• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Sabra ve Şatilla katliamları unutulmadı

16 Eylül 2024, Pazartesi 10:08
16 Eylül 2024, Pazartesi 10:08
Sabra ve Şatilla katliamları unutulmadı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

​Hıristiyan Falanjist milislerin, siyonist işgalci rejimin gözetiminde, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Filistin mülteci kamplarına düzenlediği ve 3 bini aşkın insanın katledildiği Sabra ve Şatilla katliamlarının üzerinden 42 yıl geçti.

Tarihi kanlı sayfalarla dolu olan siyonist işgal rejimi, Filistinlilere yönelik direkt ve dolaylı olarak sayısız katliamlara imza attı.

Hafızalardaki yerine koruyan bu katliamlardan biri de 16 Eylül 1982'de başlayan ve 3 gün süren Sabra ve Şatilla katliamlarıydı.

42 yıl önce aşırı sağcı Hıristiyan Falanjist milisler, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde bulunan Sabra ve Şatilla Filistin mülteci kamplarına siyonist işgal rejiminin himayesinde saldırdı.

Menfur saldırılarda aralarında savunmasız kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 3 binden fazla Müslüman şehid edildi.

Müslümanlar, öyle vahşi bir şekilde katledilmişti ki çoğunun cesetleri tanınmaz hale gelmişti.

İşgalci siyonistler katliama göz yumdu

Sabra ve Şatilla kampları, "uluslararası sözleşme ile koruma altına alınmış" olmasına rağmen Ariel Şaron komutasındaki işgalci siyonist ordu, kampları kuşatma altına alarak Filistinlilerin kaçmalarına engel oldu. Daha sonra ise Falanjist milisler tarafından kamp sakinlerinin katledilmesine göz yumdu.

Katliamın ilk gününde dönemin siyonist Genelkurmay Başkanı Rafael Eytan, Falanjistlerin temsilcileriyle buluşmuş ve onlara "Devam edin, yarın sabah saat 05.00'e kadar size süre" şeklindeki emir vermişti. Bu ifadeler katliamda işgalci siyonist rejimin açık ve büyük bir sorumluğunun olduğunu ortaya koymaya yetiyordu.

Ateşkes hiçe sayıldı

Halbuki Filistin Kurtuluş örgütünün 18 Ağustos'ta kabul edilen ateşkes çerçevesinde Beyrut'taki kamplarda yaşayan Filistinli sivillerin güvenliğine dair işgal rejimi ve ABD'den teminat alınmıştı.

Katliamın en büyük tanıklarında biri de Gazeteci Robert Fisk'ti. Fisk, The Independent gazetesinde yazısında dehşet manzaralarını şöyle anlatıyordu:

"18 Eylül 1982'de Sabra ve Şatilla kampında bulunanlar için Şaron, ardında şişmiş cesetler, tecavüz edilmiş, işkenceye uğramış ve sonra da katledilmiş kadınlar ve bebekler bırakan bir kasaptır. Olaydan 18 yıl sonra bugün bu caddelerde dolaşırken katliam manzaraları hala gözlerimin önünden gitmiş değil.

Biraz ötede Sabra Camisi'ne giden yolda 90 yaşında, beyaz sakallı ve pijamalarıyla Nuri Bey'i görüyorum. Ölü bedeninin yanı başında yün başlığı ve bastonu duruyor. İlerideki dar sokakta yemek tencerelerinin yanında yatan iki kadın cesedi var… Cesedin birkaç metre ötesinde çürüdüğü için bedenleri morarmış, bir çöp gibi oraya fırlatılmış bebekler..."

Beyrut kasabı Şaron

Katliamın ardından dünya kamuoyunda büyük tepkiler gelmeye başladı. Tepkilerin dozunu düşürmek isteyen işgal rejimi, katliamı araştırmak üzere göstermelik bir komisyon kurmak zorunda kaldı. Komisyon Şubat 1983'te yayımladığı raporda, Falanjist milislerin lideri Eli Hubeyka'yı doğrudan, Ariel Şaron'u ise bireysel olarak sorumlu tuttu.

Ariel Şaron, katliamdan sorumlu olarak daha sonra "Beyrut kasabı" olarak anılmaya başlanmış ve savunma bakanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı. Ancak işgal rejimi Şaron'u, hükümetin bir parçası olarak öne çıkardı, 2001 yılında ise rejimin başbakanlığı görevine getirdi.

