Ramazan Bayramı'nda Diyarbakır'da 25 ton ciğer tüketildi

Tarih: 04.04.2025 11:08 Güncelleme: 04.04.2025 11:08
Ramazan Bayramı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır denilince ilk akla gelen kebap türlerinden biri olan Diyarbakır ciğeri, her yıl olduğu gibi bu bayramda da en çok tercih edilen kebaplardan biri olarak 25 ton satışla rekor kırdı. Bayram tatili süresince bu rekorun 50 tonu bulması bekleniyor.

Diyarbakır'ın coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında yer alan ciğer kebabı, bayramda kent halkının yanı sıra yerli ve yabancı ziyaretçilerin vazgeçilmezleri arasındaki yerini koruyor.

Ramazan Bayramı'yla beraber sonrasında da yoğunluğun devam ettiği restoran ve kebap işletmelerinde işletmeciler adeta taleplere yetiştirmekte zorlanıyor.

Diyarbakır genelinde bayram süresince ciğer kebabı satışları hakkında konuşan Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, bayramın ilk 3 gününde 25 ton ciğer satışıyla geçmiş yılların rekorunu geride bıraktığını belirterek bayram tatili süresince bu rakamın 50 tonu bulacağını beklediklerini ifade etti.

Haşim Elkaan

"9 günlük tatil süresince Diyarbakır'da 50 ton ciğer tüketimini öngörüyoruz"

Aktarımına bayram tebrik mesajıyla başlayan Elkaan, "Diyarbakır denilince kentin medar-ı iftiharı olan ve coğrafi işaret tescil belgesi alan ciğerimiz gelir. Bu ciğerimizde geçen yıl Ramazan Bayramı'nda 24 tonla tarihin rekorunu yakalamıştık. Geçtiğimiz yıl 9 günlük bayram tatili süresinde yakaladığımız 24 ton rekorunu bu sene 3 günlük Ramazan Bayramı'ndaki ciğer tüketimiyle geride bıraktık. 3 günlük Ramazan Bayramı'nda ciğer tüketimimiz 25 tona yaklaştı. 9 günlük tatil süresince Diyarbakır'da 50 ton ciğer tüketimini öngörüyoruz." dedi.

Ciğer kebabına oluşan teveccühün beraberinde istihdam oranını da arttırdığına dikkat çeken Elkaan, "Ciğer memleketimizi aşmış bir ürün olduğu için 7'den 70'e 7/24 yenilen tek ürünümüzdür. Bunu sadece tüketim olarak algılamamak gerekir. Nihayetinde tüketim ne kadar fazla olursa istihdam sayılarımızda bu anlamda fazlalaşıyor. Bu da bizi sevindiriyor. Bazı illere baktığımızda gastronomi alanında turizmler oluşmaya başlarken bizde de gastronomi alanında ciğer turizmi oluşmaya başladı. Memleketimiz için sevindirici haberdir. Hepimize hayırlı uğurlu olsun." temennisinde bulundu.

"Ciğeri yetiştiremiyoruz, bayağı yoğunluk var"

Diyarbakır'da ciğer kebabının adresi haline gelen Dağkapı'da ciğer kebabı işletmecilerinden Faik Gözalan, oluşan yoğunluktan dolayı talepleri yetiştirmekte zorlandıklarını kaydederek ciğere olan teveccühe dikkat çekti.

Faik Gözalan

Gözalan, "Diyarbakır dediğimizde ilk aklımıza gelen kebap türü ciğerdir. Şehir dışından misafirlerimiz ciğer yemek için Diyarbakır'a geliyor. Ciğeri yetiştiremiyoruz, bayağı yoğunluk var. Ciğer adeta tüm yemeklerin önüne geçmiş durumda. Eskiden fakir, şimdi zengin yemeği olmuş. Diyarbakır'da ciğer konusunda misafirperverliğini gösteriyor. Fiyat farkı yok, yerli müşteriye de misafire de aynı tarifeyi uyguluyoruz. Amacımız gelen misafirlerin memnuniyetidir. Çünkü Diyarbakır sahabeler şehridir. Gelenler 'neden şimdiye kadar Diyarbakır'ı görmemişiz' diyor." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır ciğerinin özelliğine değinen Gözalan, "Ciğer dediğimizde muhakkak kuzu ciğeri olmalıdır. Diyarbakır geneli de kuzu ciğeri kullanıyor. Dana ciğeri farklıdır. Nitekim Diyarbakır'da da kuzu ciğeri satılıyor. Hatta biz dana ciğeri getirsek kimse yemez. Tabi ki burada ustalarımıza da iş düşüyor. Ustalarımızla beraber ciğerin terbiyesi de el lezzeti de pişirmesi de önemlidir. Pişirme; fazla kurumayacak, biraz sulu kalmalı. Bazı misafirlerimiz 'ciğerimiz iyi pişsin' diyor. Hayır! Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz, bunu bize bırakın." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Zelenskiy’den NATO açıklaması: Güvenlik garantileri karşılığında vazgeçilebilir

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Sokak köpekleri sorunu artık cesur adımlarla çözülmeli

Bursa'da deprem ve yangın senaryosuyla tatbikat gerçekleştirildi

BESO Başkanı Çiftçi: Madde bağımlılığıyla mücadelede yeni bir dönem başlıyor

Bangladeş, Hasina'nın açıklamaları nedeniyle Hindistan'ın Dakka Büyükelçisini çağırdı

Turşuya kış talebi: 30'u aşkın çeşidiyle tezgâhlarda

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Elazığ'da köy halkını ziyaret etti

MI6’nın Başkanı Metreweli: Teknoloji güvenliğin merkezinde olmalı

Çocuklarda otizmin 6 işaretine dikkat!

İşgalciler, Batı Şeria'da bir yerleşimciyi yanlışlıkla vurdu

MASKİ, Arguvan’da 114,6 Milyon TL’lik altyapı yatırımını tamamladı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri hesaplara aktarıldı

Şırnak güne yoğun sisle uyandı

Siyonist rejim destekçisi Jose Antonio Kast Şili'nin yeni başkanı oldu

Çocuklarda içe basmaya karşı etkili önlemler!

Asgari ücret mesaisinde ikinci durak perşembe

Ekim ayında inşaat üretim endeksi arttı

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde akşam polikliniklerinin kapasitesi artırıldı

Brent petrol 61,23 dolardan işlem görüyor

Bursa’nın su kaynağı Uludağ alarm veriyor: Son 10 yılda kar örtüsü yüzde 50 azaldı

Batman'da durdurulan otomobilde 56 kilo toz esrar ele geçirildi

Kassam Tugayları, Askeri Sanayileşme Komutanlığı'na yeni atamayı duyurdu

Afganistan konulu toplantının ikincisi mart ayında yapılacak

Ekimde ücretli çalışan sayısı 16 milyon 20 bin kişi oldu

UNISFA'nın Sudan'daki lojistik merkezine saldırıya Dışişleri'nden kınama

Elektrik faturalarında yeni uygulama: Tüketim sınırını aşan, destek alamayacak

Şanlıurfa'da yarın planlı elektrik kesintisi yapılacak

Fas'ta sel felaketi: Asfi'de 21 kişi hayatını kaybetti

Bahis reklamlarına müdahale: 15 sosyal medya hesabına erişim engeli

Kudüs'ün statüsü değiştiriliyor: Filistinli aileler evlerini terk etmeye zorlanıyor

Yükleniyor