• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Prof. Dr. Teker, kanser tedavisindeki yenilikler hakkında bilgi verdi

09 Temmuz 2024, Salı 15:03
09 Temmuz 2024, Salı 15:03
Prof. Dr. Teker, kanser tedavisindeki yenilikler hakkında bilgi verdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Prof. Dr. Teker, kanser tedavisindeki yenilikler hakkında bilgi verdi

Liv Hospital Gaziantep Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Teker, kanser tedavisindeki yenilikler hakkında bilgi verdi.
Onkolojinin tıp branşları içinde en hızlı gelişen branşlardan biri olduğunun altını çizen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Teker, “Tedavilerde çığır açan gelişmeler yaşanıyor. Kanser tedavisinde birçok yenilik var. Bugün son evrede tanı alıp 1 yılı zor geçer dediğimiz hastalıklarda bu sürenin 4-5 seneye çıktığını görüyoruz” dedi.

“Daha sonra hastalığın evresini belirliyoruz”
Türkiye’de en çok akciğer, meme ve bağırsak kanserlerinin görüldüğünü, teşhisin kan tahlilleri, radyolojik yöntemler ve patolojik incelemelerle koyulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Teker, “Bazı insanlarda biyopsi yapılmasının kanserin yayılmasına yol açacağı inanışı var, bu inanış doğru değildir. Uygun yöntemlerle dokudan parça alınması, uygulayacağımız tedaviyi belirlemek için gereklidir. Daha sonra hastalığın evresini belirliyoruz. Biz bu hastalıkları dört evrede ele alıyoruz. Çok erken evre, erken evre, bölgesel ilerleme gösteren evre ve metastatik evre. Hastanın bulunduğu evreye göre tedavi uyguluyoruz. Bütün kanserler için geçerli kural şudur, ne kadar erken teşhis edilirse tedavide o kadar başarılı olunur” ifadelerini kullandı.

“Kanseri artık daha iyi tanıyoruz”
Kanseri artık daha iyi tanıdıklarının altını çizen Prof. Dr. Teker, “Eskiden bu hastalıkla ilgili bilgi düzeyimiz daha azdı. İleri evre kanserde her tümörün farklı yolları kullanarak farklı şekilde gelişim ve yayılma gösterdiğini biliyoruz. Hastalığı tanıdıkça bugün tedavi noktasında başarı oranlarımız çok arttı. Hastanın hangi tedaviye yanıt vereceğini anlamak için bugün moleküler testleri daha çok kullanıyoruz. Çünkü her hasta farklı bir tedavi metoduna karşılık verebiliyor. Bu nedenle biyoteknolojik ilerlemelerle birlikte hedef olabilecek ilacın aranması öneriliyor. Bazen her şeye dirençli gibi görünen bir hastada yaptığımız genomik profilleme sonucunda hiç beklemediğimiz tetikleyici mutasyonlar bulabiliyoruz. Hastanın tedavi programı baştan aşağı değişebiliyor. İşin heyecan verici tarafı da bu. Hastaya yeni bir yol açılmış oluyor’’ ifadelerini kullandı.

“Mücadeleyi bırakmayın, hastalığınızı başkalarıyla kıyaslamayın”
Kanser tanısı olan hastalara da önerilerde bulunan Prof. Dr. Teker, “Kanser artık umarsız bir hastalık değildir. Tedavide çok fazla yenilik var. Dördüncü evre kanserde de elimizde artık daha fazla silah var. İnternetten okuduğunuz veya çevreden duyduğunuz her şeye itibar etmeyin. Bu bilgilerin birçoğu artık güncelliğini yitirdi. Türkiye bugün tıpta çok ileri bir noktaya geldi. Tedavi sonuçlarımız dünya standartlarının üstünde. Mücadeleyi bırakmayan hastaların daha başarılı olduğunu görüyoruz. Lütfen hastalığınızı ve tedavinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Aynı organın alt türüne göre dahi tedaviler değişebilir. ‘Onda hiç yan etki olmadı, bende niye oldu’ diye hekiminize kabahat bulmayın. Her insanın bünyesi farklıdır. Tüm meslektaşlarımız özveriyle sizin iyileşmeniz için çaba gösteriyor. Şehir şehir, hastane hastane gezerek sadece kendinizi yorarsınız. Gaziantep’te de A dan Z’ye tüm standart kanser tedavileri yapılıyor. Bir geminin tek bir kaptanı olması, her zaman için daha iyidir. Sağlıklı ve güçlü kalın” diye konuştu.

Kolombiya-ABD hattı geriliyor: Kolombiya'dan gizli plan suçlaması

Güney Afrika'da düzenlenen G20 Zirvesi sona erdi

İşgal uçaklarının Lübnan'a saldırısında şehit ve yaralılar var

Diyarbakır’da 555 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 25 gözaltı

İdil-Cizre arası kara yolunda kaza: 8 yaralı

Kış aylarının vazgeçilmezi şalgam yoğun ilgi görüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özgür bir Filistin Devleti kurulmadan küresel barış tam manasıyla sağlanamaz

Babasının hayalini gerçekleştiren öğretmen, öğrencilere umut oluyor

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Vietnam'da meydana gelen sel faciasında 90 ölü, 12 kayıp

AB Komisyonu Başkanı, Ukrayna'ya yönelik çözüm için şartlarını sıraladı

Siirt’te takla atan araçtaki 4 kişi yaralandı

Zirai ilaç nedeniyle zehirlenen 11 işçi hastaneye kaldırıldı

Tunceli kırsalında kalabalık dağ keçisi sürüsü görüntülendi

Gazze'de son 24 saatte 23 şehit 83 yaralı

Motosikleti kayarak düşen sürücü ölümden döndü

Kanada Başbakanı: Dünya ABD olmadan da birçok zorlukla başa çıkabiliri

SpaceX 28 Starlink internet uydusunu yörüngeye fırlattı

Gazze Medya Ofisi: israil ateşkesi 497 kez ihlal etti

Siyonist yerleşimciler, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Battalgazi Belediyesinden ilçeye değer katan çalışmalar

Mardin’de biri organizatör 9 düzensiz göçmen yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Mardin’de iki aile arasında sopalı kavga: 1’i ağır 6 yaralı

İSKİ, İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranını paylaştı

Filistinlilerin zihnindeki efsanevi komutan: Şehit Ebu Hanud

Meteorolojiden Muğla ve Antalya için kuvvetli yağış uyarısı

2025-ALES/3 gerçekleştirildi: Sonuçlar 12 Aralık'ta açıklanacak

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Öğretmenlerimizin özveri ve gayreti her türlü takdirin üzerindedir

Başkan Sami Er'den "24 Kasım Öğretmenler Günü" mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kolombiya-ABD hattı geriliyor: Kolombiya'dan gizli plan suçlaması

Güney Afrika'da düzenlenen G20 Zirvesi sona erdi

İşgal uçaklarının Lübnan'a saldırısında şehit ve yaralılar var

Diyarbakır’da 555 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 25 gözaltı

İdil-Cizre arası kara yolunda kaza: 8 yaralı

Kış aylarının vazgeçilmezi şalgam yoğun ilgi görüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özgür bir Filistin Devleti kurulmadan küresel barış tam manasıyla sağlanamaz