• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Recai Kutan vefat etti

07 Ekim 2024, Pazartesi 03:03
07 Ekim 2024, Pazartesi 03:03
Recai Kutan vefat etti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan 94 yaşında hayatını kaybetti.

Saadet Partisi'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan'ın vefat ettiği duyuruldu.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz Merhum Büyüğümüz Mehmet Recai Kutan’ın cenazesi yarın (8 Ekim) öğle namazına müteakip Ankara Karşıyaka Ahmet Efendi Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığına defnedilecektir."

Recai Kutan kimdir?

Recai Kutan, 1930 yılında Malatya’da doğmuştur. Babası, Malatya’da başöğretmen ve müdür olan Kotanizadelerden İsmail Kutan’dır. Annesi Malatya’nın tanınmış Miroğlu ailesinden olan Hatice Hanım’dır.

Mehmet Recai Kutan; ilk, orta ve lise tahsilini Malatya’da yapmıştır. Lise tahsili sırasında edebiyat öğretmeni olan ünlü şair Arif Nihat Asya’dan çokça etkilenmiştir.

1947 yılında Malatya Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesine girmiş ve buradan da 1952 yılında mezun olmuştur. Üniversite yıllarında güreş, musiki, yayıncılık gibi alanların yanı sıra talebe birliklerinde birçok önemli çalışmalara imza atmıştır.

Recai Kutan, iş hayatına atılmasından sonra 1954 yılında Mebrure Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten İsmail, Abdülaziz Murat ve Ahmet isimli üç çocuğu olmuştur.

Evliliğinden yaklaşık beş ay sonra da İstanbul Kâğıthane’deki İstihkâm Yedek Subay Okuluna askerlik görevi için katılmış, 1955 yılında da askeri eğitiminin ardından Adapazarı Süvari Tümeni İstihkâm Birliğine dâhil olarak askerliğini tamamlamıştır.

1952-1966 yılları arasında DSİ’de sırasıyla Malatya DSİ 92. Şube Başmühendisi ve 27 yaşında Diyarbakır DSİ 10. Bölge’de Türkiye’nin en genç Bölge Müdürü olarak görev almıştır.

Bölge Müdürlüğü döneminde Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınmasında önemli bir yeri olan GAP -Güneydoğu Anadolu Projesi- çalışmalarının ortaya çıkmasında mihmandarlık yapmıştır. Yine bu dönemde bölgenin birçok projelerle kalkınmasını sağlamak sureti ile yeraltı/yerüstü su kaynakların değerlendirilmesi ve özelliklede barajlar konusunda büyük gelişmelerin başarılmasını sağlamıştır.

Mühendislik çalışmalarının yanı sıra eğitim ve kültür çalışmalarını da yakından takip etmiş, Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesinde İngilizce öğretmenliği yapmıştır. 1966 yılında başladığı DSİ Genel Müdür Muavini görevinden ise 17 yıllık bir DSİ tecrübesinden sonra 1969 yılında ayrılmıştır.

1969’da TÜMAŞ, Türk Mühendislik Müşavirlik A.Ş.’yi Genel Müdür olarak organize etmiştir. 1974-1980 yılları arasında MSP Genel Başkan Yardımcılığı göreviyle siyasi çalışmaların içerisine resmen girmiş; 16., 20. ve 21. dönem Malatya milletvekili olarak TBMM’de yerini almıştır.

1977 seçimlerinde MSP’den Malatya Milletvekili olmasından sonra kurulan II. MC Koalisyon Hükümeti’nde İmar ve İskân Bakanı olmuştur. 12 Eylül 1980 askeri ihtilalinden sonra diğer MSP yöneticileriyle beraber 10,5 ay hapis yatmıştır. Askeri mahkeme tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak Askeri Yargıtay’ın kararı esastan bozmasından beraat etmiştir.

19 Temmuz 1983’te kurulan Refah Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı ve Malatya Milletvekilliği yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında 54. Erbakan Hükümeti’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapmış ve bir insanlık projesi olan D-8’in (Developing 8) kuruluş aşamasında Prof. Dr. Necmettin Erbakan ile birlikte mücadele vermiştir.

Refah Partisi’nin kapatılmasından sonra kurulan Fazilet Partisi’nin Genel Başkanlığını ve Fazilet Partisi’nin kapatılmasından sonra kurulan Saadet Partisi’nin Kurucu Genel Başkanı olarak uzun yıllar Genel Başkanlığını yapmıştır. Tüm bu süreçler çerçevesinde nezaketi ve hoşgörüsü ile herkesin “Ağabey” olarak kabul ettiği bir siyaset tarzı ortaya koymuştur.

Mehmet Recai Kutan halen Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı’dır." (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: recai kutan vefat etti

Meteoroloji'den sağanak ve fırtına uyarısı

Gazze'de soykırımın 666'ncı günü: Açlık can almaya devam ediyor

Siyonist zindanlarda 75 Filistinli esir şehit oldu

Meydanlar Gazze için ayaklandı: Siyonist rejimin aç bırakma politikası derhal durdurulsun

İşgalciler, Filistinli aileyi kendi evini yıkmaya mecbur etti

ABD'li Demokratlardan Trump'a çağrı: Gazze'de savaşı bitirin

Siyonist rejim, yardım bekleyen sivilleri hedef aldı: 12 şehit

HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi

Güney Kore ile Polonya arasında 6,5 milyar dolarlık tank anlaşması

ABD-Hindistan tarife gerginliği F-35'leri vurdu

ABD'den nükleer denizaltı hamlesi

Adana'da eğitim uçağı düştü: 2 yaralı

Gaziantep'te "Gazze ölüyor, seccadeni al gel" temalı Gazze'ye destek etkinliği

Bakan Fidan HAMAS heyetini kabul etti

Gazze'de açlık sessizce can almaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Al Sani ile görüştü

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Mücahitler Gazze'yi kanlarının son damlasına kadar savunmakta kararlıdır

"Bilginin tek başına insanlığa fayda getirmediğini en açık şekilde Gazze'de gördük"

Gaziantep'te temmuz ayında 973 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze'de iki ayda 1373 kişi yiyecek ararken katledildi

Elazığ'da takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Araç seyircilerin arasına daldı: 2 ölü, 18 yaralı

Adana'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meteoroloji'den sağanak ve fırtına uyarısı

Gazze'de soykırımın 666'ncı günü: Açlık can almaya devam ediyor

Siyonist zindanlarda 75 Filistinli esir şehit oldu

Meydanlar Gazze için ayaklandı: Siyonist rejimin aç bırakma politikası derhal durdurulsun

İşgalciler, Filistinli aileyi kendi evini yıkmaya mecbur etti

ABD'li Demokratlardan Trump'a çağrı: Gazze'de savaşı bitirin

Siyonist rejim, yardım bekleyen sivilleri hedef aldı: 12 şehit