• BIST 100

    16948,77%-0,40
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    7264,08% -1,56
  • Ç. ALTIN

    11848,32% -0,30

Salgın sürecinde tablet satışları iki katına çıktı

13 Mart 2021, Cumartesi 12:06
13 Mart 2021, Cumartesi 12:06
Salgın sürecinde tablet satışları iki katına çıktı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Salgın sürecinde tablet satışları iki katına çıktı

Türkiye'de ve dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında evden çalışma ve uzaktan eğitimin öne çıkmasıyla, bilgisayarlar başta olmak üzere teknoloji ürünlerine talep arttı.

GfK araştırma şirketi verilerinden yapılan derlemeye göre, dünyada bilgi teknolojileri sektörü en çok yatırım yapılan alanların başında geliyor.

2020 yılında Kovid-19 salgınına karşı alınan sosyal teması azaltma tedbirleri de teknolojiye talebin ve dolayısıyla bu sektörde satışların daha hızlı artmasına yol açtı. Salgın sebebiyle evde geçirilen sürenin ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda bilgi teknoloji ürünlerine talebin artması, dayanıklı tüketici elektroniği pazarındaki satışlara da artış olarak yansıdı. 

TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ 799 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Dünyada tüketici elektroniği pazarının büyüklüğü 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artarak 799 milyar dolara ulaştı.

Pazardaki satışlardan en yüksek payı yüzde 42,9 ile telekom sektörü alırken bunu yüzde 20 payla büyük beyaz eşya, yüzde 14,8 payla bilgi teknolojileri, yüzde 11,2 payla televizyon, yüzde 8,4 payla küçük ev aletleri satışları izledi. 

Geçen yıl dünyada tüketici elektroniği pazarında salgına karşı alınan tedbirlerin satış tercihlerini büyük oranda etkilediği görüldü. 2020'de ciroların en çok arttığı gruplar yüzde 22,3 ile bilgi teknolojileri, yüzde 14 ile küçük ev aletleri satışları olurken fotoğraf makinesi satışları yüzde 18,5 kan kaybetti. 

Dünya genelinde 2020'de 85 milyon bilgisayar, 44 milyon tablet bilgisayar, 169 milyon bilgisayar aksesuarı, 31 milyon yazıcı ve 228 milyon kartuş satıldı. 

TÜRKİYE'DE RAKAMLAR ARTIŞ GÖSTERDİ

Türkiye'de de Kovid-19 salgınının getirdiği zorunluluklar doğrultusunda dijital dönüşümün hız kazanması teknoloji pazarındaki rakamlara yansıdı. 

Geçen yıl yüzde 1,8 büyüyen Türkiye'de 1 milyon 353 bin tablet, 983 bin bilgisayar, 10,8 milyon cep telefonu, 2,6 milyon televizyon ve 7,6 milyon beyaz eşya satıldı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında uzaktan çalışma, dijital ortamda uzaktan eğitim gibi uygulamaların devreye girmesiyle tüketici elektroniği pazarı yüzde 10,6 büyüyerek 12,6 milyar dolara yükseldi.

Bu pazardaki büyümeye en büyük katkıyı satışların 2020'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 arttığı bilgi teknolojileri ve ofis ürünleri grubu yaptı. Bu grupta satışlar geçen yıl 1,4 milyar dolara ulaştı. 

Evde kalan tüketicilerin tercihleri, telekom sektöründeki satışları yüzde 9,4, büyük beyaz eşya satışlarını yüzde 4,2, televizyon ve fotoğraf makineleri satışlarını da yüzde 3,3 artırdı.

BİLGİSAYAR SATIŞARI YÜZDE 65, TABLET SATIŞLARI YÜZDE 113 ARTTI

2019'da dizüstü ve masaüstü bilgisayarların perakende satışları 595 bin adet iken Kovid-19 salgınının etkili olduğu 2020'de yüzde 65'lik artışla 983 bine yükseldi.

Geçen yıl eğitimin büyük ölçüde dijital ortamda sürdürülmesi, tüketici satın alma davranışlarında bilgisayarların istekten çok ihtiyaca evrilmesine yol açtı. Uzaktan eğitim için en kullanışlı ürünler olan tabletlerin satışları 2020'de önceki yıla göre yüzde 113 artarak 1 milyon 353 bin adede çıktı.

Öte yandan bir senede 3,1 milyon bilgisayar aksesuarı (yüzde 14 artış), 314 bin yazıcı (yüzde 23 artış) satışının gerçekleşmesi de dikkati çekti. 

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Pakistan'da düzenlenen saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetti

Tayland ile Kamboçya arasında ateşkes ihlali

Adana’da kuyumcuda silahlı soygun: 6 bilezik gasp edildi, şüpheli yakalandı

Yaldız: Ailelerin ibadetleri çocuklarıyla birlikte yapması onlarda kalıcı bir manevi bilinç oluşturur

Mardin’de sıvı metamfetamin ele geçirildi: 1 tutuklama

Büyükşehir Belediye Başkan Er: Camilerimizi külliye anlayışıyla inşa ediyoruz

Büyükşehir Belediyesi'nden çocuklara özel Ramazan etkinlikleri

Diyarbakır Valiliği: Çınar'daki kazada 5 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı

ABD'nin yeni küresel gümrük vergileri yürürlüğe girdi

Diyarbakır'da feci kaza: 4 ölü

Putin: TürkAkım ve Mavi Akım doğalgaz boru hatları hedef alınıyor

İran'da kamyon ile otomobil çarpıştı: 6 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık kendi yazılımını üreten ve dünyaya ihraç eden bir Türkiye var

Almanya'da toplu taşıma çalışanlarından 2 günlük grev kararı

İşgalciler, Lübnan'da ordu birliğine ateş açtı

Brezilya'dasel felaketi: 14 ölü

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den ‘laiklik bildirisi’ne tepki: Milletin hayat tarzına hücum ediliyor!

ABD ile Fransa arasında yeni gerginlik

Batman’da alev alan kasalı pikap kullanılamaz hale geldi

Afgan ve Pakistan güçleri arasında sınır boyunca çatışmalar çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü

Gazze'de ateşkesin yeni ihlali sonucu şehit sayısı 72 bin 73'e yükseldi

İller bazında 2025 yılı Türkiye arıcılık istatistikleri açıklandı

İngiltere'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

ABD'nin doğu kıyılarını kar fırtınası vurdu: 600 bin kişi elektriksiz kaldı

İran Devrim Muhafızları, güney kıyılarda tatbikat düzenledi

Kastamonu'da aranan 27 şahıs yakalandı

Avrupa Yetim Eli’nden Sudan’a insani yardım

Meteorolojiden bazı iller için "sarı" kodlu uyarı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: STK ve esnaf odalarımızın görüş ve önerilerini dikkate alıyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pakistan'da düzenlenen saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetti

Tayland ile Kamboçya arasında ateşkes ihlali

Adana’da kuyumcuda silahlı soygun: 6 bilezik gasp edildi, şüpheli yakalandı

Yaldız: Ailelerin ibadetleri çocuklarıyla birlikte yapması onlarda kalıcı bir manevi bilinç oluşturur

Mardin’de sıvı metamfetamin ele geçirildi: 1 tutuklama

Büyükşehir Belediye Başkan Er: Camilerimizi külliye anlayışıyla inşa ediyoruz

Büyükşehir Belediyesi'nden çocuklara özel Ramazan etkinlikleri