• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor

07 Kasım 2024, Perşembe 12:26
07 Kasım 2024, Perşembe 12:26
Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Girdi maliyetlerinin artması, yetersiz denetimler nedeniyle sebze ve meyve fiyatları pazarda yeniden yükselmeye başladı. Semt pazarcıları, alım gücünün düşmesi ve fırsatçılıkla mücadele edilmemesi nedeniyle satışlarının düştüğünü belirtiyor.

Semt pazarcı esnafı, artan maliyetler ve denetim eksiklikleri nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının yükseldiğini ve bu durumun satışlarını olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

Pazarda müşteri sayısının hızla azaldığını belirten esnaflar, fiyatların sabitlenmesi ve denetlemelerin artırılması gerektiğini vurgularken, vatandaşların ise yüksek fiyatlar nedeniyle sadece temel ihtiyaçları alabildiklerini söyledi.

"Fiyatlar yüksek, müşteri yok"

Sebze ve meyve fiyatlarının pahalı olmasından dolayı eskisi gibi kimsenin pazara gelmediğini belirten Mehmet Nuri Gök, "Buraya boş gelip, gidiyoruz. Halde fiyatlar çok pahalı. Şu anda biber, domates ve salatalığın kilosu 50 liraya veriyoruz. Halkın da alım gücü düştüğü için pazarda kimse yok. Denetleme olmadığı için herkes kendine göre fiyat belirliyor. Vatandaş eskisi gibi sebze meyve ihtiyacını alamıyor. Vatandaş poşetini dolduruyor, fiyatı duyunca olduğu gibi boşaltıyor. Günde belki 200 kişi bu şekilde bırakıp gidiyor. Eskiden arabamızı doldurarak pazara gelirken, şu anda 300-400 kilo malla ancak gelebiliyoruz. Satışlarımız 3-4 tondan 300-400 kiloya düştü. Fiyatların sabitlenmesi ve ekonominin düzelmesi için ne gerekiyorsa yapılması lazım." dedi.

"Yerli ürünlerin olmaması ve maliyetlerin artması fiyatları yükselti"

Sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesinin en büyük nedenlerinden biri olarak maliyet artışları olduğunu ifade eden esnaf Hakan Ay, "Sebze ve meyve fiyatları maliyetler nedeniyle arttığı gözüküyor. Bununla beraber yerli ürünlerinde bitmesi de fiyatları etkiledi. Şu anki ürünlerin çoğu Antalya ve Mersin'den geldiği için ürünlerin fiyatına maliyet ekleniyor. Maliyetler ise yakıt, kamyon ve işçiliktir. Şu anda birinci kalite domates fiyatları 50 liradan başlıyor 60-70 liraya kadar çıkıyor. İkinci kalite domates fiyatları ise 35-40 liradır. Salatalık ise halen yerli olduğu için 35-40 liradan satılıyor. Fiyatlar yüksekte olsa vatandaş az da olsa alıyor. Fiyatların düşmesi için maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Özellikle akaryakıt ve vergilerin düşmesi gerekiyor. Çünkü her şeyin başı şu anda akaryakıt ve vergilerdir. Fiyatların bir olması için denetlemelerin de yapılması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

"Denetleme ve ekonomik düzenlemeler şart"

Yüksek fiyatların vatandaşın cebini zorlaması nedeniyle yalnızca temel ihtiyaçlarının bir kısmını alabildiğini belirten bir diğer pazar esnafı Şerzan Uğurlu ise, şunları söyledi:

"Şu anda pazarın en uygun sebzesi patates ve kuru soğandır. Ama bir ay sonra onlarında fiyatı yükselecektir. Çünkü ambarlara girme ihtimali var. Ürünler pazar yerine ambarlara kaldırılırsa, fiyatlar yükselecektir. Şu anda patatesin kilosu 10 liradır. Ülkemizde fırsatçılık çok oluyor. Bugün halden aldığım ürünü yarın baktığımızda fiyatı yükselmiş. Sabit bir fiyat ve denetleme olmadığı için fiyatlar her gün değişiyor. Vatandaş elindeki parayla her üründen azar azar alarak geçimini sağlıyor. Fiyatların daha da yükselmemesi için denetlemelerin yapılması gerekmektedir." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor
Anahtar Kelimeler: sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 12 şüpheliye işlem

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: Piyade tüfeği ve mühimmat ele geçirildi

Şanlıurfa’da otomobil at arabasına çarptı: 2 yaralı

Mardin’de “Ana Dilimi Seçiyorum” paneli başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Şanlıurfa’da

Londra'da iftar krizi: Müslüman gençler kamusal alandan dışlanıyor

Seçmeli derslerde süre uzatıldı

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu: 538 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi

HÜDA PAR Ağrı Kadın Kolları'ndan Epstein Davası Eleştirisi: Hak savunuculuğu güce göre mi değişiyor?

Umut Kervanı Bursa'da onlarca yetim çocuğun giyim ihtiyacını giderdi

İşgal zindanlarında 9 bini aşkın Filistinli tutuluyor

Arakçi: Müzakereler nükleer dosyayla sınırlı, füze pazarlığı yok

Şanlıurfa’da narkotik operasyonunda para, silah ve uyuşturucu ele geçirildi

Sakarya için kuvvetli yağış uyarısı

UNICEF: Gazze'de çocuklar "ölümcül" koşullarda yaşıyor, eğitim ve sağlık sistemi çöktü

Malatya'da trafik kazası: 5 yaralı

Dağ keçilerinin doğal yaşamı kameralara yansıdı

Siyonist rejim ateşkesi hiçe sayıyor: Gazze'de hava ve topçu saldırıları sürüyor

Batman'da uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

Iraklı akademisyenlerden HAKSİAD’a ziyaret

Şanlıurfa’da ev kurşunlayan 2 şüpheli yakalandı

İşgal rejimi Batı Şeria ve Kudüs’te birçok Filistinliyi alıkoydu

İşgalciler Filistinli aileyi evini kendi elleriyle yıkmaya zorladı

Van’da defineciler suçüstü yakalandı

Avukat Taş: Uzayan davalar ve tutukluluk süreleri adaleti fiilen askıya alıyor

Van'da keklik avlayan kişiye 81 bin lira para cezası

Ticaret Bakanlığı: Servis ücretini menü fiyatına yansıtanlara izin verilmeyecek

Gazze'de sağlık sistemi çöktü: Binlerce hasta ve yaralı ölümle burun buruna

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı TOKİ projesindeki fahiş fiyatları Meclis'e taşıdı

ÖNDER Gaziantep Şube Başkanı Aksu: İyilik kanımızda var

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 12 şüpheliye işlem

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: Piyade tüfeği ve mühimmat ele geçirildi

Şanlıurfa’da otomobil at arabasına çarptı: 2 yaralı

Mardin’de “Ana Dilimi Seçiyorum” paneli başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Şanlıurfa’da

Londra'da iftar krizi: Müslüman gençler kamusal alandan dışlanıyor

Seçmeli derslerde süre uzatıldı