Aradan geçen 42 yıla rağmen katliam cezasız bırakıldı

Katliamın mağdurları her ne kadar, 2001 yılında Belçika'da Şaron aleyhine insanlık suçu işlediği gerekçesiyle dava açsa da emperyalist ABD ve işgal rejimin baskı ve tehditleri, Belçika'yı bu davanın açılmasına olanak veren yasayı değiştirmek zorunda bırakmıştı. Nitekim dava 2002'de düşürüldü.

Dava düşmeden önce katliamın başaktörü Falanjist Lübnan Güçleri'nin önde gelen isimlerinden Eli Hubeyka, Şaron aleyhinde şahitlik yapacağını ilan etmiş, ardından birkaç gün sonra Beyrut'ta aracına konulan bombanın patlamasıyla öldürülmüştü.

Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1982'deki katliamı kınamış ve "bunun bir soykırım olduğunu" ilan etmişti ancak aradan geçen 42 yıla rağmen halen hiçbir yargılama ve ceza işlemi gerçekleşmedi. (İLKHA) 

Deprem sonrası bakır madeninde göçük: 6 işçi öldü

Angola'da akaryakıt zammı protestoları: 30 ölü, 277 yaralı

Ermenistan ve ABD'den ortak askeri tatbikat

Şanlıurfa’da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Yatağa bağlı kalmış 4 çocuk babası, ameliyat için hayırseverlerden yardım bekliyor

Siyonist analist: israil tarihinin en büyük yenilgilerinden biriyle karşı karşıya

Batman'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Palandöken: Serbest piyasa vatandaşın lehine işlemeli

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı

Şili’de bakır madeninde göçük: 1 ölü, 5 kayıp

UNRWA: israil, Gazze dışındaki 6 bin yardım tırının girişini engelliyor

Mahalle sakinlerinden beton santrali tepkisi: Bir firma para kazanacak diye binlerce insanın sağlığını hiçe sayamaz!

Endonezya’da Lewotobi Laki-Laki Yanardağı patladı

Bingöl'de, kavurucu sıcakta fırıncılar 250 derecelik fırının başında ter döküyor

7 aylık bebeğin nefes borusuna süt kaçması sonucu hayatını kaybetti

Siyonist rejimin eski kara kuvvetleri komutanı: Gazze'de kalmakla felakete yaklaşıyoruz

Hasankeyf'te tarihe ışık tutuluyor: Arkeopark ve Şaab Vadisi ziyarete açıldı

BATMAN AŞİRETLER PLATFORMU'NDAN YIKIMLARA TEPKİ: “BİR ŞEHİR, ORTAK AKLIYLA AYAKTA KALIR”

Sarıyer’de uyuşturucu sevkiyatı yapan kurye suçüstü yakalandı

Katil rejim sabahtan bu yana 33 Filistinliyi daha katletti

Kavurucu yaz sıcakları, esnafın çalışma koşullarını olumsuz etkiliyor

İngiliz Doktor Groom: Gazze’de Orta Çağı aratmayacak bir vahşet yaşanıyor

Batman aşiret derneklerinden kaçak yapı yıkımına tepki!

Gaziantep'te temmuz ayında 866 milyonluk ihracat yapıldı

Dr. Başak: Sıcak havalarda çocuklar ciddi risk altında

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi: ABD yönetimini Gazze’deki açlıktan tam sorumlu tutuyoruz

Gazze'de abluka devam ediyor: Hükümetten acil ve yeterli gıda ile bebek maması talebi

İşgalciler 3 Suriyeliyi alıkoydu, tarım traktörüne el konuldu

Türkiye'den Suriye'ye ilk gaz akışı sağlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Deprem sonrası bakır madeninde göçük: 6 işçi öldü

Angola'da akaryakıt zammı protestoları: 30 ölü, 277 yaralı

Ermenistan ve ABD'den ortak askeri tatbikat

Şanlıurfa’da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Yatağa bağlı kalmış 4 çocuk babası, ameliyat için hayırseverlerden yardım bekliyor

Siyonist analist: israil tarihinin en büyük yenilgilerinden biriyle karşı karşıya

Batman'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı