• BIST 100

    14203,40%0,42
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,28% 0,21
  • GRAM ALTIN

    5954,70% -0,13
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

Psikolojik Danışman Kaya: Ölüm korkusunun kaynağını bilmek kaygıyı azaltır

31 Ocak 2025, Cuma 12:05
31 Ocak 2025, Cuma 12:05
Psikolojik Danışman Kaya: Ölüm korkusunun kaynağını bilmek kaygıyı azaltır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ölüm korkusunun kaynağını bilmenin, kaygıyı azaltmada önemli bir rol oynadığını ifade eden Psikolojik Danışman Fatma Kaya, manevi açıdan hayatın değerini anlamanın da bu süreci hafifletebileceğini belirtti.

Ölüm korkusu, insanların yaşadıkları en temel ve evrensel korkulardan biridir. Psikolojik açıdan, ölüm korkusu thanatofobi olarak da bilinir ve bireylerin ölümü düşünmeleriyle birlikte yaşadıkları kaygı, korku ve panik duygularını içerir.

Bu korku, sadece kişinin kendi ölümüne değil, sevdiklerini kaybetme, acı çekme ve ölüm sonrası bilinmezlik gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Psikolojik Danışman Fatma Kaya, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, ölüm korkusunun genellikle bilinmezlik, kontrol kaybı ve varoluşsal kaygılarla ilişkili olduğunu belirtti.

Manevi açıdan hayatın değerini anlamanın önemine değinen Kaya, ölüm korkusunun kaynağını anlamanın kaygıları azaltmada etkili olabileceğini ifade etti.

Ölüm korkusunun psikolojik etkileri nelerdir?

Kişinin ölüm düşüncesi karşısında yoğun kaygı, korku ve panik hissetmesi durumunun, genellikle bilinmezlik, kontrol kaybı ve varoluşsal kaygılarla başa çıkamama ile ilişkili olduğunu belirten Kaya, "Ölüm korkusu bazen doğrudan ölmekle ilgili olabilir. Bazen ise sevdiklerini kaybetmek, acı çekmek ve ölüm sonrası bilinmezlik gibi düşüncelerle bağlantılıdır. Ölüm korkusu hafif düzeyde olduğunda, kişi bilinçli ve dikkatli olmaya yönlendirilebilir. Ancak yoğun bir şekilde yaşandığında, ciddi psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Anksiyete ve panik ataklar, sosyal izolasyon, sağlıklı ilişkilerde kaygılar, uyku problemleri, iştah sorunları, risk almaktan kaçınma, iş performansının etkilenmesi ve depresyon gibi etkiler görülebilir." diye belirtti.

Ölüm korkusu günlük yaşamı nasıl etkiler?

Ölüm korkusunun, herkesin bir noktada karşılaştığı, doğal bir duygu olduğunu kaydeden Kaya, " Ölüm korkusunun kaynağını bilmek faydalıdır. Korku tam olarak ölüm mü? Yoksa ölüm anında hissedilen acı mı? Sevdiklerini kaybetmek mi? Ölüm sonrası bilinmezlik mi? Bunun tanımlanması gerekir. Ölüm derken tam olarak neyden korktuğumuzu anlamak önemlidir. Bu konuda farkındalık ve kabullenme oldukça değerlidir. Ölüm gerçeğini kabul etsek de etmesek de bu gerçekle karşılaşacağız; bundan kaçamayız ve bu durumu değiştiremeyiz. Bu durumu analiz edip tanımlayarak kendi içimizde fark ettiğimizde, kabullenmeye yöneliriz ve kaygılarımızın yoğunluğu biraz azalabilir." dedi.

"Manevi açıdan, hayatın değerini anlamak oldukça önemli"

Manevi açıdan, hayatın değerini anlamanın oldukça önemli olduğunu ifade eden Kaya sözlerini şöyle tamamladı:

"Hayatın amacı nedir? Hayattaki yerim nedir? Hayatta neden varım? Bu soruları anlamaya çalışmak, ölümle ilgili düşüncelere bağlantı kurmamıza yardımcı olabilir. Bir konu hakkında ne kadar bilgiliysek, o kadar az kaygı duyarız. Bilgi edinmek ve buna dayalı hazırlık yapmak, insanı güvende hissettirebilir. Ölüm korkusu, güvende hissetmeme ile ilişkilidir, bu nedenle bu yönde yapılacak girişimler faydalı olabilir." diye konuştu. (İLKHA)

Çevre koruma harcamaları 441 milyar TL’yi aştı

ABD hükümeti, helikopter-uçak çarpışmasında sorumluluğu kabul etti

AIPA’dan Türkiye’de yapay zekânın toplumsal etkilerine odaklanan kapsamlı araştırma

İşgalciler Batı Şeria'da 11 Filistinliyi alıkoydu

İletişim Başkanı Duran, bütçe görüşmelerine katıldı

2024 KPSS’de branş sıralamaları güncellendi

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nden Wilson hastalığında nakil başarısı

Aydoğan: Oyun oynayan çocuk hayata hazırlanır

Asgari ücrette gözler ikinci toplantıda

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa’da yürüyüş düzenleyecek

Doğanın siyah incisi kara leylek foto kapanla görüntülendi

Medeniyet İlkokulu’nda Okur-Yazar Buluşması

Yeni kurulacak şirketler için ETDS zorunlu olacak

Kamboçya'da sınır çatışmalarında sivil ölü sayısı 18'e yükseldi

Kısa vadeli dış borç stoku ekimde 165,7 milyar dolara geriledi

Çocukları intihar eden ailelerden Meta’ya dava: Cinsel şantaj tehlikesini bilerek görmezden geldi

Mardin’de park halindeki otomobil alev aldı

“Enerjinin Yıldızları Projesi”ne TİSK’ten ödül

Elektrik ve doğal gaz yardımı başladı

Ruhsal yüklerin bedendeki yansıması: Bruksizm

Kudüs'te demografik sürgün planı: Filistinliler evlerinden zorla çıkarılıyor

Köylülerden usulsüz arazi satışı iddiası: 70 yıllık tarlalarımız başkalarına verildi

BESO Başkanı Çiftçi'den esnafa 1 milyon TL’lik destek çağrısı

Bitki çayları doğru tüketilmediğinde faydadan çok zarar verebilir

Bakan Memişoğlu: Türkiye’de şu anda 8 bin 300 aile sağlığı merkezimiz var

Şanlıurfa’da iki araç kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Kurtlar sürüye saldırdı: 70 koyun telef oldu

ChatGPT’ye yeni görsel üretim modeli ve “Images” sekmesi eklendi

Gözler bugünkü asgari ücret komisyonunda

Alman Parlamentosu, siyonist rejimle "Hitz" anlaşmasını büyüttü: Silah pazarlığı 6,7 milyar doları aştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çevre koruma harcamaları 441 milyar TL’yi aştı

ABD hükümeti, helikopter-uçak çarpışmasında sorumluluğu kabul etti

AIPA’dan Türkiye’de yapay zekânın toplumsal etkilerine odaklanan kapsamlı araştırma

İşgalciler Batı Şeria'da 11 Filistinliyi alıkoydu

İletişim Başkanı Duran, bütçe görüşmelerine katıldı

2024 KPSS’de branş sıralamaları güncellendi

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nden Wilson hastalığında nakil başarısı