• BIST 100

    9130,93%0,58
  • DOLAR

    38,54% 0,26
  • EURO

    43,73% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4041,53% 0,95
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Rusya ile ABD, Ukrayna müzakereleri için Riyad'da görüştü

DÜNYA 18.02.2025 18:50:09 0
Rusya ile ABD, Ukrayna müzakereleri için Riyad

Uzun yıllar süren diyalogsuzluğun ardından Rus ve Amerikan heyetleri Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya geldi.

Taraflar, ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, liderler Vladimir Putin ile Donald Trump arasında yapılacak görüşmeye yönelik hazırlıklar ve Ukrayna'daki ihtilafın çözüm perspektiflerini ele aldı.

Rusya Devlet Başkanı Danışmanı Yuri Uşakov, heyetler arasında "tüm konularda çok ciddi görüşmeler yapıldığını" söyledi .

Rusya-ABD görüşmeleri Türkiye saatiyle 10.30 civarında Riyad'da başladı . Törenler, Albasatin kompleksindeki kraliyet ailesinin saraylarından biri olan Diriye'de gerçekleşti. Toplantı 4,5 saat sürdü.

Rusya Devlet Başkanı'nın basın sekreteri Dmitri Peskov, müzakerelerin Suudi Arabistan'da yapılmasının, her iki tarafa da uygun olduğu için tercih edildiğini belirtti.

Heyetlerin oluşumu

Toplantıda Rusya'yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Devlet Başkanı Danışmanı Yuri Uşakov temsil etti. Görüşmelerde ayrıca Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriev de hazır bulundu.

Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Cumhurbaşkanının Ulusal Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Mike Waltz ve Cumhurbaşkanının Ortadoğu Özel Temsilcisi Stephen Witkoff da katıldı.

Müzakere konuları

Taraflar, Rusya-ABD ilişkilerinin tüm boyutlarıyla yeniden tesis edilmesinin yanı sıra iki ülke liderleri Vladimir Putin ile Donald Trump arasında yapılacak görüşmeye yönelik hazırlıklar ve Ukrayna'da çözüme ilişkin olası müzakereleri ele aldı.

Rus tarafından açıklamalar

Uşakov, heyetler arasında "her konuda çok ciddi bir görüşme" yapıldığını söyledi. Ancak ona göre, Rusya ile ABD'nin pozisyonlarının yakınlaştığını söylemek hâlâ zor. Cumhurbaşkanlığı danışmanı ayrıca Rusya ile ABD'nin "birbirlerinin çıkarlarını dikkate alma" konusunda anlaştıklarını kaydetti. Putin ile Trump arasındaki görüşme için kesin bir tarih vermenin zor olduğunu, önümüzdeki hafta gerçekleşmesinin "olası olmadığını" söyledi. Uşakov, Ukrayna çözümü için müzakerecilerin arasında kimlerin yer alacağının henüz bilinmediğini, kararın cumhurbaşkanının elinde olacağını sözlerine ekledi.

Riyad'daki görüşmelerin ardından Dmitriev, Rusya ve ABD temsilcilerinin "saygı" ve "eşitlik" temelinde iletişim kurduğunu belirtti. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı, uzlaşmadan bahsetmek için henüz erken olduğunu belirterek, "Tarafların birbirleriyle iletişime geçtiğini, birbirlerini dinlemeye başladığını, diyaloğa başladığını söyleyebiliriz" dedi. Rusya ile ABD'nin ayrı ayrı gelecekteki ekonomik işbirliği ve küresel enerji fiyatları konularını ele aldığını kaydetti.

Amerikan tarafından açıklamalar

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce'un açıklamasına göre, Lavrov ve Rubio , Riyad'daki görüşmelerde, Ukrayna'daki ihtilafın çözümünü görüşmek üzere üst düzey müzakere grupları oluşturma ve Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerde "rahatsız edici" unsurları ortadan kaldırmak için bir istişare mekanizması oluşturma konusunda mutabakata vardı. Ayrıca, iki ülkenin ortak jeopolitik çıkarlarını ilgilendiren konularda, ekonomi ve yatırım alanında gelecekte de işbirliği yapılması konusunda mutabakata varıldığı bilgisine yer verildi. Bruce, aynı zamanda, çatışmanın tam olarak çözülmesi için "bir telefon görüşmesinin ve bir toplantının yeterli olmadığını" kaydetti. (İLKHA)

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

BM: Gazze sakinleri gıda ve içme suyuna erişimden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı

Aynı anda 4 araca radar cezası kesebilen cihaz

İtalya vize randevuları ile ilgili resmi açıklama

Gündüz kuşağı programlarının durdurulması çağrısı yapıldı: Aile yapısı tehlikede!

Gazze’de gece yarısı baskınları: Siyonist hava desteğiyle gıda depoları yağmalandı

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus'ta sivilleri hedef aldı: 9 şehit

Narin Güran cinayeti davası 30 Mayıs'a ertelendi

SGK: Bazı mesleklerde yıpranma payı geçerli olmayacak

Özgürlük Filosu Koalisyonu: Gazze'ye yardım taşıyan geminin vurulması açık bir savaş suçudur

Afganistan heyelan: 20 ev yıkıldı

HAMAS: Özgürlük Gemisi'ne saldırı, siyonist rejimin devlet terörüdür

Savunma ihracatında yüzde 54 artışla yeni zirve

Bingöllü öğrenci, matematik olimpiyatlarında bronz madalya kazandı

İşgal çetesi Beyt Lahiya’da katliam yaptı: Çok sayıda şehid ve yaralı var

Türkiye'nin ham çelik üretimi geriledi

İslami Cihad: Özgürlük Gemisi’ne yapılan saldırı insanlığın aşağılanmasının yeni göstergesi

Uluslararası Af Örgütü: israil Gazze'de soykırım suçunu işliyor

Nefsi ve nesli ifsat eden büyük günah: Zina

Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!

Gaziantep'te araması bulunan 811 kişi yakalandı

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

HÜDA PAR'dan inşaat işçilerine ziyaret: Emekçiler vergi yükünden kurtarılmalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