• BIST 100

    15870,43%-0,89
  • DOLAR

    44,07% 0,18
  • EURO

    51,07% -0,21
  • GRAM ALTIN

    7206,46% 0,36
  • Ç. ALTIN

    11734,45% -1,11

Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin: Aşı karşıtlığı halk sağlığını tehdit ediyor!

14 Şubat 2025, Cuma 14:23
14 Şubat 2025, Cuma 14:23
Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin: Aşı karşıtlığı halk sağlığını tehdit ediyor!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çocuklara yönelik aşı karşıtlığının halk sağlığı üzerindeki tehlikelerine dikkat çeken Prof. Dr.  Nilgün Tekkeşin, insanlar aşı olmayı bırakırsa, bulaşıcı hastalıkların hızla tekrar yayılması riskinin olacağını söyledi.

Aşı karşıtlığının, bağışıklama programlarının başarısını ve etkinliğini doğrudan olumsuz etkilediğini vurgulayan Prof. Dr.  Nilgün Tekkeşin, çocuklara yönelik aşı karşıtlığının halk sağlığı üzerindeki tehlikelerine dikkat çekti.

Bireyler aşı ile önlenebilir hastalıklardan uzak bir hayat yaşama hakkına sahiptir

Aşıların, bulaşıcı hastalıkları önlemenin en güvenli ve etkili yolu olduğunu dile getiren Prof. Dr.  Nilgün Tekkeşin, "Bireyler ve toplumlarımız bir bütün olarak aşı ile önlenebilir hastalıklardan uzak bir hayat yaşama hakkına sahiptir." dedi.

Dünya çapında başarılı aşı geçmişine rağmen, birçok siyasi parti ve dini grubun aşı karşıtı harekete katılarak aşıların bilimsel güvenilirliğini sorguladığını söyleyen Tekkeşin, “Aşı karşıtı hikayeler, genellikle sosyal medya aracılığıyla çevrimiçi ve çevrimdışı olarak yayılıyor. İnternet, komplo teorilerine dayalı hikayeler üretiyor. Sosyal medyadaki aşı bilgileri bilimsel kanıtlara dayanmayabiliyor. Aşı ve sağlık bilgileri her zaman Sağlık Bakanlığı Aşı Portalı’ndan (https://asi.saglik.gov.tr/asi/) veya Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi güvenilir kaynaklardan alınmalı.” diye konuştu.

Aşı yaptırmak, yaptırmamaktan daha güvenli!

Mevcut tüm kanıtların aşı yaptırmanın aşı yaptırmamaktan daha güvenli olduğunu söylediğini anlatan Tekkeşin, “Aşılar, sizi ve çocuğunuzu birçok ciddi ve potansiyel olarak ölümcül hastalıktan korumaya yardımcı olur, ailenizdeki ve toplumunuzdaki diğer insanları korur, aşı olamayacak kadar küçük bebekler ve aşı olamayacak kadar hasta olanlar gibi aşı olamayan kişilere hastalıkların yayılmasını durdurmaya yardımcı olur, yeterli sayıda insan aşılanırsa bazı hastalıkları azaltır veya hatta ortadan kaldırır.” şeklinde konuştu.

Aşılar otizme neden olmaz!

Aşıların, bağışıklık sistemini zayıflatmayacağını kaydeden Tekkeşin, “Çocuklara ve yetişkinlere aynı anda birkaç aşı yapmak güvenlidir ve bu gereken enjeksiyon miktarını azaltır, cıva (tiyomersal) içermez, zarar veren hiçbir bileşen içermez, daha güvenli ve daha etkili hale getirmek için gerekli olan bileşenler içerir, otizme neden olmaz, çalışmalarda KKK (kızamık, kabakulak ve kızamıkçık) aşısı ile otizm arasında bir bağlantı olduğuna dair hiçbir kanıt bulamamıştır.” ifadesinde bulundu.

Aşı karşıtlığı küresel sağlık için en büyük tehditlerden biri!

