• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Rahim ağzı kanserinde erken tanı ve tedavi iyileşme sağlanıyor

16 Ekim 2022, Pazar 10:05
16 Ekim 2022, Pazar 10:05
Rahim ağzı kanserinde erken tanı ve tedavi iyileşme sağlanıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Rahim ağzı kanserinde erken tanı ve tedavi iyileşme sağlanıyor

SANKO Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Prof. Dr. Ali İrfan Güzel, rahim ağzı kanserinin, erken tanı konulması durumunda tamamen iyileşen bir kanser türü olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Güzel, 20’nci yüzyılın ilk yarısında her beş kadından birinin rahim ağzı kanseri nedeniyle yaşamını yitirdiğini anımsatarak, “Rahim ağzı kanseri günümüzde yapılan etkin ve yaygın taramalar sonrasında gelişmiş ülkelerde kontrol altına alınmıştır” dedi. Gelişmekte olan ülkelerde halen rahim ağzı kanseri sorununun devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Güzel, “Ülkemizde ise etkin tarama programları sayesinde yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Ancak hala özellikle kırsal kesimde sorun olmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Rahim ağzı kanseri taramalarının 1960’lı yıllarda George Nicholas Papanicolaou isimli patoloji uzmanının smear testinde, rahim ağzı kanseri hücrelerini görmesi ile başladığını belirten Prof. Dr. Güzel, şunları kaydetti:
“Bu teste; pap smear, smear, rahim ağzı kanser tarama testi, servikal sürüntü gibi isimler de verilmektedir. Hastada kanser oluşumu, onlarca yılda gerçekleşir. Smear testi ile henüz kanser gelişmeden yıllar önce, kanser öncüsü hücresel değişiklikler saptanabilmekte ve kanser gelişmeden müdahale imkanı doğmaktadır.”
Kimler Smear testi yaptırmalı
Prof. Dr. Güzel, 21 yaşının üzerindeki tüm kadınların smear testi yaptırmalarının hayati önem taşıdığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:
“Smear testinden iki gün öncesinden itibaren vajinal duş, tampon kullanımı, vajinal ilaç kullanımı ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. 21 yaşından genç kadınlarda eğer üç yıldan daha uzun süredir devam eden bir cinsel hayat varsa yine smear testine başlanması gereklidir. Testlere menopozda da devam edilmelidir. 65 yaşından sonra eğer o zamana kadar en az üç tane normal smear sonucuna sahip olunduysa doktorun da onayı alınarak smear testlerine son verilebilir. Hayatı boyunca hiç tarama testi yaptırmamış ileri yaş kadınlar özellikle ilgi göstermelidir.”
Diğer testler
Smear testi ile tarama yapılması rahim ağzı kanseri görülme sıkılığını azaltsa da bu testin her kadına uygulanabilmesinin, testin değerlendirilmesi için eğitimli personel ihtiyacı ve zaman kısıtlılığı nedeni ile zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güzel, bu nedenle toplum bazlı taramalar için başka testler arayışlarına girildiğini bildirdi.
Prof. Dr. Güzel, 1990’larda rahim ağzı kanseri ile HPV (Human Papilloma Virüs-İnsan Siğil Virüsü) arasındaki ilişkinin daha net anlaşılması üzerine HPV taramalarına da başlandığının altını çizdi. Rahim ağzı kanseri olmuş kadınların büyük çoğunluğunda HPV’nin kanser açısından riskli tipleri (16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35, 59, 56, 51, 39, 68, 73, 82) tespit edildiğine işaret eden Prof. Dr. Güzel, “HPV’nin daha düşük riskli tipleri ise (6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81,) genital bölgede siğile neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.
HPV, erkeklerde de hastalık yapma özelliğine sahiptir
Cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV’nin erkeklerde de hastalık yapma özelliğine sahip olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Güzel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan tarama testinde HPV’nin tespiti, hastanın kanser olduğu anlamına gelmemektedir. Sadece artık bu hastanın daha sık kontrol edilerek, erken evrede rahim ağzı bozuklukları saptanıp, kanser oluşumu engellenecektir. Smear sonucunda anormal hücrelerin görülmesi (ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL, Atipik glandüler hücreler vb.) yine hastanın kanser olduğu anlamına gelmemektedir. Bu hastalara HPV testi yapıldıktan sonra rahim ağzı daha ayrıntılı değerlendirilir ve duruma göre erken dönemde müdahale edilir. Son yıllarda popüler olan rahim ağzı kanseri aşıları yine hastayı HPV’ye karşı bağışıklık sağlamak için kullanılmaktadır.”
Aşılar HPV tipilerine karşı yüzde 100 korurlar
İki tip aşı bulunduğunu ve bu aşıların HPV testi yapılmaksızın üç doz halinde uygulanabileceğini anlatan Prof. Dr. Güzel, şu bilgileri paylaştı: “Aşılar içerisinde bulundurdukları HPV tiplerine karşı yüzde 100 koruma sağlamaktadır. Kanser için her üç aşıda da HPV 16 ve 18’e karşı antijen vardır ki bu iki tip rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70-80’inden sorumludur. Dörtlü aşıda (Gardasil) ayrıca siğillerin yüzde 90’ından sorumlu olan HPV 6 ve 11’e karşı yüzde 100 koruma da söz konusudur. Dokuzlu aşıda (Gardasil 9) kansere karşı 16 ve 18 tiplerine ilaveten 31, 33, 45, 52, 58 tipleri de eklenmiş olup rahim ağzı kanserine neden olan 7 tipe karşı yüzde100 koruma, 6 ve 11 tipleriyle siğillerin yüzde 90’ına karşı yüzde100 koruma sağlanmıştır. Aşı henüz Ulusal Aşı Programımızda bulunmamaktadır. Büyük özel sağlık sigortaları dışında geri ödeme kurumları tarafından aşının ücreti ödenmemektedir.”
Rahim ağzı kanserinin etkin smear ve HPV taraması ile erken dönemde yakalanıp tedavi edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Güzel, “Smear sonucunuzda ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL, Atipik glandüler hücreler vb. olması durumu ve HPV taşıyor olmanız kanser olduğunuz anlamına gelmez. Bu durumlarda smear ve HPV taraması ile ilgili mutlaka jinekoloji uzmanınızdan bilgi alınız” önerisinde bulundu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Trabzon'da uyuşturucu operasyonu: 11 gözaltı

