• BIST 100

    16407,98%-1,86
  • DOLAR

    43,60% 0,18
  • EURO

    51,47% 0,19
  • GRAM ALTIN

    6787,20% 0,85
  • Ç. ALTIN

    11644,36% 0,00

Salgın sürecinde tablet satışları iki katına çıktı

13 Mart 2021, Cumartesi 12:06
13 Mart 2021, Cumartesi 12:06
Salgın sürecinde tablet satışları iki katına çıktı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Salgın sürecinde tablet satışları iki katına çıktı

Türkiye'de ve dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında evden çalışma ve uzaktan eğitimin öne çıkmasıyla, bilgisayarlar başta olmak üzere teknoloji ürünlerine talep arttı.

GfK araştırma şirketi verilerinden yapılan derlemeye göre, dünyada bilgi teknolojileri sektörü en çok yatırım yapılan alanların başında geliyor.

2020 yılında Kovid-19 salgınına karşı alınan sosyal teması azaltma tedbirleri de teknolojiye talebin ve dolayısıyla bu sektörde satışların daha hızlı artmasına yol açtı. Salgın sebebiyle evde geçirilen sürenin ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda bilgi teknoloji ürünlerine talebin artması, dayanıklı tüketici elektroniği pazarındaki satışlara da artış olarak yansıdı. 

TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ 799 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Dünyada tüketici elektroniği pazarının büyüklüğü 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artarak 799 milyar dolara ulaştı.

Pazardaki satışlardan en yüksek payı yüzde 42,9 ile telekom sektörü alırken bunu yüzde 20 payla büyük beyaz eşya, yüzde 14,8 payla bilgi teknolojileri, yüzde 11,2 payla televizyon, yüzde 8,4 payla küçük ev aletleri satışları izledi. 

Geçen yıl dünyada tüketici elektroniği pazarında salgına karşı alınan tedbirlerin satış tercihlerini büyük oranda etkilediği görüldü. 2020'de ciroların en çok arttığı gruplar yüzde 22,3 ile bilgi teknolojileri, yüzde 14 ile küçük ev aletleri satışları olurken fotoğraf makinesi satışları yüzde 18,5 kan kaybetti. 

Dünya genelinde 2020'de 85 milyon bilgisayar, 44 milyon tablet bilgisayar, 169 milyon bilgisayar aksesuarı, 31 milyon yazıcı ve 228 milyon kartuş satıldı. 

TÜRKİYE'DE RAKAMLAR ARTIŞ GÖSTERDİ

Türkiye'de de Kovid-19 salgınının getirdiği zorunluluklar doğrultusunda dijital dönüşümün hız kazanması teknoloji pazarındaki rakamlara yansıdı. 

Geçen yıl yüzde 1,8 büyüyen Türkiye'de 1 milyon 353 bin tablet, 983 bin bilgisayar, 10,8 milyon cep telefonu, 2,6 milyon televizyon ve 7,6 milyon beyaz eşya satıldı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında uzaktan çalışma, dijital ortamda uzaktan eğitim gibi uygulamaların devreye girmesiyle tüketici elektroniği pazarı yüzde 10,6 büyüyerek 12,6 milyar dolara yükseldi.

Bu pazardaki büyümeye en büyük katkıyı satışların 2020'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 arttığı bilgi teknolojileri ve ofis ürünleri grubu yaptı. Bu grupta satışlar geçen yıl 1,4 milyar dolara ulaştı. 

Evde kalan tüketicilerin tercihleri, telekom sektöründeki satışları yüzde 9,4, büyük beyaz eşya satışlarını yüzde 4,2, televizyon ve fotoğraf makineleri satışlarını da yüzde 3,3 artırdı.

BİLGİSAYAR SATIŞARI YÜZDE 65, TABLET SATIŞLARI YÜZDE 113 ARTTI

2019'da dizüstü ve masaüstü bilgisayarların perakende satışları 595 bin adet iken Kovid-19 salgınının etkili olduğu 2020'de yüzde 65'lik artışla 983 bine yükseldi.

