• BIST 100

    14146,33%-0,26
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,16% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5956,40% 0,03
  • Ç. ALTIN

    9601,11% -0,09

Sahabeler Şehri Diyarbakır'da Said bin Zeyd programı düzenlendi

30 Kasım 2024, Cumartesi 22:49
30 Kasım 2024, Cumartesi 22:49
Sahabeler Şehri Diyarbakır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kasım ayı sahabe ayı olması münasebetiyle "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temasıyla etkinlikler düzenleyen Peygamber Sevdalıları Vakfı, sahabe şehri Diyarbakır'da Said bin Zeyd programı gerçekleştirdi.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Diclekent Camiinde düzenlenen program, Serhat Toprak'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Özlem Ajans ilahi ses sanatçılarının seslendirdiği kaside ve ezgilerin ardından günün anlam ve önemine ilişkin ilahiyatçı Cengiz Aydın bir konuşma yaptı.

İslam tarihinde ashabın önemini aktaran Aydın, sahabelerle ilgili Peygamber Aleyhisselatu Vesselamın hadislerini sıralayarak Said bin Zeyd'in hayatından kesitler sundu.

Sahabelerin genel özelliklerinden bahseden Aydın, "Allah yeryüzüne bir iman elbisesi gönderdi. Bu elbisenin provasını da Peygamberin ashabı üzerinden yaptı. Onlar iman elbisesini öyle güzel taşıdılar ki Allah, onların isimlerini ayetlerinin içine koyarak kendilerinden sonra gelecek müminlerin örnek alacağı şeyler koydu. Sahabeler bizim gibi hata yapan insanlardı fakat Allah onların hatalarını yedi kat semadan düzeltti. Onlar Uhud ve Bedir gecesi, huneyn günü, Rıdvan beyatında takdir edilecek eylemler yaptı. Allah onlar için 'Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'tan razı olmuşlardır' dedi." ifadelerini kullandı.

"Eğer bir baba küfrün bataklığından hidayete sarılmışsa Allah zayi etmez"

"Gökte yıldız olmak kolay değil. Onlar dünyaya dalmadıkları için gökteki yıldız oldular. İlk gün ne dediler ise hayatlarının sonuna kadar sabrettiler."ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Aydın, cennetle müjdelenenlerden Said bin Zeyd hakkında bilgi aktararak şunları kaydetti:

"Said bin Zeydin babası Amır ibni Nüfeyl, Mekke'deki 5-6 tane Hanif dinine mensup insanlardan biriydi. Peygamber Efendimiz, Said bin Zeyd'in babasıyla nübüvvet öncesi tanışmıştı. Zeyd ibn-i Amr'ın günleri Mekke'nin cahiliyesi içinde devam etti ama gün gün onlara hakikati anlattı. Bir gün Hira Dağına çıkıp ellerine açarak, 'Ya Rabbi sana nasıl ibadet edeceğimi bilmiyorum. Bilsem sana nasıl ibadet edeceğimi gece gündüz o ibadeti yapmaya devam edeceğim.'dedi. Yine bir gün oğlu Said'in elini tutup Beytüllah'ın yanında 'Ya Rabbi sen biliyorsun ki ahir zaman peygamberin zuhuru için yanıyorum. Belli ki ben ahir zaman peygamberine ulaşmayacağım. Ya Rabbi yaptığım ameller ve ibadetler hürmetine oğlum Said bin Zeyd'i ahir zaman peygamberine ulaştır' diyerek dua etti. Eğer bir baba küfrün bataklığından hidayete sarılmışsa Allah zayi etmez. Allah onun duasını kabul etti."

"Peygamber, savaşa katılmadığı halde onu bedir ashabından saymıştır"

Said bin Zeyd 'in eşiyle beraber Kur'an okurken o dönemde henüz Müslüman olmamış kayını Hazreti Ömer Radiyallahu Anhu'ya yakalanma hadisesini anlatan Aydın, "Hazreti Ömer kardeşinin kapısında Taha Suresinin ayetlerini duyunca eve girerek damadını ve kız kardeşini dövdü. Kız kardeşinin imanını açıklayıp kendisine itiraz etmesi sonrasında Hazreti Ömer orada Müslüman oldu." şeklinde konuştu.

Said bin Zeyd Hazreti Resulullah'ın hücrede yetiştirdiği nadide bir Müslüman olduğunun altını çizen Aydın, "Peygamber Aleyhisselatu Vesselam Mekke ve Medine dönemlerinde Said bin Zeyd'den çok istifade etmiş, Peygamberle Medine'ye hicrette bulunmuş, birçok seriyye ve gazveye katılmıştı. Efendimiz kendisine Bedir'de Talha bin Ubeydullah'la beraber bir istihbarat görevi vermesiyle Said bin Zeyd ve Talha bin Ubeydullah'ın getireceği istihbarat bilgisi üzerine Bedir savaşı cereyan etti. Kendileri bu savaşa katılmasalar da Allah Resulü onlara istisnai bir durum uygulayarak savaş sonrasında ganimet dağıtımında 316 pay içerisinde savaşa katılamayan Said bin Zeyd ve Talha bin Ubeydullah'a pay vermiş ve bedir ashabından saymıştır." diye belirtti.