Fas'ta sel felaketi

Dışişleri Bakanlığı: israil’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve ateşkes ihlallerini kınıyoruz

HÜDA PAR'dan "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli: Anadilde eğitim için acil adımlar atılmalı

Frankfurt’ta Filistin için protesto: Siyonist rejimin ateşkes ve anlaşmalara uymamasına tepki

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Kimliğimize, değerlerimize ve dilimize sahip çıkmalıyız

STK'ların ortak çalışmasıyla hazırlanan "Suriye Raporu" kamuoyu ile paylaşıldı

Malatya'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

HAMAS: İşgal rejiminin asılsız iddiaları katliamlarını meşrulaştırma girişimi

Aliyev ile Pezeşkiyan bölgesel konuları görüştü

İngiltere Başbakanı Starmer, Japonya’da

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenledi

Şırnak'ta 142 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Mozambik'te kolera salgını kaynaklı can kayıplarında artış

Mardin’de otobüste epilepsi nöbeti geçiren yaşlı adam öldü

ABD'de on binler göçmen polisinin uygulamalarını protesto için meydanlarda

Karabük'te servis minibüsü kaza yaptı: 17 yaralı

Küba lideri Diaz-Canel'den Trump’a "gümrük vergisi" tepkisi

Orban: Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılımı birlik topraklarına savaş getirir

Umut Kervanından Ağrı’ya sosyal market, Suriye’ye yardım köprüsü

ABD'den Suudi Arabistan'a 9 milyar dolarlık Patriot satışı

Şırnak'ta trafik kazası: 5 yaralı

Kars'ta otomobil refüje çarptı: 4 yaralı

İran'da 2 ayrı patlama: 5 ölü, 14 yaralı

Feribot seferlerine fırtına engeli

Malatya'da "Dünya Esirler ile Dayanışma Günü" yürüyüşü

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga 1’i ağır 4 yaralı

Prof. Dr. Öztürkmen: Gelecek nesiller için toprak, su ve doğanın sürdürülebilir şekilde kullanılması gerekir

Molla Er: Kudüs, Batı Şeria ve Gazze direnişinin gücünün kaynağı şehit liderlerin bıraktıkları mirastır

Üniversitelerden çocuklara uzanan doğa ve iklim eğitimi modeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trabzon'da uyuşturucu operasyonu: 11 gözaltı

Fas'ta sel felaketi

Dışişleri Bakanlığı: israil’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve ateşkes ihlallerini kınıyoruz

HÜDA PAR'dan "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli: Anadilde eğitim için acil adımlar atılmalı

Frankfurt’ta Filistin için protesto: Siyonist rejimin ateşkes ve anlaşmalara uymamasına tepki

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Kimliğimize, değerlerimize ve dilimize sahip çıkmalıyız

STK'ların ortak çalışmasıyla hazırlanan "Suriye Raporu" kamuoyu ile paylaşıldı