Geçen yıl eğitimin büyük ölçüde dijital ortamda sürdürülmesi, tüketici satın alma davranışlarında bilgisayarların istekten çok ihtiyaca evrilmesine yol açtı. Uzaktan eğitim için en kullanışlı ürünler olan tabletlerin satışları 2020'de önceki yıla göre yüzde 113 artarak 1 milyon 353 bin adede çıktı.

Öte yandan bir senede 3,1 milyon bilgisayar aksesuarı (yüzde 14 artış), 314 bin yazıcı (yüzde 23 artış) satışının gerçekleşmesi de dikkati çekti. 

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Pakistan'da camiye saldırı: 15 ölü 80 yaralı

Malatya Valisi Yavuz’dan çağrı: Artık Malatya'ya dönün!

Uzmanlardan "İnme vakası" uyarısı: Erken müdahale hayat kurtarıyor

Cuma hutbesi: Birlik ve beraberlik

Başkan Kaplan’dan yangında zarar gören esnafa geçmiş olsun ziyareti

6 Şubat depreminde vefat edenler mezar başında yad edildi

2025 Organize Tarım Bölgeleri istatistik bülteni yayımlandı

Mersin’de içki operasyonu: Bir şüpheli tutuklandı

Trump yönetimi ilaç fiyatlarını düşürme amacıyla yeni bir internet sitesi başlattı

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Güzel : Telefonla büyüyen çocuklar görme kaybı riskiyle karşı karşıya

Bakan Tekin: Deprem bölgesinde eğitim altyapısı yeniden inşa ediliyor

Umut Kervanı Adana Arama Kurtarma Başkanı Dizlek: “Afetlere karşı hep birlikte hazırlıklı olmalıyız"

Batman'da hakkında 15 yıl 1 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Her mezar taşında bir hikâye: Hatay’da 6 Şubat acısı

Konya STK Platformu’ndan epstein dosyalarına ilişkin açıklama

Moskova'da bir korgenerale suikast girişimi düzenlendi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Malatya’da deprem yıl dönümü nedeniyle ziyaretlerde bulundu

Seccadeleri yarım asırdır ilmek ilmek dokuyan Abdurrahman Usta: Yaklaşık 150 eleman yetiştirdim

Konya Meram’da Ramazan öncesi zabıta denetimleri artırıldı

ABD'ye hizmetin bedeli: Afgan işbirlikçilerin vizeleri iptal edildi

Pakistan ordusundan operasyon: 24 ölü

Ticaret Bakanlığı: Deprem bölgesinde ekonomik faaliyetlere yönelik tedbirler sürüyor

Batman'da kuyumcuya silahlı gasp: 2 kiloya yakın altın çalındı

Real Konak Hotel Batman’ı Turizm Fuarında Temsil Etti

Vali Gül, Eyüpsultan’da deprem tatbikatına katıldı

ABD-İran görüşmeleri Maskat'ta başladı

Müttefikliğe bedel 550 milyar dolarlık taviz sonrası Trump’tan siyasi destek

Afganistan'da tüp patladı: 3 ölü

ABD'den vatandaşlarına uyarı: İran'ı derhal terk edin

Trump politikaları, kesintiler, kapsam daralması, borç sarmalı: ABD’de sağlık sistemi çöküşte

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pakistan'da camiye saldırı: 15 ölü 80 yaralı

Malatya Valisi Yavuz’dan çağrı: Artık Malatya'ya dönün!

Uzmanlardan "İnme vakası" uyarısı: Erken müdahale hayat kurtarıyor

Cuma hutbesi: Birlik ve beraberlik

Başkan Kaplan’dan yangında zarar gören esnafa geçmiş olsun ziyareti

6 Şubat depreminde vefat edenler mezar başında yad edildi

2025 Organize Tarım Bölgeleri istatistik bülteni yayımlandı