SAĞLIK 28.03.2025 13:51:55 0

Prof. Dr. Öngören: Sıla-i rahim hayatı güzelleştirir, ömrü bereketlendirir!

Prof. Dr. Öngören: Sıla-i rahim hayatı güzelleştirir, ömrü bereketlendirir!
Haberi Sesli Oku

Akrabalık bağlarını güçlendirmenin hem bireysel hem de toplumsal hayata getireceği olumlu etkilere vurgu yapan Prof. Dr. Reşat Öngören, bayramların bu özel bağları pekiştirmek için bir fırsat olduğunu belirtti.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Öngören, bayramda akrabalar ile güzel ilişki kurmak yani sıla-i rahim konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Akrabalar ile güzel ilişkiler kuranlar ilâhî rahmetten nasiplerini alacaklar

Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden sıla-i rahimin, ilişki anlamına gelen “sıla” ile akrabalık bağı anlamında kullanılan “rahim” kelimelerinden oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Reşat Öngören, “Rahimin sözlükteki karşılığı ana rahmidir. Peygamber Efendimiz Allah’ın şefkat ve merhamet eden anlamındaki Rahmân ismiyle sıla-i rahim arasında ilişki kurmuş, akrabalar ile güzel ilişkiler kuranların ilâhî rahmetten nasiplerini alacaklarına, ihmal edenlerin ise rahmetten yoksun kalacaklarına işaret etmiştir. Hatta sıla-i rahmin Müslüman olmayan yakın akraba için de geçerli olduğunu vurgulamıştır. ‘Allah, din konusunda sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayanlarla iyi ilişkiler içinde olmanızı ve onlara adaletli davranmanızı yasaklamaz’ meâlindeki âyetin (el-Mümtehine 60/8) buna işaret ettiğini belirtmiştir.” dedi.

İlişkiyi kesenlerle de akrabalık bağları sürdürülmeli

Hadis-i şerifte sıla-i rahmin Allah’a şirk koşmamak, namaz kılmak, zekat vermek gibi dinin temelini oluşturan kurallarla birlikte anıldığını, bir sahabenin “Beni cennete götürecek bir iş söyler misiniz?” şeklindeki sorusuna Hazreti Peygamberin “Allah’a kulluk edip O’na hiçbir şeyi ortak koşmazsın; namazını kılar, zekâtını verirsin ve akrabanı gözetirsin” diye cevap verdiğini kaydeden Prof. Dr. Reşat Öngören, şöyle devam etti:

“İslam’ı sevgi ile yaşamayı ve yaşatmayı hedefleyen tasavvufun temel prensipleri arasında ‘incitmemek ve incinmemek’ anlayışı vardır. Buna göre insan öncelikle ‘incitmemeyi’ hedeflemelidir. İncitmemeyi başarmak kullar arasında sevginin doğmasını ve güçlenmesini sağlar. Bununla birlikte karşı taraftan incitici tavırlar geldiğinde, aradaki sevgi bağlarının kopmaması adına ‘incinmemeyi’ de başarmak gerekir. Nitekim rahmet peygamberi efendimiz çok önemsediği sıla-i rahim konusunda, ilişkiyi kesenlerle de akrabalık bağlarının sürdürülmesini; sıla-i rahmin kesilmemesini istemiş, bu hususta karşılık beklenmemesi gerektiğini bildirmiştir. Akrabalar arasında sevginin artmasına vesile olacağı için yardımlaşma (sadaka) ile ilgili kendisine sorulan bir soruya: ‘Sadakanın en güzeli akrabaya verilendir, çünkü bunda bir sadaka, bir de sıla-i rahim sevabı vardır’ buyurmuştur.”

Sıla-i rahim hayatı güzelleştirir, ömrü bereketlendirir

Sevginin olduğu yerde hayatın değerinin artacağını ve sevginin insanın ömrünü bereketlendireceğini dile getiren Öngören, “Zira bazı hadislerde sıla-i rahmin ömrü uzatacağı müjdesi verilmiştir. Bu tür müjdeli haberler üzerine eğilen İslam âlimleri, ‘Allah dilediğini siler, dilediğini sabit bırakır’ meâlindeki âyete (er-Ra‘d 13/39) dayanarak, bir kimse için takdir ettiği ömrü Hz. Allah değiştirerek daha uzun yaşamasını lütfedebilir ya da ‘Allah böylelerine arkasından dua edecek hayırlı nesiller verir’ şeklinde açıklamışlardır.” diye konuştu.

Bayramlar ve sıla-i rahim

Günümüz şartlarında ana-baba ve akrabadan uzak yerlerde hayatını kazanmak durumunda olanlar için bayramların sıla-i rahim adına bir fırsat olması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Reşat Öngören, “Küçük hediyelerle başta anne ve babalar olmak üzere akrabayı ziyaret etmek, büyüklerin hayır duası, küçüklerin sevgisini kazanmak esasen bayramı gereği gibi yaşamak anlamına gelir. Unutmamak gerekir ki iyiliği artırmak sevgiyi çoğaltır, sevginin canlandığı yerde dayanışma ruhu da güçlenir. Hayatın zorlukları bu şekilde daha kolay aşılabilir. Sevginin çoğalması demek hayatın güzelleşmesi demektir.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Nefsi ve nesli ifsat eden büyük günah: Zina

Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!

Gaziantep'te araması bulunan 811 kişi yakalandı

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

HÜDA PAR'dan inşaat işçilerine ziyaret: Emekçiler vergi yükünden kurtarılmalı

Gaziantep Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahipleri için açılan kermese davet

Avrupa Yetim Eli, 30 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

İzinsiz kazı yapan şahıslar gözaltına alındı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 87 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Dünyanın en büyük batarya ile çalışan gemisi hizmete sunuldu

Kaçak avcılık operasyonunda 164 bin TL ceza kesildi

İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor

Manisa'da yolcu otobüsü devrildi: 16 yaralı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan özgürlük filosu gemisine işgal saldırısı

2025 ALES/1 sonuçları açıklandı

Narin Güran cinayetinde 'Suçluyu kayırma' davasında 3'üncü duruşma başladı

Nablus'ta işgal saldırısında bir şehit

Yemen: Siyonist rejimin hava üssü balistik füzeyle vuruldu

Mardin’de 3 firari şahıs yakalandı

Siyonist rejim Gazze'de iki evi vurdu: 9 şehit, çok sayıda yaralı

Mevduat ve fon gelirlerinde stopaj uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Yükleniyor