• BIST 100

    14864,84%0,67
  • DOLAR

    43,15% 0,25
  • EURO

    50,27% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6194,18% 0,00
  • Ç. ALTIN

    10114,17% 0,41

Salgın sürecinde tablet satışları iki katına çıktı

13 Mart 2021, Cumartesi 12:06
13 Mart 2021, Cumartesi 12:06
Salgın sürecinde tablet satışları iki katına çıktı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Salgın sürecinde tablet satışları iki katına çıktı

Türkiye'de ve dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında evden çalışma ve uzaktan eğitimin öne çıkmasıyla, bilgisayarlar başta olmak üzere teknoloji ürünlerine talep arttı.

GfK araştırma şirketi verilerinden yapılan derlemeye göre, dünyada bilgi teknolojileri sektörü en çok yatırım yapılan alanların başında geliyor.

2020 yılında Kovid-19 salgınına karşı alınan sosyal teması azaltma tedbirleri de teknolojiye talebin ve dolayısıyla bu sektörde satışların daha hızlı artmasına yol açtı. Salgın sebebiyle evde geçirilen sürenin ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda bilgi teknoloji ürünlerine talebin artması, dayanıklı tüketici elektroniği pazarındaki satışlara da artış olarak yansıdı. 

TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ 799 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Dünyada tüketici elektroniği pazarının büyüklüğü 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artarak 799 milyar dolara ulaştı.

Pazardaki satışlardan en yüksek payı yüzde 42,9 ile telekom sektörü alırken bunu yüzde 20 payla büyük beyaz eşya, yüzde 14,8 payla bilgi teknolojileri, yüzde 11,2 payla televizyon, yüzde 8,4 payla küçük ev aletleri satışları izledi. 

Geçen yıl dünyada tüketici elektroniği pazarında salgına karşı alınan tedbirlerin satış tercihlerini büyük oranda etkilediği görüldü. 2020'de ciroların en çok arttığı gruplar yüzde 22,3 ile bilgi teknolojileri, yüzde 14 ile küçük ev aletleri satışları olurken fotoğraf makinesi satışları yüzde 18,5 kan kaybetti. 

Dünya genelinde 2020'de 85 milyon bilgisayar, 44 milyon tablet bilgisayar, 169 milyon bilgisayar aksesuarı, 31 milyon yazıcı ve 228 milyon kartuş satıldı. 

TÜRKİYE'DE RAKAMLAR ARTIŞ GÖSTERDİ

Türkiye'de de Kovid-19 salgınının getirdiği zorunluluklar doğrultusunda dijital dönüşümün hız kazanması teknoloji pazarındaki rakamlara yansıdı. 

Geçen yıl yüzde 1,8 büyüyen Türkiye'de 1 milyon 353 bin tablet, 983 bin bilgisayar, 10,8 milyon cep telefonu, 2,6 milyon televizyon ve 7,6 milyon beyaz eşya satıldı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında uzaktan çalışma, dijital ortamda uzaktan eğitim gibi uygulamaların devreye girmesiyle tüketici elektroniği pazarı yüzde 10,6 büyüyerek 12,6 milyar dolara yükseldi.

Bu pazardaki büyümeye en büyük katkıyı satışların 2020'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 arttığı bilgi teknolojileri ve ofis ürünleri grubu yaptı. Bu grupta satışlar geçen yıl 1,4 milyar dolara ulaştı. 

Evde kalan tüketicilerin tercihleri, telekom sektöründeki satışları yüzde 9,4, büyük beyaz eşya satışlarını yüzde 4,2, televizyon ve fotoğraf makineleri satışlarını da yüzde 3,3 artırdı.

BİLGİSAYAR SATIŞARI YÜZDE 65, TABLET SATIŞLARI YÜZDE 113 ARTTI

2019'da dizüstü ve masaüstü bilgisayarların perakende satışları 595 bin adet iken Kovid-19 salgınının etkili olduğu 2020'de yüzde 65'lik artışla 983 bine yükseldi.

Geçen yıl eğitimin büyük ölçüde dijital ortamda sürdürülmesi, tüketici satın alma davranışlarında bilgisayarların istekten çok ihtiyaca evrilmesine yol açtı. Uzaktan eğitim için en kullanışlı ürünler olan tabletlerin satışları 2020'de önceki yıla göre yüzde 113 artarak 1 milyon 353 bin adede çıktı.

Öte yandan bir senede 3,1 milyon bilgisayar aksesuarı (yüzde 14 artış), 314 bin yazıcı (yüzde 23 artış) satışının gerçekleşmesi de dikkati çekti. 

Yetimler Vakfı soğuk kış gününde yetimlerini unutmadı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, AB yetkilileriyle görüştü

Belediye Başkanı Geçit: Basın, şehrin hafızasıdır

İşgal rejimi 90 günde bin 193 kez ihlal yaptı, 484 şehit

Yeni Zelanda'da onlarca balina karaya vurdu

talep ediyor. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinden "KDV istisnası" açıklaması

Bakan Şimşek, enflasyon tahminini açıkladı

Diyarbakır’da buz tutan su kulesi tehlike saçıyor

Limanlarda aralık ayı yük elleçlemesi 49,8 milyon ton oldu

Türkiye’den Batı Trakya’daki okul saldırısına kınama

Fransa'yı Goretti Fırtınası vurdu: 6 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan Endonezya Dışişleri Bakanı ile görüştü

Mersin’de işletmelerin denetimleri devam ediyor 

Siirt’te yüksek riskli parotis ameliyatı gerçekleştirildi

Meteoroloji’den Marmara ve Ege için fırtına uyarısı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile KDP Başkanı Barzani görüştü

Uzmanlardan dolandırıcılık uyarısı: Kapınıza gelen pakete dikkat

Mersin'de kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Siirt'te kar yağışı nedeniyle mahsur kalan öğrenci servisi kurtarıldı

Konya Valisi Akın: Olumsuz hava koşullarının yol açtığı hasarlar hızla giderilecek

Almanya'da kış fırtınası: 3 ölü

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi dünden bu yana 15 Filistinliyi şehit etti

Prof. Dr. Denli: Yoğun kar yağışı kurak bölgelere can suyu olacak

AKOM’dan fırtına, yağmur ve kar uyarısı

Beyaz Baston Haftası’nda görme engelliler mağduriyetlerini dile getirdi

Motorine 93 kuruşluk indirim

Afgan yetkililer Host eyaletinde 17 kalkınma projesini başlattı

İçişleri Bakanlığından kuvvetli rüzgâr ve sağanak uyarısı

Ultra işlenmiş gıdalar mercek altında: Koruyucular diyabet ve kanser riskini artırabilir

Dr. Baran: Yapay zekâ ile kanserde erken teşhis mümkün; doğruluk oranlarını önemli ölçüde yükseltiyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yetimler Vakfı soğuk kış gününde yetimlerini unutmadı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, AB yetkilileriyle görüştü

Belediye Başkanı Geçit: Basın, şehrin hafızasıdır

İşgal rejimi 90 günde bin 193 kez ihlal yaptı, 484 şehit

Yeni Zelanda'da onlarca balina karaya vurdu

talep ediyor. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinden "KDV istisnası" açıklaması

Bakan Şimşek, enflasyon tahminini açıkladı