• BIST 100

    10885,57%-0,86
  • DOLAR

    42,44% 0,18
  • EURO

    48,99% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5511,92% -0,75
  • Ç. ALTIN

    9236,33% 0,00

Psikiyatrist Tarhan: Dijital bağımlılık ile hazcılık aileyi ve toplumu tehdit ediyor

21 Kasım 2025, Cuma 15:00
21 Kasım 2025, Cuma 15:00
Psikiyatrist Tarhan: Dijital bağımlılık ile hazcılık aileyi ve toplumu tehdit ediyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dijital bağımlılığın madde ve kumar bağımlılıklarıyla aynı beyin mekanizmasını etkilediğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Dopamin yani haz arayışının yaşamın merkezine yerleştiğini, hazcılığın artmasının yaşam amacını zayıflatıp bencilli

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Bursa Teknik Üniversitesi'nde konuşmacı olarak katıldığı programa Dijital bağımlılık ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda; "Yapay Zekâ, Sosyal Medya ve Bağımlık Döngüsü" başlıklı konuşması ile yapay zekâ psikolojisi, dijital bağımlılık, küresel kültürel dönüşüm ve aile yapısının geleceği üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yapay zekânın insanlık tarihindeki dönüşümlere benzer bir kırılma etkisi oluşturuduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan "Matbaanın bulunması nasıl tarihi değiştirdiyse yapay zekâ da benzer bir dönüşüm yapacak." dedi.

"Yapay zekâ bilinçli bir varlık değil"

Yapay zekânın bilinçli bir varlık olmadığını vurgulayan Tarhan "İnsandan daha fazla şey biliyor olabilir ama bir insan olamaz.  Çünkü yapay zekâ bilinçli bir varlık değil. Bu nedenle eğer ona bir anne, baba gibi davranırsanız sizi yönetir; liderlik sizde olursa size hizmet eder. Yanlış kullanıldığında yapay zekânın özellikle ruhsal kırılganlık yaşayan kişilerde psikoza yol açabilir. Onun söylediğini sorgulamadan kabul eden insanlar psikoza sürüklenebilir. Bu nedenle kullanım bilinci şart."  uyarısında bulundu.

"Yapay zekâ özellikle ergenlik öncesi için büyük tehlike"

Tarhan, yapay zekânın bilinç gelişimini tamamlamamış bireyler üzerindeki etkilerine dikkat çekerek "Zihinsel olgunluğu olmayan kişiler, yapay zekâya aşırı bağlandığında halüsinasyon benzeri etkiler yaşayabiliyor. Özellikle ergenlik öncesi dönemde yapay zekâ ciddi bir risk.  Ekran maruziyeti 13 yaş öncesi için sınırlandırılmalı. Bu nedenle ebeveyn denetimi şart. Haftada bir gün ailece dijital detoks yapılmalı.” ifadelerinde bulundu.

"Yalnızlık küresel bir tehdit, aileler hızla değişiyor"

Dijital bağımlılığın günümüzde madde ve kumar bağımlılıklarıyla aynı beyin mekanizmasını etkilediğini söyleyen Tarhan "Dopamin yani haz arayışı yaşamın merkezine yerleşmiş durumda. Hazcılık arttıkça yaşam amacı zayıflıyor. Bu da bencilliği, yalnızlığı, mutsuzluğu ve aile yapısındaki bozulmayı tetikliyor." dedi.

Yalnızlığın artık uluslararası kuruluşlar tarafından geleceğin en büyük toplumsal tehlikelerinden biri olarak tanımlandığını ifade eden Tarhan, dünyadaki aile yapısına ilişkin verileri de paylaştı: "İlk beş yıldaki boşanma oranı her geçen gün yükseliyor. Evlilik dışı doğum oranı artıyor, tek ebeveynli aile sayısı yükseliyor. Bu tablo küresel bir tehdit. Bir toplumu bozmak isteyenler önce kültürel ve psikolojik savaşla başlar. Bu nedenle kültürümüze ve aile yapımıza sahip çıkmalıyız, bu bilince ulaşmalıyız. Çünkü zihinsel dönüşüm olmadan sosyal dönüşüm gerçekleşemez." dedi.

