• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

"Şal Şepik" mesleği genç ustaların çabasıyla yeniden canlanıyor

GÜNDEM 28.12.2024 15:26:41 0

Eruh'ta unutulmaya yüz tutmuş şal şepik mesleği, genç ustaların azmi ve kararlılığıyla yeniden hayat buluyor.

Dokuma ustası Keren Erdemci, 9 yıl önce başladığı bu zorlu mesleği geleceğe aktarmak için arkadaşlarıyla birlikte büyük bir mücadele veriyor. Aynı zamanda, 3 yıldır bu mesleği sürdüren genç usta Metin Taş da mesleğin önemini ve zorluklarını gözler önüne seriyor.

Mezopotamya'dan gelen kadim sanat

Şal şepik, Mezopotamya'nın derin kültürel mirasından gelen, tarihi milattan önce binli yıllara dayanan bir dokuma sanatı. Tiftik keçisinin yününden yapılan bu özel kumaş, 12 aşamalı özenli bir üretim sürecinden geçiyor. Eruh ve Şırnak çevresinde yaygın olan bu geleneksel el sanatı, dayanıklılığı ve doğal özellikleriyle dikkat çekiyor.

Kumaşın benzersiz özellikleri

Şal şepik kumaşı, yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğiyle doğal bir konfor sunuyor. Radyasyona karşı koruyucu etkisiyle bilinen bu kumaş, aynı zamanda zehirli hayvanları uzaklaştırmasıyla da öne çıkıyor. 30-40 yıllık bir ömre sahip olan Şal Şepik, yalnızca kuru temizleme ile temizlenebiliyor ve makinede yıkanmıyor. Tiftik keçisinin yününden yapılan bu kumaş, sağlamlığı ve uzun ömürlülüğüyle eşsiz bir ürün olarak tanımlanıyor.

Zorlu ama tutkuyla yapılan bir meslek

Keren Erdemci, bu mesleğin zorluğunu şu sözlerle ifade ediyor:

"İpimizin çok ince olması nedeniyle kumaşı ilmek ilmek dokuyoruz. Günde en fazla bir, bir buçuk metre kumaş üretebiliyoruz. Bu da ipin kalitesine ve sağlamlığına bağlı. Eğer birinci derece tiftik kullanılırsa daha kaliteli bir kumaş elde ediliyor. Tecrübeli bir usta bile günde ancak 2 metre kumaş dokuyabilir."

Dokuma sürecinin zahmetine rağmen işini severek yaptığını belirten Erdemci, "Bu mesleği yaşatmak bizim için çok önemli. 9 yıldır bu işi yapıyorum ve çok seviyorum. İşimizin kaybolmasını istemiyoruz. Arkadaşlarımla birlikte mesleğimizi yeniden canlandırmak için elimizi taşın altına koyduk." ifadelerini kullandı.

Gelecek nesillere aktarılan bir değer

Şal şepik mesleğini çocuklarına, torunlarına ve öğrenmek isteyen herkese öğretmeyi hedeflediğini belirten Erdemci, "Bu meslek unutulmaya yüz tutmuştu, ancak biz onu tekrar gün yüzüne çıkardık. Öğrenmek isteyen herkes gelip bizden öğrenebilir. Bu değerli mesleğin kaybolmasına izin vermeyeceğiz." diyerek kararlılığını ifade etti.

Şal şepik, Şırnak bölgesinde, düğünlerde giyilen yöresel bir elbise

Eruh'ta genç ustaların çabasıyla yeniden hayat bulan şal şepik, hem yerel kültürün korunması hem de ekonomik katkılarıyla dikkat çekiyor. Kadim Mezopotamya'dan günümüze uzanan bu değerli meslek, geçmişin izlerini geleceğe taşıyor.

Siirt’in Eruh ilçesinde şal şepik ustası olarak çalışan Metin Taş, mesleğinin zorluklarını ve önemini şu şekilde dile getiriyor:

"3 yıldır bu işi yapıyorum. Gerçekten zor ve emek isteyen bir meslek. Ama bu iş sayesinde ekmeğimizi kazanıyoruz. Şu anda geçimimizi buradan sağlıyoruz ve bu bize yetiyor. Şal şepik mesleği, 2016 yılında Eruh Halk Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle yeniden canlandı. Ustamız Ramazan Taş, bu mesleğin en eski ustalarından biridir ve aynı zamanda benim amcamdır. Kendisi bize şal şepik dokumacılığını öğretti. Onun sayesinde hepimiz bu noktaya geldik ve mesleği devam ettiriyoruz. Şal şepik kumaşı, özellikle Şırnak bölgesinde, düğünlerde giyilen yöresel elbiselerde bu kumaş çok değer görür." (İLKHA)

Nisan ayında EİB’den 1 milyar 468 milyon dolarlık ihracat

Kassam Tugayları, işgal saldırısında yaralanan siyonist esirin görüntülerini yayımladı

Ankara'da "Büyük Gazze Konferansı" gerçekleştirildi

Ensarullah Hareketi, işgal altındaki Ben Gurion Havalimanı'nı vurdu

İşgal çetesi 12 savaş uçağıyla Suriye’ye hava saldırısını gerçekleştirdi

İhmalkarlığın Bedeli Ağır Oldu: Belediye Kazısında Tonlarca Su Boşa Aktı

Yılın ilk 4 ayında havadan yapılan denetimlerde 37 binden fazla araca işlem yapıldı

Tapu masraflarına büyük zam! Yabancıya rekor artış

Tırın gizli bölmesine saklanan 351 bin euro  ele geçirildi

Nisan ayı enflasyon verileri yarın açıklanacak

Ankara'da kumar operasyonu: 15 gözaltı

Ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar yarısı

Kütahya'da 4 büyüklüğünde deprem

Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer mesaj

Cizre-Nusaybin kara yolunda trafik kazası: 6 yaralı

Yemen'in yeni Başbakanı Salih Bin Brik oldu

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

İşgal rejimi Gazze Şeridi'ndeki gıda kaynaklarını sistematik olarak yok ediyor

Motosiklet hafif ticari araçla çarpıştı: 2 yaralı

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