• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı

DÜNYA 29.03.2025 08:27:35 0
Rümeysa Öztürk

ABD’de federal yargıç, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlilerince gözaltına alınan Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı aldı.

ABD'de, Tufts Üniversitesi'nde doktora yapan Türkiyeli öğrenci Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınması ve vizesinin iptal edilmesi, ifade özgürlüğü ve adalet sistemi üzerine önemli tartışmaları beraberinde getirdi.

Öztürk, 25 Mart'ta Boston'da ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi) görevlileri tarafından gözaltına alınmış ve HAMAS'a destek verdiği iddiasıyla vizesi iptal edilmişti.

Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise Casper, Öztürk'ün avukatının başvurusu üzerine, öğrencinin sınır dışı edilmesinin durdurulmasına karar verdi.

Yargıç, hükümete 1 Nisan'a kadar savunmasını sunması için süre tanıdı.

Öztürk'ün gözaltına alınması, ABD'deki birçok Kongre üyesi ve sivil toplum kuruluşu tarafından eleştirildi.

Yaklaşık 30 Kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem'e hitaben yazdıkları mektupta, Öztürk'ün serbest bırakılmasını ve vizesinin geri verilmesini talep etti. Ayrıca, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), Öztürk'ün gözaltına alınmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, ifade özgürlüğü ve akademik özgürlüğün korunması gerektiğini vurguladı.

Bu olay, ABD yönetiminin HAMAS'a destek verdikleri iddiasıyla yabancı öğrencilerin vizelerini iptal etme politikasının bir parçası olarak görülüyor.

Dışişleri Bakanı Marco Rubio, "HAMAS'a destek verdiklerini" ileri sürdüğü en az 300 yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini açıkladı.

Öztürk'ün durumu, ABD'nin ifade özgürlüğüne ne ölçüde saygı gösterdiği ve özellikle siyonist rejime yönelik eleştiriler söz konusu olduğunda bu özgürlüğün nasıl sınırlandırıldığı konularında önemli soruları gündeme getirdi. (İLKHA)

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Diyarbakır'da fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