SAĞLIK 10.02.2025 09:53:09 0

Prof. Dr. Pekdemir: Erken yaşta başlayan koroner arter hastalığı ciddi riskler taşıyor

Prof. Dr. Pekdemir: Erken yaşta başlayan koroner arter hastalığı ciddi riskler taşıyor
Haberi Sesli Oku

Koroner arter hastalığının ölümcül riskleri olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, sağlıklı bir yaşam tarzının hastalığın önlenmesinde kritik rol oynadığını söyledi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Pekdemir, koroner arter hastalığının ne olduğu, hangi yaşlarda başladığı, hastalıkta hangi faktörlerin etkin rol oynadığı, hangi belirtilerle ortaya çıktığı, tedavisi yapılmadığında ne tür sonuçlar doğurduğu ve tedavisinin nasıl yapıldığı ile ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"Koroner arter hastalığı dünya genelinde en sık ölüm sebebidir"

Prof. Dr. Pekdemir, koroner arter hastalığının dünya genelinde en sık ölüm sebebi olduğunu ve özellikle gelişmiş ülkelerde 45 yaş üstü ölümlerin yüzde 40-50'sinden sorumlu olduğunu söyledi.

Koroner arter hastalığının çocukluk döneminde, henüz 3 yaşında yağlı çizgilerle damarlarda başladığını belirten Prof. Dr. Pekdemir, "Hastalığın gelişiminde genetik faktörler kadar obezite, diyabet, hipertansiyon, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, beslenme bozuklukları ve aktivite eksikliği gibi etkenler de büyük rol oynuyor. Bu hastalık, genç yaşlardan itibaren ortaya çıkabilen geniş spektrumlu bir sağlık sorunudur." dedi.

Prof. Dr. Hasan Pekdemir

"Ateroskleroz, kalbi besleyen ana damarların içinde yağ ve kalsiyum birikmesiyle oluşan darlıklardır"

Damar tıkanıklığının en büyük sebebinin ateroskleroz olduğuna dikkat çeken Pekdemir, "Ateroskleroz, kalbi besleyen ana damarların içinde yağ ve kalsiyum birikmesiyle oluşan darlıklardır. Bu durum ani tıkanmalarla kalp krizine yol açabileceği gibi, zamanla sessiz ilerleyerek de kronik kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir. Şeker hastalarında ise bazen ‘sessiz kalp krizi’ görülebilir.” ifadelerini kullandı.

"Tedavi edilmezse, hastayı kalp yetmezliğine kadar götürebilir"

Prof. Dr. Pekdemir, koroner arter hastalığında damar tıkanıklıklarının bazen aniden, bazen de yıllar içinde gelişebileceğini vurgulayarak şunları söyledi:

"En az bir damarın tamamen tıkanması ve bu durumun üç-dört aydan uzun sürmesi ‘kronik total oklüzyon’ olarak adlandırılır. Bu süreçte damarın içindeki yumuşak pıhtı zamanla kalsiyum birikimiyle sertleşerek taş gibi bir hâl alır. Kalp kasını besleyen kılcal damarlar (kollateral damarlar) zamanla yetersiz hale gelir ve hasta nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı gibi şikayetler yaşamaya başlar. Tedavi edilmezse, bu durum hastayı kalp yetmezliğine kadar götürebilir."

"Her beş anjiyodan birinde bu tıkanıklığa rastlıyoruz"

Kronik total oklüzyonun yaygın bir sağlık sorunu olduğunu belirten Pekdemir, "Her beş anjiyodan birinde bu tıkanıklığa rastlıyoruz. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor. 60 yaş ve üzerinde bu oran yüzde 40-45’lere kadar çıkabiliyor. Bu damarları açmak, standart anjiyo prosedürüne göre çok daha zor ve kompleks bir işlemdir. Özel malzemeler, teknikler ve deneyimli bir ekip gerektirir. Normal bir anjiyoda tek kasıktan kateter yerleştirilirken, bu işlemlerde çift kasık damarından girilerek kalbe çift kateter yerleştirilir ve damarlar özel sert kesici teller, mikro kateterler ve balonlar kullanılarak açılır." dedi.

"Bypass ameliyatlarına olan ihtiyaç azaldı"

Prof. Dr. Hasan Pekdemir, gelişen teknikler sayesinde bypass ameliyatlarına olan ihtiyacın giderek azaldığını belirterek, "Kronik total oklüzyon tedavisinde dünyadaki başarı oranı yüzde 70-80 civarındadır. Bu işlemin başarılı olmasıyla hastaların göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri büyük oranda azalıyor, hatta kalp yetmezliği belirtileri gerileyebiliyor. Aynı zamanda ilaç kullanım ihtiyacı da düşüyor." dedi.

"En başarılı ekiplerden biriyiz"

Bölgedeki en deneyimli ekiplerden birine sahip olduklarını vurgulayan Pekdemir, "Türkiye genelinde yalnızca belirli merkezlerde yapılan bu işlemi, bölgemizde en başarılı şekilde gerçekleştiren ekiplerden biriyiz. Hem teknik donanımımız hem de deneyimli operatörlerimizle hastalarımıza en iyi hizmeti sunmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Koroner arter hastalığının ölümcül riskleri olduğunu belirten Pekdemir, erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, sağlıklı bir yaşam tarzının hastalığın önlenmesinde kritik rol oynadığını söyledi. (İLKHA)

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yükleniyor