• BIST 100

    16651,21%-0,41
  • DOLAR

    43,53% 0,05
  • EURO

    51,41% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6838,96% -1,01
  • Ç. ALTIN

    11724,57% -2,33

Rubio: Gazze'de ateşkes anlaşmasının ikinci ve üçüncü aşamaları 3 yılı aşabilir

20 Aralık 2025, Cumartesi 07:29
20 Aralık 2025, Cumartesi 07:29
Rubio: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Gazze'de ateşkes anlaşmasının ikinci ve üçüncü aşamalarının hayata geçirilmesinin 3 yılı aşabileceğini söyledi. ABD'li özel temsilciler ise Miami'de Katar, Mısır ve Türkiye ile yeni bir toplantı yapmaya hazırlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Gazze'de savaşın durdurulmasına yönelik anlaşmanın uygulanmasının uzun bir sürece yayılacağını açıkladı. Washington'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Rubio, anlaşmanın ikinci ve üçüncü aşamalarının tamamlanmasının 3 yıldan fazla sürebileceğini ifade etti.

Rubio, önceliğin ateşkesin ilk aşamasının eksiksiz uygulanması olduğunu belirterek, bu sürecin insani yardımların önünün açılması ve yeniden imar sürecine geçilmesi açısından kritik olduğunu savundu. ABD'li bakan, güvenlik meselesinin insani yardım mekanizmasının ayrılmaz bir parçası haline getirilmek istendiğini dile getirdi.

ABD yönetiminin Gazze'de bir "istikrar gücü" oluşturulmasını ve teknokrat bir yönetimin devreye sokulmasını hızlandırmak istediğini söyleyen Rubio, bunun kolay bir süreç olmadığını da kabul etti. Gazze savaşının, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin karşı karşıya olduğu en büyük sınamalardan biri olduğunu belirten Rubio, ateşkesi ise yönetimin "en büyük başarılarından biri" olarak tanımladı.

Rubio, bazı ülkelerin Gazze'de kurulması planlanan istikrar gücüne katılmaya hazır olduğunu, Pakistan'ın da bu yönde teklif sunduğunu açıkladı. Öte yandan HAMAS'ı, ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçlayan Rubio, gelecekte siyonist rejimi tehdit eden bir durum oluşması halinde kalıcı barışın mümkün olmayacağını ileri sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, Gazze için düzenlenecek bir bağışçılar konferansının, güvenliğin kim tarafından sağlanacağının netleşmeden yapılamayacağını söyledi. Birleşmiş Milletlere bağlı UNRWA'yı "yolsuzluk" iddialarıyla hedef alan Rubio, Gazze'ye yardımın BM dışı kanallarla da ulaştırılabileceğini savundu.

Miami'de yeni arabulucu toplantısı

Bu açıklamaların ardından gözler Miami'ye çevrildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD'nin özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner, bugün Katar, Mısır ve Türkiye'den yetkililerle Gazze konulu yeni bir toplantı gerçekleştirecek.

ABD basınına yansıyan bilgilere göre toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati katılacak. Görüşmelerde ateşkesin ikinci aşamasına geçişin ele alınması bekleniyor.

HAMAS Siyasi Büro üyesi Basim Naim ise Miami'de yapılacak görüşmelerin, siyonist rejimin ateşkesi ihlal eden saldırı ve uygulamalarının durdurulmasıyla sonuçlanması gerektiğini vurguladı. Naim, arabulucuların işgalciyi anlaşma yükümlülüklerine uymaya zorlamasının beklendiğini ifade etti.

Katar ve Mısır da son dönemde, Gazze'de ateşkesin bir sonraki aşamasına geçilmesi yönünde çağrılarını artırmıştı. İkinci aşama; HAMAS'ın silah bırakması, siyonist rejimin Gazze'den çekilmesi ve uluslararası bir istikrar gücü eşliğinde geçici bir yönetimin kurulmasını öngörüyor. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Rusya ve Ukrayna arasında esir asker takası

Merkez Bsı rezervleri 218 milyar 158 milyon dolarla tarihi zirveyi gördü

Siirt’te öğrenci devamsızlığına karşı ortak çözüm arayışı

Balıkesir’de 3,5 büyüklüğünde deprem

6 Şubat depremlerinin 3. yılında Battalgazi yeniden ayağa kalktı

Ankara’da TARSİM bilgilendirme toplantıları sürüyor

Hasankeyf Müzesi bahçesinde taş eserler ziyaretçilerini bekliyor

Bakan Uraloğlu, Malatya'da depremde hayatını kaybedenlerin mezarını ziyaret etti

İstanbul’da organik tarım pazarları ve işletmeler denetlendi

Ramazan öncesi marketlere sıkı denetim

Söz ve Kalem direniş ve şehadet dosyasıyla çıktı

Aile Hekimi Saçan: Geç kalmayın, kanser taramaları hayat kurtarıyor

İşgal rejiminin Gazze’de ateşkes ihlalleri sürüyor

Mardin’de bir evde patlama: 3 yaralı

Starmer hükümeti, Epstein'in gölgesinde sarsılıyor

Peygamber Sevdalıları'ndan "Siyer Yarışması" öncesi önemli çağrı

İçişleri, 10 ilde beklenen sağanak, fırtına ve kar hakkında uyardı

Bağımlılık tedavisinde en kritik aşama eve dönüş süreci

Batman Çevre Yolu'nda radar denetimleri sürüyor

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den 6 Şubat depremlerinin üçüncü yılında anma mesajı

Bolu’da Ramazan öncesi gıda denetimleri yoğunlaştırıldı

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın'dan 6 Şubat depremlerinin üçüncü yılında anma mesajı

Palandöken: 6 Şubat’ta yitirdiğimiz canları unutmadık

Bursa’da hareket halindeki kamyonet alev aldı

Diyarbakır’da tefecilik operasyonu: 6 tutuklama

Bakan Tunç: Hükümlüler kamu yararına çalıştırılarak topluma kazandırılıyor

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den alternatif yol yatırımı

HÜDA PAR Kovancılar İlçe Başkanı Yılmaz: Kovancılar Ovası kaderine terk edildi

Bursa'da içki operasyonu

BAE ve Pakistan'daki hapishanelerden 261 Afgan serbest bırakıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya ve Ukrayna arasında esir asker takası

Merkez Bsı rezervleri 218 milyar 158 milyon dolarla tarihi zirveyi gördü

Siirt’te öğrenci devamsızlığına karşı ortak çözüm arayışı

Balıkesir’de 3,5 büyüklüğünde deprem

6 Şubat depremlerinin 3. yılında Battalgazi yeniden ayağa kalktı

Ankara’da TARSİM bilgilendirme toplantıları sürüyor

Hasankeyf Müzesi bahçesinde taş eserler ziyaretçilerini bekliyor