GÜNDEM 30.11.2024 22:49:06 0

Sahabeler Şehri Diyarbakır'da Said bin Zeyd programı düzenlendi

Sahabeler Şehri Diyarbakır
Haberi Sesli Oku

Kasım ayı sahabe ayı olması münasebetiyle "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temasıyla etkinlikler düzenleyen Peygamber Sevdalıları Vakfı, sahabe şehri Diyarbakır'da Said bin Zeyd programı gerçekleştirdi.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Diclekent Camiinde düzenlenen program, Serhat Toprak'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Özlem Ajans ilahi ses sanatçılarının seslendirdiği kaside ve ezgilerin ardından günün anlam ve önemine ilişkin ilahiyatçı Cengiz Aydın bir konuşma yaptı.

İslam tarihinde ashabın önemini aktaran Aydın, sahabelerle ilgili Peygamber Aleyhisselatu Vesselamın hadislerini sıralayarak Said bin Zeyd'in hayatından kesitler sundu.

Sahabelerin genel özelliklerinden bahseden Aydın, "Allah yeryüzüne bir iman elbisesi gönderdi. Bu elbisenin provasını da Peygamberin ashabı üzerinden yaptı. Onlar iman elbisesini öyle güzel taşıdılar ki Allah, onların isimlerini ayetlerinin içine koyarak kendilerinden sonra gelecek müminlerin örnek alacağı şeyler koydu. Sahabeler bizim gibi hata yapan insanlardı fakat Allah onların hatalarını yedi kat semadan düzeltti. Onlar Uhud ve Bedir gecesi, huneyn günü, Rıdvan beyatında takdir edilecek eylemler yaptı. Allah onlar için 'Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'tan razı olmuşlardır' dedi." ifadelerini kullandı.

"Eğer bir baba küfrün bataklığından hidayete sarılmışsa Allah zayi etmez"

"Gökte yıldız olmak kolay değil. Onlar dünyaya dalmadıkları için gökteki yıldız oldular. İlk gün ne dediler ise hayatlarının sonuna kadar sabrettiler."ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Aydın, cennetle müjdelenenlerden Said bin Zeyd hakkında bilgi aktararak şunları kaydetti:

"Said bin Zeydin babası Amır ibni Nüfeyl, Mekke'deki 5-6 tane Hanif dinine mensup insanlardan biriydi. Peygamber Efendimiz, Said bin Zeyd'in babasıyla nübüvvet öncesi tanışmıştı. Zeyd ibn-i Amr'ın günleri Mekke'nin cahiliyesi içinde devam etti ama gün gün onlara hakikati anlattı. Bir gün Hira Dağına çıkıp ellerine açarak, 'Ya Rabbi sana nasıl ibadet edeceğimi bilmiyorum. Bilsem sana nasıl ibadet edeceğimi gece gündüz o ibadeti yapmaya devam edeceğim.'dedi. Yine bir gün oğlu Said'in elini tutup Beytüllah'ın yanında 'Ya Rabbi sen biliyorsun ki ahir zaman peygamberin zuhuru için yanıyorum. Belli ki ben ahir zaman peygamberine ulaşmayacağım. Ya Rabbi yaptığım ameller ve ibadetler hürmetine oğlum Said bin Zeyd'i ahir zaman peygamberine ulaştır' diyerek dua etti. Eğer bir baba küfrün bataklığından hidayete sarılmışsa Allah zayi etmez. Allah onun duasını kabul etti."

"Peygamber, savaşa katılmadığı halde onu bedir ashabından saymıştır"

Said bin Zeyd 'in eşiyle beraber Kur'an okurken o dönemde henüz Müslüman olmamış kayını Hazreti Ömer Radiyallahu Anhu'ya yakalanma hadisesini anlatan Aydın, "Hazreti Ömer kardeşinin kapısında Taha Suresinin ayetlerini duyunca eve girerek damadını ve kız kardeşini dövdü. Kız kardeşinin imanını açıklayıp kendisine itiraz etmesi sonrasında Hazreti Ömer orada Müslüman oldu." şeklinde konuştu.

Said bin Zeyd Hazreti Resulullah'ın hücrede yetiştirdiği nadide bir Müslüman olduğunun altını çizen Aydın, "Peygamber Aleyhisselatu Vesselam Mekke ve Medine dönemlerinde Said bin Zeyd'den çok istifade etmiş, Peygamberle Medine'ye hicrette bulunmuş, birçok seriyye ve gazveye katılmıştı. Efendimiz kendisine Bedir'de Talha bin Ubeydullah'la beraber bir istihbarat görevi vermesiyle Said bin Zeyd ve Talha bin Ubeydullah'ın getireceği istihbarat bilgisi üzerine Bedir savaşı cereyan etti. Kendileri bu savaşa katılmasalar da Allah Resulü onlara istisnai bir durum uygulayarak savaş sonrasında ganimet dağıtımında 316 pay içerisinde savaşa katılamayan Said bin Zeyd ve Talha bin Ubeydullah'a pay vermiş ve bedir ashabından saymıştır." diye belirtti.

"Şam valiliği teklifini reddetmiş, cihad meydanlarında savaşmayı tercih etmiştir"

Sahabeler içerisinde Said bin Zeyd'in Peygamber'e ve sonrasında halifelere olan bağlılığını Uhud'da yaşanan bir hadise ile örneklendiren Aydın, "Sahabeler savaşmak için Uhud dağına doğru giderken bir bahçenin sahibi Peygambere hakaretlere savuruyor. Herkes Peygamber'den bir emir ve talimat beklerken Said bin Zeyd yapılan hakaretleri kabul etmeyerek adamı öldürüyor. Said bin Zeyd tüm savaşlarda Peygamber Aleyhisselamı gölge gibi takip etmiştir." dedi.

Aydın, "Peygamberin vefatından sonra Hazreti Ebubekir hilafetinde de bağlılığını göstermiş, 'Resulullah beni hangi görevlerde kullanmışsa söyle yeter… aynı ittibayı devam ettireceğim' demiştir. Yemlük savaşında bir gözünü şehid veren Said bin Zeyd'e Şam valiliği teklif edilmiş, kendisi kabul etmeyerek cihad meydanlarında savaşmayı tercih etmiştir." ifadelerini kullandı.

Aydın'ın konuşmasının ardından Özlem Ajans ilahi ses sanatçılarının seslendirdiği kaside ve ezgilerle devam eden program Abdulhakim Avut'un yaptığı dua ile sona erdi. (İLKHA)

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gazze’de katliam sürüyor: 48 saatte 77 şehit

Bingöl’de süt toplama merkezi inşaatı sürüyor: Vali Usta incelemelerde bulundu

Ensarullah'tan siyonist rejime hipersonik füze darbesi: "Filistin-2" Yafa'yı vurdu

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

Yükleniyor