"Yapay zekâ terapist değildir, sadece aracı olabilir"

Yapay zekâ destekli terapi tartışmalarına da değinen Tarhan "Terapinin özü bilgi yığını değil; kişinin ihtiyaç duyduğu doğru bilgiyi seçmektir. Yapay zekâ bilinçli bir varlık değil, muayene edemez, beyin kimyasını değerlendiremez. Bu nedenle yapay zekâ terapist olamaz ama terapistin işini kolaylaştırabilir." diye konuştu. (İLKHA)

ABD'nin barış planının Kiev'de öfkeye yol açtığı belirtiliyor

Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri fuarda yoğun ilgi görüyor

Gazze’de kimlik tespit çalışmaları sürüyor: 330 naaştan 99’unun kimliği belirlendi

Konya’da Uluslararası Şeb-i Arus törenleri için tanıtım programı düzenlendi

Hindistan'a ait savaş uçağı, Dubai'deki gösteride düştü: Bir ölü

Psikiyatrist Tarhan: Dijital bağımlılık ile hazcılık aileyi ve toplumu tehdit ediyor

Minik öğrencilerden Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze mesajı

Milli Eğitim Bakanı Tekin Mardin’de okul ziyaretinde bulundu

Kış aylarında göz sağlığı için uyarı: Göz kuruluğu ve enfeksiyonlara dikkat

Rusya'dan Ukrayna şehrine saldırı: 5 ölü 10 yaralı

Dilek Merkez Camii'nin temeli dualarla atıldı

Uzman Dr. Demirci: Akciğer kanseriyle mücadelede erken teşhis en güçlü silahtır

Ortaokul öğrencileri savaş mağduru çocuklara kalemleriyle seslenecek

Kazakistan'ın ilk nükleer santraline 2029'da başlanacak

Şanlıurfa Umut Kervan’ından binlerce çocuğa kışlık giyim desteği

Dr. Demirbaş: Türkiye şeker bağımlılığıyla karşı karşıya, her 9 kişiden biri diyabet hastası

Endonezya'da aşılama kampanyası sonrası tip 2 poliovirüs salgını sona erdi

Mardin’de okul önünde otomobilin çarptığı çocuk ağır yaralandı

NEWTON gezici bilim atölyesi Malatya'da öğrencilerle buluştu

Batman'ın saklı cenneti kınalı mesire alanı, ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor

Pakistan'da silahlı saldırı: 7 ölü

Bursa’da sahte gıda ve ilaç operasyonu: 6 gözaltı

YÖK Başkanı Özvar’dan öğrenci affı müjdesi: Düzenleme TBMM’ye sunulacak

Milli Eğitim Bakanı Tekin Mardin’de

Şanlıurfa’da trafik kazası: Bir ölü, 3 Yaralı

Yeme bozukluklarında erken müdahale şart!

Tedavi edilmeyen omuz ağrıları kalıcı hasara yol açabilir

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması

Merkez bsı görevlisi kılığına giren çete 70 milyon rupiyi çaldı

Malezya Başbakanı İbrahim: Filistin'in tüm haklarını içermeyen her anlaşma çökmeye mahkûm

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD'nin barış planının Kiev'de öfkeye yol açtığı belirtiliyor

Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri fuarda yoğun ilgi görüyor

Gazze’de kimlik tespit çalışmaları sürüyor: 330 naaştan 99’unun kimliği belirlendi

Konya’da Uluslararası Şeb-i Arus törenleri için tanıtım programı düzenlendi

Hindistan'a ait savaş uçağı, Dubai'deki gösteride düştü: Bir ölü

Psikiyatrist Tarhan: Dijital bağımlılık ile hazcılık aileyi ve toplumu tehdit ediyor

Minik öğrencilerden Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze mesajı