Şara Rus heyetiyle görüştü: "İlişkilerin yeniden kurulması için geçmişteki yanlışlar ele alınmalı"

DÜNYA 29.01.2025 11:26:26 0
Şara Rus heyetiyle görüştü:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov başkanlığındaki bir Rus heyeti Şam'ı ziyaret etti. Görüşmelerde Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi üzerinde duruldu.

Rusya Federasyonu'ndan Ortadoğu Özel Temsilcisi Mikhail Bogdanov başkanlığındaki bir heyet Şam'ı ziyaret ederek Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed El Şara ile görüştü.

Suriye resmi haber ajansı SANA'ya göre toplantıda yapılan görüşmelerde Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı da dahil olmak üzere kilit konulara odaklanıldı.

Rus tarafı, Suriye'de şu anda meydana gelen olumlu değişikliklere desteğini vurguladı ve Rusya'nın tazminat, yeniden yapılanma ve iyileşme gibi somut tedbirler yoluyla Suriye halkının güvenini yeniden tesis etmedeki rolü vurgulandı.

Taraflar ayrıca, Esad rejimi tarafından yürütülen acımasız savaşın mağdurlarına adalet sağlanmasını ve hesap verebilirliği garanti altına almayı amaçlayan geçiş dönemi adalet mekanizmaları üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Suriye’nin yeni yönetimi, adalet, onur ve egemenliğe dayalı bir gelecek inşa etmek için tüm paydaşlarla ilkesel bir şekilde ilişki kurmaya kararlı olduğunu belirtti.

Yeni yönetim ayrıca ilişkilerin yeniden kurulmasının; geçmişteki yanlışları ele alması, Suriye halkının iradesine saygı duyması ve çıkarlarına hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.

Bogdanov: Heyetler arası görüşmemiz genel olarak yapıcı geçti, olumlu bir atmosfer vardı

Rus resmi haber ajansı TASS ise Bogdanov'un gazetecilere yaptığı açıklamada, Şara ile görüşmelerde bulunduğunu, müzakerelerin yaklaşık üç saat sürdüğünü ve yapıcı olduğunu söylediğini aktardı.

Bogdanov, "Toplantı genel olarak iyi geçti. Resmi öğle yemeği de dahil olmak üzere üç saat sürdü. Görüşmeyi ağırlıklı olarak Suriye Geçici Hükümeti’nin yeni yönetiminin başkanı Ahmed El Şara yürüttü. Müzakerelere Dışişleri Bakanı Esad Şibani de katıldı. Ayrıca Ahmed el Şara'nın ağabeyi olan Sağlık Bakanı Mahir El Şara da toplantıda hazır bulundu. Heyetler arası görüşmemiz genel olarak yapıcı geçti, olumlu bir atmosfer vardı. Ancak ülkedeki durumun ne kadar karmaşık olduğunu da anlıyoruz." dedi.

Müzakerelerde Rus delegasyonunun, "Suriye'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilişkilerin geleneksel olarak dostane doğasını ve Suriye halkıyla dostluk ve işbirliği bağlarıyla bağlı olduğunu" ifade eden Bogdanov, “Ticari ve ekonomik ilişkiler konularını da ele aldık. SSCB ve Rusya Federasyonu'nun yardımıyla Suriye'de önemli altyapı tesisleri, özellikle de hidroelektrik tesisleri oluşturuldu; enerji, gübre, tahıl ve tedariği konusunda da yardımımız sağlandı. Tüm bunlar yapıldı ve yeni Suriyeli yetkililerle yapılan anlaşmalar uyarınca hazırlıklarımız devam ediyor." dedi.

Rusya'nın Suriye'ye yönelik temel yaklaşımlarının değişmediğini, bunun ülkenin "birliğine, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine sürekli destek" olduğunu söyleyen Bogdanov, "En önemlisi de bu. Son yıllarda Suriye'de yaşananlar ve bu kadar dramatik bir liderlik değişikliğinin yaşanması, değerlendirmelerimizi ve durumun istikrara kavuşturulmasına yardımcı olmaya hazırlığımızı değiştirmiyor." diye konuştu.

Bogdanov, Şam'daki toplantıda Rus tarafının da Suriye'deki sorunlu konuların kapsayıcı bir siyasi diyalog, ülkedeki tüm siyasi güçlerin ve etnik-mezhepsel grupların katılımıyla siyasi bir süreç yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade etti. Bogdanov, bu tür çalışmaların "ulusal uyum ilkelerine dayanması gerektiğine" inandığını çünkü bunun "Suriye'nin birliğini ve toprak bütünlüğünü korumanın anahtarı" olduğunu kaydetti.

Suriye'deki durum

Kasım 2024'ün sonunda muhalif güçler, Suriye'deki rejim ordusunun Halep ve İdlib şehirlerindeki mevzilerine karşı geniş çaplı bir harekat başlattı. 7 Aralık akşamı Halep, Hama, Dera ve Humus'u ele geçirdiler ve 8 Aralık'ta Şam'a girdiler. Beşar Esad, istifa ederek ülkeyi terk etti. Ocak 2024'ten bu yana İdlib şehrinde muhaliflerin oluşturduğu Kurtuluş Hükümeti'nin başkanlığını yapan Muhammed El Beşir, 10 Aralık'ta 1 Mart 2025'e kadar sürecek geçiş dönemi için Suriye hükümetinin başına atandığını duyurdu. Suriye'nin fiili liderliğini şu an Heyet Tahrir el Şam grubunun lideri de olan Ahmed el Şara yürütüyor. (İLKHA)

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Yükleniyor