• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% -0,03
  • EURO

    44,86% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4240,20% 0,09
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Prof. Dr. Öztürkmen: “Doğa bize değil, biz doğaya muhtacız”

EĞİTİM 5.06.2025 13:18:37 0
Prof. Dr. Öztürkmen: “Doğa bize değil, biz doğaya muhtacız”

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çevre sorunlarına karşı duyarlılık çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler tarafından 1972 yılında ilan edilen Dünya Çevre Günü’nün, çevre bilincini artırmak ve küresel düzeyde eylemi teşvik etmek amacıyla her yıl 150’den fazla ülkede kutlandığını belirten Öztürkmen, bugünün yalnızca kutlama değil, aynı zamanda sorumlulukları hatırlama günü olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde giderek artan çevresel sorunlara dikkat çeken Öztürkmen, her yıl 10 milyon hektar ormanın kaybedildiğini, dünya nüfusunun yüzde 40’ının su kıtlığı riskiyle karşı karşıya olduğunu ve her yıl 11 milyon ton plastik atığın okyanuslara karıştığını ifade etti.

Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle her yıl yaklaşık 30 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve 1 milyondan fazla canlı türünün iklim değişikliği ve habitat kaybı nedeniyle yok olma tehlikesi altında olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye’nin son 50 yılda 3 Van Gölü büyüklüğünde tarım arazisini kaybettiğini hatırlattı.

Şanlıurfa’nın Türkiye’nin tarımsal üretiminde kritik bir konumda olduğunu belirten Öztürkmen, kentin sahip olduğu 10,5 milyon dekar tarım alanının sürdürülebilir bir şekilde korunması gerektiğini ifade etti.

Anız yakma, su israfı ve bilinçsiz tarım uygulamalarının bölgenin doğal yapısını tehdit ettiğini söyleyen Öztürkmen, çevreyle uyumlu bir üretim modeline geçilmesinin zorunluluğuna dikkat çekti.

Açıklamasında bireysel ve toplumsal düzeyde alınabilecek önlemleri de dile getiren Öztürkmen, su tasarrufu sağlayan sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması, plastik kullanımının azaltılması, geri dönüşüm alışkanlıklarının artırılması ve ağaçlandırma çalışmalarına daha fazla destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Yerel yönetimlerle yapılacak iş birliğiyle sürdürülebilir projelerin hayata geçirilmesinin çevresel sorunların çözümünde etkili olacağını vurguladı.

Prof. Dr. Öztürkmen, açıklamasını “Bugün attığımız her adım, gelecek nesillerin yaşam kalitesini belirleyecek. Çevreyi korumak bir seçenek değil, zorunluluktur. Unutmayalım, doğa bize değil, biz doğaya muhtacız” sözleriyle tamamladı. (İLKHA)

AB, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yeniden kota getirdi

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Serinlemek için baraj gölüne giren çocuk boğuldu

Gürcistan'dan AB'ye suçlama: Aşırıcılığı kışkırtıyorlar

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Fransa'da yangın faciası: 4 ölü, 12 yaralı

Küba'dan ABD'ye seyahat tepkisi

Ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Hollanda'da erken seçim tarihi belli oldu

Kolombiya'dan işgal rejimine yönelik vize kararı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Filistinli aileleri ziyaret edip bayramlaştı

Ukrayna: Rus hava üslerine yeni saldırılar düzenlendi

Umut Kervanı Cizre'de binlerce aileye kurban eti ulaştırdı

Umut Kervanı Şanlıurfa’da kurban kesimi gerçekleştirdi

Umut Kervanı Van’da kurban kesimi organizasyonu gerçekleştirdi

Guatemala'daki Fuego Yanardağı'nda patlama

Konya'da trafik kazası: 5 yaralı

Siyonist vahşet Kurban Bayramı'nın ilk gününde de devam etti: Gazze'de 19 şehit

Gazze'de katledilen gazeteci sayısı 226'ya yükseldi

Bakan Yerlikaya: Arife gününde meydana gelen kazalarda 10 kişi hayatını kaybetti

Fransa "Filistin devletini tanımaya kararlı"

Ağrı'da firari dana şeker toplayan çocukları korkuttu

Gazze'de direniş darbesi: En az 5 işgalci öldürüldü

Batman'da trafik kazası: 4 kişi yaralandı

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında 15 şehit, çok sayıda yaralı

On binlerce kişi Bayram Namazını Mescid-i Aksa'da kıldı

Köylerde bayram daha huzurlu geçiyor

İşgal kurşunuyla vurulan Filistinli çocuk şehit oldu

Gaziantep Umut Kervanı muhtaç ailelere kurban eti ulaştıracak

Siyonist rejim, Kurban Bayramı'nın ilk gününde İbrahim Camii'ni teslim etmeyi reddetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