• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74
Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı
SAĞLIK
Tarih: 2.04.2025 17:17
Güncelleme: 2.04.2025 17:17
Kaynak: ILKHA
Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sağlık Bakanlığı, zihinsel özel gereksinimli çocuklara yönelik sağlık hizmetlerini güçlendirmek amacıyla 10 ilde Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezlerini (ÇÖZGEM) faaliyete geçirdi.

Sağlık Bakanlığı, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında yaptığı paylaşımda, otizm spektrum bozukluğunun nörogelişimsel bir rahatsızlık olduğunu vurguladı.

Otizmin belirtilerinin her çocukta farklı şekillerde görülebildiğine dikkat çekilen açıklamada, "İletişim ve sosyal etkileşimde güçlük, tekrarlayan davranışlar, rutinlere bağlılık ve duyusal hassasiyet otizmin yaygın belirtileri arasındadır." ifadelerine yer verildi.

Otizmli ve zihinsel özel gereksinimli çocuklara yönelik sağlık hizmetlerinin güçlendirildiğini belirten Bakanlık, "Aile sağlığı merkezlerinde, otizm riski taşıyan çocukların erken tespitini sağlamak amacıyla Otizm Tarama ve Takip Programı uygulanıyor. Bu program, 18-36 ay arasındaki tüm çocukların otizm risk faktörleri açısından değerlendirilmesini, gerekli yönlendirmelerin yapılmasını ve sürecin takibini içeriyor." bilgisini paylaştı.

Sağlık Bakanlığı, zihinsel özel gereksinimli çocukların ruh sağlığı hizmetlerinden bütüncül bir yaklaşımla yararlanmasını sağlamak için 10 ilde Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezlerini (ÇÖZGEM) hayata geçirdi.

Bu merkezlerde; çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanları, dil ve konuşma terapistleri, çocuk gelişimciler, psikologlar, iş ve uğraşı terapistleri ile sosyal hizmet uzmanları multidisipliner bir anlayışla hizmet sunuyor. Bakanlık, Türkiye genelinde ÇÖZGEM merkezlerinin yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

Otizm başta olmak üzere zihinsel özel gereksinimler konusunda sağlık çalışanlarının donanımlı hale getirilmesinin ana hedeflerden biri olduğunu belirten Bakanlık, "Acil sağlık hizmetleri, ruh sağlığı, ağız ve diş sağlığı ile beslenme ve diyet uzmanları gibi birçok meslek grubuna özel eğitim programları düzenliyoruz. Bu programlar sayesinde sağlık çalışanlarımızın otizm ve diğer zihinsel özel gereksinimleri daha iyi tanımalarını ve bilimsel bilgiler ışığında etkin sağlık hizmeti sunmalarını hedefliyoruz." açıklamasını yaptı.

Bakanlık, olası afet dönemlerinde zihinsel özel gereksinimli çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için öncü çalışmalar yürüttüklerini belirtti. "Mobil uygulamamız olan Özel Çocuklar Destek Sistemi ile pandemi ve deprem dönemlerinde zihinsel özel gereksinimli çocuklara uzaktan erişim sağladık. Ruh sağlığı hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi için sistemimiz, olası afet durumlarında tekrar devreye girmeye hazır." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

Gram altında yeni rekor

Milletvekili Nasıroğlu, Hasankeyf ve Gercüş'e Bağlı Köyleri Ziyaret Etti

Mescid-i Aksa Endişesi: “Yaşanabilecek En Büyük Felaket”

Taziye Evi İçin Yeşil Alan Yok Edilmesin!”

Batman'da balkon çöktü 3 ölü 6 yaralı

Tekstil Sektöründe Büyük Gelişme: Keçioğlu Makina’dan Batman’a Dev Yatırım

İran'ın füze harekatında Bat Yam'da 10 siyonist öldü

Şırnak’tan Gazze’deki soykırıma tepki direnişe destek çağrısı

Traktörü tamir ederken altında kalan işçi hayatını kaybetti

Van'da sulama kanalında erkek cesedi bulundu

İnşaat işçilerinin kaldığı şantiyede korkutan yangın

İran'dan ABD'ye: Nükleer müzakereler anlamsız hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Siyonist işgalcilerden Han Yunus'ta yeni katliam hazırlığı

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölü sayısı 270'e yükseldi

Şanlıurfa'da halk sağlığını tehdit eden ürünlere ceza

Şanlıurfa'da 170 dönümlük buğday tarlasında yangın

Rusya 1200 Ukraynalı asker ve sivilin cenazesini teslim etti

Mardin Peygamber Sevdalıları’ndan yaz tatilinde manevi eğitim seferberliği

Motosikletin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru: Başıboş köpek sorununa çözüm bulunmalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gram altında yeni rekor

Milletvekili Nasıroğlu, Hasankeyf ve Gercüş'e Bağlı Köyleri Ziyaret Etti

Mescid-i Aksa Endişesi: “Yaşanabilecek En Büyük Felaket”

Taziye Evi İçin Yeşil Alan Yok Edilmesin!”

Batman'da balkon çöktü 3 ölü 6 yaralı

Tekstil Sektöründe Büyük Gelişme: Keçioğlu Makina’dan Batman’a Dev Yatırım

İran'ın füze harekatında Bat Yam'da 10 siyonist öldü