildi

HAMAS: israil Gazze'de açlık ve susuzluğu silah olarak kullanıyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Balıkesir'de orman yangını

Bursa'da ormanlara girişler yasaklandı

Tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

Şırnak’ın Uludere ilçesi Ortabağ köyü susuzlukla mücadele ediyor

Bingöl’de ruhsatsız av tüfekleri ele geçirildi

Batman'da mezar yeri değişikliğine ilişkin sorumlular görevden alındı

Muğla açıklarında 22 düzensiz göçmenler kurtarıldı

Malatya’da tanker devrildi: 1 yaralı

Yaz aylarında gözlerdeki hastalık riskleri ve çözüm önerileri

Uşak'ta feci kaza: 2 ölü

Vali Canalp: Kazaların önüne eğitimle geçeceğiz

Lavrov: Ukrayna, Donbass üzerinde hak iddia edemez

Ensarullah'ın vurduğu gemi batmak üzere!

Yeni Zelanda'da 6,3 büyüklüğünde deprem

Bingöl'de17 kilogram esrar ele geçirildi: 4 gözaltı

Surinam'da devlet başkanı seçildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kenya'da düzenlenen protestolarda 10 ölü, 29 yaralı

UNRWA: Gazze'deki insanlar için zaman bitiyor

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, 4 yaralı

Gazze'de siyonist vahşet devam ediyor: Son 24 saatte 105 şehit

Almanya'da orman yangınları günlerdir sürüyor

Tayvan'ı Danas Tayfunu vurdu: 2 ölü, 28 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Guterres ile görüştü