• BIST 100

    14153,58%-0,33
  • DOLAR

    42,72% 0,07
  • EURO

    50,12% -0,16
  • GRAM ALTIN

    5928,74% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9560,88% 0,43

Prostat hastalık mı?

28 Ağustos 2024, Çarşamba 13:28
28 Ağustos 2024, Çarşamba 13:28
Prostat hastalık mı?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Halk arasında hastalık olarak bilinen prostat ile ilgili konuşan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Rıza Sığırcı, prostatın erkeklerde idrar borusunu kaplayan doğal bir organ olduğunu, büyüdüğünde idrar şikâyetlerine sebep olduğunu söyledi.

Yaşlandıkça büyüyen ve içinden geçen idrar kanallarını sıkıştıran prostat, idrar çıkışını sağlayan idrar torbası ve kaslardan oluşmuş bir yapıya sahiptir.

Prostat idrar kanallarını sıkıştırsa da bu duruma cevap olarak idrar torbasının kasları genişler ve idrar torbası daha kuvvetli kasılmaya başlar. Bu aşamalarda hastanın şikâyeti olmasa da zaman geçtikçe büyümeye devam eden prostat, idrar torbası kaslarının yorulmasına neden olur ve hastaların idrar akımı yavaşlar.

Erkeklerde doğal bir organ olan prostat ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Rıza Sığırcı, prostatın büyümesi halinde hastalığa sebep olduğunu, 45 yaşından sonra erkeklerin yılda 2 defa tahlil yaptırarak oluşabilecek sorunlara karşı önlem alabileceklerini ifade etti.

Öncelikle ürolojinin tanımına ilişkin bilgi veren Sığırcı, "Üroloji Latince veya Yunanca idrar demektir. Eski nesilde bevliye denir. Bevl idrardır. Erkeklerde idrar ve cinsel yol, kadınlarda ise sadece idrar yollarının cerrahi hastalıklar ağırlıklı olmak üzere bakan branşa üroloji denir." diye konuştu.

Halk arasında hastalık olarak algılanan prostatın aslında kalp, el gibi doğal bir organ olduğunu belirten Sığırcı, "Prostat, erkeklerde bulunan bir organdır. Kelime anlamıyla önde durandır. Pro ön demektir. Statü konum demektir. Aslında bu erkeklerde mesanenin önünde, idrar borusunun etrafını kapsayan bir organdır. Aynı kalbimiz gibi doğal bir organdır. Kalp hastalığımız olduğunda 'kalbim var' diyoruz. Her organ yaşı itibarıyla yozlaşır. Prostat da 14-15 yaşında olgunlaşmaya başlayıp ileri yaşlarda yozlaşıyor. Böylece prostatın doğal olmayan büyümeleri olunca yolu daraltır. 45 yaşından sonra mutlaka ön tedbirler almak gerekir. Çünkü sinsice büyüyen prostat kanserleri var. Sidik torbasının önünde durduğu için büyüyünce de idrar şikâyetleri başlıyor. Genelde insanlar bundan şikâyetçi. Biz buna iyi huylu büyüme diyoruz. Halk arasında 'prostatım var' denildiğinde kastedilen budur. Ancak 45 yaşından sora mutlaka yılda 2 defa kan tahlili yaparak erken tedbir alıp prostat kanserlerinden tamamen kurtulabilirsiniz. Bir de gençlerde, orta yaşlarda, genelde düzensiz hayatı olanlarda prostat iltihabı olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: prostat hastalık mı?

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Karabük’te çöplerle dolu evden 10 kamyon atık çıkarıldı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Hz. Mevlâna’nın 752'nci Vuslat Yıl Dönümünde Gülbang Duası okundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü” mesajı

Kırıkkale’de 3 servis aracı çarpıştı: 10 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Yerli üretimi destekleyen ve adil bir ekonomik yapıyı önceleyen her çalışmanın yanındayız

Lavrov: İran'la askeri-teknik işbirliği geliştiriyoruz

Konya’da peçeteye emdirilmiş sentetik bonzai ele geçirildi

Macron, yapay zeka tarafından üretilen darbe videosunu kaldırtamadı

Konya AKOM’dan çiftçilere zirai don uyarısı

AB, Rusya'dan doğalgaz ithalatını aşamalı olarak sonlandıracak

Bingöl’de trafik kazası: 2 yaralı

Soykırım, kıtlık ve kaybettirilme: 2025 yılı Filistinli çocuklar için felaket yılı oldu

Türkiye Taşkömürü 263 yeni personel alacak

Gaziantep'te hırsızlık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Çevre, Şehircilik Bakanlığının, 2026 bütçesi TBMM’de kabul edildi

İsra Holding’den HAKSİAD’a iade-i ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı