• BIST 100

    9273,78%0,84
  • DOLAR

    39,56% 0,12
  • EURO

    45,51% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4294,53% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6918,66% -0,35
GÜNDEM
Ramazan’da sağlıklı beslenme önerileri
10 Mart 2024 09:30
SON GÜNCELLEME: 01 Ocak 0001 12:00
Ramazan’da sağlıklı beslenme önerileri
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ramazan’da sağlıklı beslenme önerileri

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, Ramazan ayında oruç tutacaklara beslenme uyarılarında bulundu.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, değişecek olan beslenme düzeni nedeniyle sağlık problemleri yaşanmaması için oruç tutacaklara uyarılarda bulundu.

Başkülekçi’den sağlıklı ıftar menüsü önerisi
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, dengeli bir iftar menüsü oluşturmanın hem enerji depolarını yenilemek hem de ertesi gün kişiyi dinç tutmak için oldukça önemli olduğunu söyledi. Ramazan ayında dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken ve ay boyunca dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkülekçi, “İlk kural doğru protein kaynağı. Gün içindeki protein ihtiyacınızı tamamlayabilmek için iftar sofrasında protein kaynağı bir besine yer vermeniz gerekiyor. Bu grupta tavuk, yağsız et ve balık tüketebilir, bitkisel protein kaynağı olarak baklagillerden yararlanabilirsiniz. Karbonhidratların seçimi de önemli. İftar menüsünde ani kan şekeri yükselişlerinin önüne geçmeniz mümkün. Kompleks karbonhidrat olarak tam tahıllılar, esmer pirinç, bulgur menünüze ekleyeceğiniz alternatiflerden olabilir. Yağ grubunda ise, zeytinyağı, ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağları tüketmeye özen göstermeli, tereyağı ve katı yağ gibi doymuş yağların tüketimini minimum seviyeye indirmelisiniz. İftar menülerinde tuz ve şeker içeriği yüksek seçimlerden kaçınmaya özen gösterin. Yemeklerinizi hazırlarken, yağda kızartma yerine haşlama, fırınlama, kızartma veya ızgarada pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Ağır şerbetli tatlıların tüketim sıklığını minimuma indirip, yerine daha sağlıklı olan sütlü tatlılardan tercih edebilirsiniz' dedi.

Oruç tutarken uzak durulması gereken besinler
ANKA Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, Ramazan ayı boyunca su tüketimine önem verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, oruç tutarken özellikle susatan yiyeceklerden de uzak durulması gerektiğini söyledi. Başkülekçi, “Sucuk, salam, sosis, pastırma, kavurma ve benzeri ürünler doymuş yağ içeriği yüksek olduğu için yenilmesi riskli olan besin grubundalar. Ayrıca tuz içeriği yüksek işlenmiş gıdalar yüksek sodyum içeriği nedeniyle gün içerisindeki su ihtiyacınızı artırabilir. Kızartma yöntemi ile pişirilmiş her türlü yiyecekten uzak durmaya çalışın çünkü, yüksek yağ içeriğine sahip olan öğünlerden sonra, susuzluk hissi artar. Gazlı ve şekerli içecekler, meşrubatlar hem ekstra kalori kaynağı, hem de tükettiğimizde gün içerisinde su ihtiyacınızı artırabilir. Ayrıca çok baharatlı ve tuzlu besin tüketiminden kaçınmalısınız bu tür yiyeceklerde su ihtiyacınızı arttıracaktır” diye konuştu.

Yaz Kur'an kursları 30 Haziran'da başlıyor

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 55 bin 706'ya ulaştı

WIHU Başkanı Dr. Kasım Sezen: Gazze, İslam âleminin bir bayrağıdır

Dr. Göçer: Yazın çocuklarda el-ayak-ağız hastalığı artıyor

Arı, TEMA'nın uyum eğitimine katıldı

Şanlıurfa'da Filistin bayraklı uçurtmalar gökyüzünü süsledi

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Siirt’te 92 bin öğrenci karne heyecanı yaşayacak

Kudüs Valiliği: Siyonist rejim, bölgesel gerilimi fırsat bilip Kudüs'ü izole ediyor

Yazar Aydın: Bu savaş, Batı dünyası ile İslam dünyası arasında bir var oluş savaşıdır

Putin ile Şi Cinping, İran meselesini görüştü

Uraloğlu: Çatışma sürdükçe uçuşlar başlamayacak

İçten: Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalık riski o kadar azalır

YKS adayları sınav öncesi duygularını paylaştı: Elimizden geleni yaptık, gerisi Allah’a kaldı

Nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 13 gözaltı

Siyonist rejim Nablus'ta şehit ailesinin evini yıktı

Şanlıurfa'da hafriyat kamyonu şarampole yuvarlandı

Hizbullah, Hamanei suikastına karşı uyardı: Ağır sonuçlar doğurur!

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı

Japonya, Afgan mülteciler için 7,5 milyon dolar yardım sağlayacak

ABD'li albay işgalci siyonistleri eleştirdiği için görevden alındı

İŞKUR’dan Bingöl’e yeni istihdam programı: 20 kişi alınacak

Siirt İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Besim Hacıoğlu göreve başladı

İran'dan 475 milyar dolarlık siyonist piyasaya darbe: Tel Aviv ekonomisi şokta

Siyonist rejim, açlıkla boğuşan Filistinlileri hedef aldı: 23 şehit

BESO'dan esnafın taleplerine destek: Esnafımız desteklenmelidir

Yalçıntaş: Günlük su tüketimi 2,5 litrenin altında olmamalı

İslam İşbirliği Teşkilatı dışişleri bakanları İstanbul'da buluşuyor

5 milyondan fazla Afgan mülteci yaklaşık 4 yılda evlerine döndü

Mayıs ayında Gazze'de 12 gazeteci katledildi, 9'u yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yaz Kur'an kursları 30 Haziran'da başlıyor

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 55 bin 706'ya ulaştı

WIHU Başkanı Dr. Kasım Sezen: Gazze, İslam âleminin bir bayrağıdır

Dr. Göçer: Yazın çocuklarda el-ayak-ağız hastalığı artıyor

Arı, TEMA'nın uyum eğitimine katıldı

Şanlıurfa'da Filistin bayraklı uçurtmalar gökyüzünü süsledi

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı