• BIST 100

    10358,5%0,26
  • DOLAR

    40,22% 0,13
  • EURO

    46,89% -0,38
  • GRAM ALTIN

    4344,08% 0,22
  • Ç. ALTIN

    6900,45% 0,00

"Şanlıurfa’da kuraklık doğadan değil, sistemden kaynaklanıyor"

15 Mayıs 2025, Perşembe 11:26
15 Mayıs 2025, Perşembe 11:26
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Faruk Polat, tarım ve hayvancılıkla ilgili yaşanan yapısal sorunlara dikkat çekerek, sulama ve enerji altyapısındaki yetersizlikler nedeniyle üretimin durma noktasına geldiğini vurguladı.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Faruk Polat, tarımda yaşanan su ve elektrik sorunlarına dikkat çekerek önemli değerlendirmelerde bulundu.

Faruk Polat, Türkiye’nin en büyük tarım şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’da, 2025 yılı itibarıyla binlerce dönüm arazinin su ve elektrik yetersizliği nedeniyle ekilemediğini belirtti.

Polat, yaşanan sıkıntıların üretimi durma noktasına getirdiğini kaydetti.

“Şanlıurfalı çiftçinin kaderi bu olmamalıdır”

Sulu tarımda kullanılan elektrikli sulama sistemlerinin çiftçiye büyük bir maliyet yüklediğini belirten Polat, “Bu ayki dosyamız; yıllardır ihmal edilen, her geçen gün daha da derinleşen, çözüm bekleyen bir mesele: Tarım ve hayvancılık. ‘Barajların gölgesinde susuz kalmak, yüksek gerilim hatlarının altında elektriksiz yaşamak…’ Urfalı çiftçinin kaderi bu olmamalıdır! Türkiye’nin en büyük tarım şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’da, 2025 yılı itibarıyla binlerce dönüm arazi, su ve elektrik yetersizliği nedeniyle ekilemedi. Elektrik kesintileri yüzünden ürünler tarlada yandı. Suya ulaşamayan çiftçimiz artık toprağına değil, borcuna bakıyor. Sulu tarımda kullanılan elektrikli sulama sistemleri, çiftçimizin sırtına ağır bir yük bindirirken, artan enerji fiyatları üretim maliyetlerini maalesef daha da katlıyor. Faturalar ödenemeyince elektrikler kesiliyor, ürünler zarar görüyor, verim düştükçe düşüyor.” dedi.

“GAP projesi kapsamında modern sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı”

GAP Projesi’nin enerji yatırımlarında yüzde 94’e ulaşıldığını fakat sulama hedefinde yalnızca yüzde 63’lük bir başarı sağlandığını belirten Polat, “Bu nedenle, en acil meselelerden biri olan GAP Projesi kapsamında modern sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı, çiftçilerimize bu yöntemler doğru ve anlaşılır bir şekilde öğretilmelidir. Bunun için de uzmanlarla yapılacak bilgilendirme toplantıları artık ertelenmeden hayata geçirilmelidir. Eğer amacımız gerçekten üretimi artırmaksa, önce üreticinin belini büken sulama giderlerini adil seviyelere çekmek mecburiyetindeyiz. Bugün GAP’ın enerji yatırımlarında yüzde 94’e ulaşıldı. Ama sulamada? 1,8 milyon hektarlık hedefin sadece yüzde 63’ü sulanabilir hâle getirilebildi. Geri kalan için hâlâ kanal, hâlâ baraj, hâlâ altyapı bekleniyor… Bazı bölgelerde trafo eksikliği gibi temel sorunlar, çiftçimizin maliyetlerini artırıyor. Elektrik dağıtım firması artık bu eksiklikleri bekletmeden gidermelidir.” şeklinde konuştu.