İnsanlar aşı olmayı bırakırsa, bulaşıcı hastalıkların hızla tekrar yayılmasının mümkün olduğunu ifade eden Tekkeşin, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO), aşı karşıtlığını küresel sağlık için en büyük tehditlerden biri olarak listelemiştir. KKK aşısı, kızamık ve kabakulak hastalıklarına karşı en iyi koruma olmasına rağmen dünyada tekrar görülmeye başlanıyor. Bu ciddi bir durumdur, çünkü kızamık menenjit gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir ve kabakulak da işitme kaybına neden olabilir. Çocukların yüzde 95'i KKK aşısı olursa, bu kızamığın tamamen yayılmasını durdurur. Ancak, insanların yüzde 90'ından azı aşılanırsa kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hızla tekrar yayılabilir.” dedi.

Aşı karşıtı hareketler dünyada nasıl güç kazanıyor?

Aşıların tüm zamanların en başarılı kamu müdahalelerinden biri olmasına rağmen, bazı ebeveynlerin aşı güvenliği konusunda endişe duymaya devam ettiğini kaydeden Tekkeşin, şöyle devam etti:

“Ebeveynlere aşılar hakkında güvenilir, kanıta dayalı bilgiler sağlamak, aşı riski iletişiminin önemli bir bileşenidir. Aşı karşıtlığı, aşılama oranlarının düşmesine önemli ölçüde katkıda bulunarak bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınmasını ve pandemilerin önlenmesini zorlaştıran ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Aşı gerekliliklerine karşı çıkan gruplar, çocuk aşılama oranlarının ulusal düzeyde düşmesine ve önlenebilir ölümcül hastalıkların yeniden ortaya çıkmasına neden olarak ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Aşı karşıtı politikalar, bu grupların temel söylemi haline gelmiş olup, pandemi kısıtlamalarına ve COVID-19 aşılarının güvenliği hakkındaki yanlış bilgilerin yayılmasına paralel olarak güç kazanmıştır.”

Çocukluk aşılama oranları düşmeye devam ediyor

"Herkesin kendi sağlık kararlarını verme hakkına sahip olması gerektiğini" savunan "Tıbbi Özgürlük" hareketinin giderek güç kazandığını ve çocukluk aşılama oranlarının da düşmeye devam ettiğini anlatan Prof. Dr.  Nilgün Tekkeşin, “ABD’de ebeveynleri tarafından aşı yaptırılmayan anaokulu öğrencilerinin oranı 2022-2023 eğitim yılında yüzde 3 ile yeni bir zirveye ulaştı. Bu durum, halk sağlığı uzmanlarını ciddi şekilde endişelendiriyor. Artan aşı karşıtlığı, geçen yıl düşük aşılama oranlarına sahip topluluklarda kızamık salgınlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Aşıların güvenli olduğuna inanan Amerikalıların oranı 2021’den bu yana altı puan düşerek yüzde 71’e geriledi. Pennsylvania Üniversitesi'nin Kasım ayında yayımladığı bir ankete göre, aşıların otizme neden olduğu ve toksin içerdiği yönündeki bilimsel olarak çürütülmüş iddialara inananların sayısı da artış gösteriyor.” dedi.

Aşı karşıtlığının nedenleri nelerdir?

Asılsız iddiaların "sağlık dezenformasyonunun kasıtlı olarak yayılması" olarak yürütüldüğünü ifade eden Tekkeşin, aşı karşıtlığı ile ilgili en belirgin faktörleri, “Sağlık ve sosyoekonomik eşitsizlikler ve adaletsizlikler, etkili kamu sağlığı mesajlarının eksikliği, etnik azınlık gruplarını içeren etik olmayan araştırmalar ve yapısal ırkçılık, sosyal dezavantajlar, yani daha düşük eğitim seviyeleri ve yüksek kaliteli, doğru bilgilere erişimin olamaması, çevrimiçi platformlar aracılığıyla yanlış bilgi, dezenformasyon, komplo teorileri ve söylentilerin giderek yayılması ile sosyoekonomik eşitsizlikler ve aşı teslimat süresi, yeri ve maliyeti gibi erişim yeteneğindeki engeller” olarak sıraladı.

