GÜNDEM 30.12.2024 14:34:18 0

Rastladığı hat sergisi, hayatını değiştirdi

Rastladığı hat sergisi, hayatını değiştirdi
Haberi Sesli Oku

Resme olan ilgisini hat sanatına dönüştüren Hattat Özay Altın, 2000’li yılların başında başladığı bu yolculukta, sabır ve azimle 20 yılın sonunda ustalaştı.

Hattat Özay Altın, ilkokul yıllarından itibaren resme olan merakını hat sanatına dönüştürdü. 2002’de Bursa’daki bir hat sergisine rastlayarak, bu sanatın derinliklerine inmeye karar veren Altın, Zafer Günal ve Mahmut Şahin gibi üstatlardan aldığı derslerle 20 yıl süren bir sanat yolculuğuna çıktı.

Hattat Özay Altın, 2000’lerin başında resme olan ilgisiyle başlayan bir yolculuğun, onu hat sanatının derinliklerine nasıl taşıdığını İLKHA muhabirine anlattı.

20 yıl süren sabır ve özveriyle bu sanatın ustalarından biri haline gelen Altın, şimdi hat sanatını gelecek nesillere aktarmak için dersler veriyor.

"Hat sanatına giden derin yolculuk"

Bursa'da, 2002 yılının Ramazan ayında Tayyare Kültür Merkezi'nin önünden geçerken bir hat sergisi gördüğünü söyleyen Altın, "Acaba nasıl yapılmış? nasıl yapılıyor?' diye merak ettim ve yakından incelemek istedim. İçeriye girdiğimde de hat sergisinin sahibi hocamız oradaydı. Yakından ilgimi görünce, 'Sen de mi meraklısın?' diye soru sordu. Daha sonra sohbetimiz gelişti. Biraz daha ilerledi derken kendisinden 'ders alabilir miyim?' sorusunu yönelttim. O da, 'sergiden sonra bir görüşürüz' demişti ve hattat Zafer Günal hocamız o dönemlerde Bursa'da ikamet ediyordu. Zafer hocamla sergiden sonrasında kendi atölyesinde derslere başlamış olduk. 2003 yılında da hattat Mahmut Şahin hocamız Bursa'ya teşrif ettiler. Mahmut Şahin hocamızla, 2003 yılından 2014 yılına kadar devam ettik. 2020 yılında hocalarımdan icazetlerimi aldım. Yaklaşık 18-20 yıl gibi bir süre olmuş oldu. Irganda Köprüsü'nde, Bursa'nın sanat icra edilen merkez üzerinde bulunan tarihi köprüde dersler veriyorum." dedi.

"İlim olarak bu sanatı kabul edenler, daha ileri seviyelere gelebiliyor"

Hat sanatına 2000 yılların başından itibaren yoğun bir ilgi olduğunu belirten Altın, "Çünkü sosyal mecralarda sanatlar daha çok paylaşılır oldu. İcra edilen alanlar, merkezler daha çok çoğalmış oldu. Bu işi de gelire çevirme açısından değerlendirirsek, ilk başlangıçta bu sanata bir adım atıldığında eğer niyette bu varsa, kısa bir zaman sonra eleniyor, kendiliğinden bırakıyor bu sanatı. Ama bu sanatı öğrenip öğretme niyetiyle yola başlayanlar, ilim olarak bu sanatı kabul edenler, bu sanatta daha ileri seviyelere gelebiliyor. 15 yıllık süreden sonra ders verilebilir." şeklinde konuştu.

"Hat sanatı bir ilim olduğunu kabul etmek gerekir"

İyi ki bu sanatı icra ettiğini vurgulayan Altın, "Allah bize bu sanatta bu hocaları nasip etti. Bu sanatı bize sevdirdi. Sanat arayışı sizi bir şeylere itiyor. Bir hocayı bulabilirim. Hocayı nasıl bulabilirim? Acaba ders nerede veriliyor? Acaba bu işin malzemeleri neler? Sizin odağınızı bu sanata doğru yönlendiriyor. Hocayı da bulduktan sonra eğer bu sanatın zorluğunu anladıysanız yoğun bir çalışmadan sonra bu sanatın içerisinde belirli bir seviyeye ulaşacağınızı anladığınızda eğer bırakmayı düşünmüyorsanız işte bu nokta bırakmayı düşünmediğiniz bu nokta bu sanatın sanat olduğunu hat sanatının ayrıca bir ilim olduğunu kabul etmiş olduğunuz noktadır." dedi.

"Gönül veren ve sabrı olan insanlar bu sanata başlasınlar"

Hat sanatı ilim olarak kabul edildiğinde derinleştiğini ifade eden Altın, "Zaman içerisinde o derinlikten çıkmaya çalışıyorsun. Yoğun çalışmalarla belirli seviyelere geliyorsunuz. Çalışmadan hiçbir şey elde edilmiyor. Hiçbir noktaya seviyeye ulaşılmıyor. Hat sanatına gönül verip de öğrenmek isteyenler sabrı kesinlikle bırakmayacaklar. Sabrı akıllarından silmeyecekler. Sabır, bu işin en temel taşıdır. Öğrenme isteği, öğrenme arzusu bir hobi olarak görülmeyecek. 'Arada bir hat yazarım' gibi düşünmemek gerekiyor. Nasıl Kur'an-ı Kerim'in kelamı bir ilimse, hat sanatı da bu ilimlerden bir tanesidir. Gönül veren ve sabrı olan insanlar bu sanata başlasınlar." diye konuştu. (İLKHA)

Prof. Dr. Yılmaz: Malatya'da çok iyi karaciğer nakil cerrahları yetişiyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu

Pakistan'da maymun çiçeği vakalarında artış

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

İran’da kum fırtınası

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te suç örgütüne operasyon: 50 gözaltı

Dünya birincisi hafızlardan Diyarbakır Ulu Camii’nde Kur’an ziyafeti

Bingöl’de ters laleler görsel şölen sunuyor

Gaziantepliler: Muhtaç insanlara katkı sunan etkinlikleri sahiplenmek gerekiyor

Şanlıurfa'da yakıt tankeri alev aldı

Fırıncıların sıcak havalarla imtihanı başladı

Siyonist işgalciler 97 gündür Tulkerem’i kuşatmış durumda: Binlerce aile göç etti, yüzlerce ev yıkıldı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Gazze’de ekmek değil, toprak yiyoruz

Bingöl'e 19 doktor ataması yapıldı

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gazze’de katliam sürüyor: 48 saatte 77 şehit

Bingöl’de süt toplama merkezi inşaatı sürüyor: Vali Usta incelemelerde bulundu

Ensarullah'tan siyonist rejime hipersonik füze darbesi: "Filistin-2" Yafa'yı vurdu

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Yükleniyor