“Çiftçimize uygun tarifeler, ödeme kolaylıkları sunulmalıdır”

Güneş enerjisi konusuna da değinen Polat, Şanlıurfa gibi güneşin bol olduğu bir şehirde çiftçilerin hala tamamen şebekeye bağımlı kalmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Bir diğer önemli konu ise güneş enerjisi: Şanlıurfa gibi güneşin bol olduğu bir şehirde çiftçimizin hâlâ elektrik şebekesine tamamen bağımlı olması kabul edilemez! Devlet, bu alanda gereken hibe ve destek politikalarını bir an önce devreye almalı; çiftçimize uygun tarifeler, ödeme kolaylıkları sunulmalıdır.”

“Kuraklık doğadan değil, sistemden kaynaklanıyor”

Açıklamasını “Şanlıurfalı çiftçi için kuraklık doğadan değil, sistemden kaynaklanıyor. Ve biz bu sistemi değiştirmeye talibiz” sözleriyle tamamlayan Polat, 30 Mayıs’ta hayvancılık konusunu kapsayan dosyanın ikinci bölümünü kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu. (İLKHA)

Konya orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Kurutmalık sebzede sezon başladı: Batmanlı üretici devlet desteği bekliyor

Batman'da STK'lardan silah bırakma sürecine destek açıklaması

Afyonkarahisar'da tır otomobile çarptı: 1 ölü, 5 yaralı

Müftü Hazırlar: Kur'an kursları, çocukların Kur'an ve peygamber sevgisiyle büyümeleri için fırsat

Okul servisleri ve toplu taşımada güvenlik için yeni dönem

Bingöl’de yapılan geleneksel etkinlikte, yarışmacılar hünerlerini gösterdi

Adıyaman 'da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

ANFİDAP: Hanzala Gemisi, sessizliğe karşı vicdanın yükselişidir

Filistinli Doktor Hüseyin Ebu Safiye, zindanda işkence ve ihmal nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya

Türkiye’de 2,6 milyon kişi iller arasında göç etti

Yumurta üretimi geriledi, tavuk eti üretimi arttı

Mısır ithalatında 500 bin tonluk tarife kontenjanı açıldı

Sağlıkta yeni uygulama: MHRS ve sınırlı sayıda randevusuz sıra dönemi başladı

Vali Kızılkaya’dan 15 Temmuz mesajı

Belediye Başkanı Geçit: 15 Temmuz, aziz milletimizin kahramanlıklarıyla yazılan bir destandır

Büyükçekmece'de ikinci seçim: Başkanvekili seçildi

Belediye Başkanı Taşkın: 15 Temmuz'u unutmayacağız, unutturmayacağız

Siyonist rejimin Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 11 kişi şehit oldu

Gazze’de paranın hükmü kalmadı: Hayatta kalmanın yeni adı takas

12 ilde arsa satışı yapılacak

Ticari süt üretimi Mayıs 2025 verileri açıklandı

Türkiye'de 2,6 milyon kişi iller arasında göç etti

UNRWA: Gazze’de sağlık krizi derinleşiyor, bebeklerde genetik bozulmalar başladı

Katardan tazminat adımı: Füze saldırısında zarar görenler tazminat alacak

Malatya'da husumet kanlı bitti: 2 yaralı, 7 gözaltı

Konya'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 7 yaralı

Türkiye’nin en büyük geyik türü olan kızıl geyik, Bursa'da görüntülendi

Endonezya'da 6,7 büyüklüğünde deprem

LGS tercihleri başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Kurutmalık sebzede sezon başladı: Batmanlı üretici devlet desteği bekliyor

Batman'da STK'lardan silah bırakma sürecine destek açıklaması

Afyonkarahisar'da tır otomobile çarptı: 1 ölü, 5 yaralı

Müftü Hazırlar: Kur'an kursları, çocukların Kur'an ve peygamber sevgisiyle büyümeleri için fırsat

Okul servisleri ve toplu taşımada güvenlik için yeni dönem

Bingöl’de yapılan geleneksel etkinlikte, yarışmacılar hünerlerini gösterdi