Aşı karşıtlığı, bağışıklama programlarının başarısını olumsuz etkiliyor

Aşı karşıtlığının, bağışıklama programlarının başarısını ve etkinliğini doğrudan olumsuz etkilediğini de vurgulayan Tekkeşin, “Aşı karşıtlığının, aşılara olan talebi azalttığı bilinmektedir. Bu durum, aşılama kapsamının daralmasına, salgınların kontrol altına alınmasının zorlaşmasına ve aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Aşı karşıtlığı, bireyler ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile toplumun tamamı için tehlike oluşturur. Bu söylemlerin özellikle çocuk felci veya kızamığa uygulanması durumunda dünya olarak nerede olacağımızı tahmin edebilmemiz mümkün. Bu sebeple Nijerya'da 2002 ile 2006 yılları arasında çocuk felci vakaları beş kat artmıştır.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Asansör boşluğuna düşen şahıs yaralandı

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı

Bakan Gürlek'ten dijital mecralardaki dezenformasyon faaliyetlerine ilişkin açıklama

Pezeşkiyan ile Putin bölgedesi son durumu görüştü.

İran'a yönelik saldırılar İstanbul'un 6 ilçesinde eş zamanlı protesto edildi

Siyonist-ABD'nin yeni kâbusu: Hürremşehr 4 füzeleri

Avrupa'nın FCAS çıkmazı sürüyor: Ortak savaş uçağı kararı bir kez daha ertelendi

Uzaktan hasta değerlendirme sistemi ile sağlık hizmetine kolay erişim

Beyaz Saray, İran'a saldırıları 4-6 hafta sürebileceğini savundu

Malatya'da uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Batman'da binlerce kişi İran'a yönelik saldırıları protesto etti

Benin'de askeri bir noktaya silahlı saldırı: 15 asker öldü, 5 asker yaralandı

Ağrı’dan İran'a yönelik saldırılara tepki

Novak: Rus gazını Avrupa yerine Asya pazarına göndereceğiz

Solomon Adaları'nda 6,7 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Ermeni mevkidaşı Mirzoyan ile görüştü

İran Hatam'ül-Enbiya Karargahı: ülkeye karşı harekette bulunan her üs hedef alınacak

Katar: Körfezdeki enerji krizi dünya ekonomilerini çökertebilir

Rusya: AB enerji sorunlarına çaresizce çözüm arıyor

Kayseri'de sahte dolar operasyonu: 1 gözaltı

İran'a yönelik siyonist-ABD saldırıları İzmir'de telin edildi

Lübnan'daki işgal saldırılarında şehit sayısı 217'ye yükseldi

Rusya'dan Finlandiya’ya nükleer silah tepkisi

Azerbaycan, İran'daki diplomatlarını geri çekti

Japonya ve Kanada'dan stratejik ortaklık anlaşması

Pakistan'da canlı bomba saldırısı: Bir ölü 18 yaralı

Kuveyt petrol üretimini durdurdu

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan bazı ülkelerin "arabuluculuk" girişimlerine tepki!

FAO: Küresel gıda fiyatları 5 ay sonra yeniden yükselişte

Reuters: İran'daki okul saldırısında ABD'nin rolü var

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Asansör boşluğuna düşen şahıs yaralandı

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı

Bakan Gürlek'ten dijital mecralardaki dezenformasyon faaliyetlerine ilişkin açıklama

Pezeşkiyan ile Putin bölgedesi son durumu görüştü.

İran'a yönelik saldırılar İstanbul'un 6 ilçesinde eş zamanlı protesto edildi

Siyonist-ABD'nin yeni kâbusu: Hürremşehr 4 füzeleri

Avrupa'nın FCAS çıkmazı sürüyor: Ortak savaş uçağı kararı bir kez daha ertelendi