"Şam valiliği teklifini reddetmiş, cihad meydanlarında savaşmayı tercih etmiştir"

Sahabeler içerisinde Said bin Zeyd'in Peygamber'e ve sonrasında halifelere olan bağlılığını Uhud'da yaşanan bir hadise ile örneklendiren Aydın, "Sahabeler savaşmak için Uhud dağına doğru giderken bir bahçenin sahibi Peygambere hakaretlere savuruyor. Herkes Peygamber'den bir emir ve talimat beklerken Said bin Zeyd yapılan hakaretleri kabul etmeyerek adamı öldürüyor. Said bin Zeyd tüm savaşlarda Peygamber Aleyhisselamı gölge gibi takip etmiştir." dedi.

Aydın, "Peygamberin vefatından sonra Hazreti Ebubekir hilafetinde de bağlılığını göstermiş, 'Resulullah beni hangi görevlerde kullanmışsa söyle yeter… aynı ittibayı devam ettireceğim' demiştir. Yemlük savaşında bir gözünü şehid veren Said bin Zeyd'e Şam valiliği teklif edilmiş, kendisi kabul etmeyerek cihad meydanlarında savaşmayı tercih etmiştir." ifadelerini kullandı.

Aydın'ın konuşmasının ardından Özlem Ajans ilahi ses sanatçılarının seslendirdiği kaside ve ezgilerle devam eden program Abdulhakim Avut'un yaptığı dua ile sona erdi. (İLKHA)

Hindistan, Pakistan'a giden suyu kesti

Muğla açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem

Siirt’te zorlu kış şartlarında yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

Yapıcıoğlu: Memleketin her meselesinde ilkeli duruşumuzu koruyor, uygulanabilir çözümler üretiyoruz

Kayseri'de trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR Kadın Kolları Başkanı Yarar: Aileyi hedef alan anlayışlara karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençliğin ahlak ve anlam krizi görmezden gelinemez!

Fransa’da çiftçilerin protestoları devam ediyor

HÜDA PAR'ın 13'üncü kuruluş yıl dönümü Diyarbakır'da coşkuyla kutlandı

Küba'da virüsler tüm ülkede salgına yol açtı, vaka sayısı artıyor

Mardin’de tır ile otomobil kazasında otomobil sürücüsü hayatını kaybetti

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

HAMAS: Kudüs'te yeni yerleşim birimi kurulması ilhak projesinde tehlikeli bir tırmanış ve yeni bir suç teşkil etmektedir

Gavdos Adası açıklarında 545 düzensiz göçmen kurtarıldı

Rusya Merkez Bsı politika faizini 50 baz puan düşürdü

Japonya'dan nükleer silah açıklaması

Sakarya'da şap karantinası

İçişleri Bakanlığı: Kocaeli'de Rus menşeli keşif ve gözetleme amaçlı İHA bulundu

Freni patlayan vinç 6 aracı biçti: 7 yaralı

BM: Gazze'de 1,6 milyon kişi akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya

ABD, Suriye'ye yönelik Sezar yaptırımlarını yürüklükten kaldırdı

Ailenin karşılaştığı sorunlar düzenlenen çalıştay ile masaya yatırıldı

Hakkâri’de yasa dışı avcılığa 956 bin TL para cezası

Tayvan'da metro istasyonunda bıçaklı saldırı: 3 ölü

Ağrı’da zamanla yarış, 2 yaşındaki Aras bebek uçak ambulansla İstanbul'a sevk edildi

AB ülkeleri Ukrayna'ya 90 milyar avro kredide anlaştı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden Pütürge'ye 41 milyon liralık hizmet

Kahramanmaraş'ta 4,2 büyüklüğünde deprem

Adalet Bakanı Tunç’tan, “Rojin Kabaiş” açıklaması

Türkiye'den ABD'nin Suriye'ye yaptırımları kaldırmasına ilişkin açıklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hindistan, Pakistan'a giden suyu kesti

Muğla açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem

Siirt’te zorlu kış şartlarında yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

Yapıcıoğlu: Memleketin her meselesinde ilkeli duruşumuzu koruyor, uygulanabilir çözümler üretiyoruz

Kayseri'de trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR Kadın Kolları Başkanı Yarar: Aileyi hedef alan anlayışlara karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençliğin ahlak ve anlam krizi görmezden gelinemez!