• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Şehid ve şehadet nedir? Kimlere şehid denir?

14 Şubat 2025, Cuma 11:03
14 Şubat 2025, Cuma 11:03
Şehid ve şehadet nedir? Kimlere şehid denir?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şehid ve şehadet kavramlarını farklı boyutlarıyla aktaran İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Abdulkuddüs Yalçın, gayri İslami davalar uğruna öldürülenlere dahi şehid unvanının verilmesinin şehadet makamının ne kadar yüksek olduğunun en bariz g

Şehid kavramının kişinin İslam davası uğruna kendi canını feda ettiğine şahitlik edeceğine hazır bulunduğu anlamı taşıdığını belirten İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Abdulkuddüs Yalçın, Allah ve Resulü'nün şehadet makamına verdiği öneme binaen her Müslüman'ın şehid olmayı arzulaması gerektiğini ifade etti.

Konuyu ayet ve hadisler ışığında aktaran Molla Yalçın, "Allah Celle Celalühü ayeti kerimede 'Allah yolunda öldürülenlere ölü demeyin. Aslında onlar diridirler fakat siz bunun farkına varmasınız.' diye buyuruyor. Allah yolunda öldürülene İslam'da şehit denilmiş. Bu tabiri ilk Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselam kullanmış, ondan önce kimse kullanmamış ve bu tabir Efendimizin ifadesiyle artık İslam kültüründe yer almıştır. Bu Arapça bir kelimedir ve Arapça olduğu için bu İslam'dan geldiği anlaşılıyor, yani İslam tabiridir." diye belirtti.

"Şehid, İslam uğruna en kıymetli varlığı olan ruhunu feda eden kişidir"

Şehidin kelime anlamının hazır manasına geldiğini ifade eden Molla Yalçın, "Hazır da kişinin İslam davası uğruna kendi canını feda ettiğine şahitlik edeceğine hazır bulunduğu anlamına gelir. Bir nevi şahitliğe hazırdır. Aynı zamanda şehid; savaşta ve kafirlerle çarpışmada hazır bulunmuş, kaçmamış, ileriye atılmış, Allah yolunda canını feda etmiştir. Şehid; şahittir, hazırdır, merttir, cesurdur, korkak değil atılgandır, küfürle mücadele eder, İslam uğruna en kıymetli varlığı olan ruhunu feda eder." dedi.

Allah-u Teala'nın, şehidlere büyük bir mertebe verdiğini ve onlar için 'onlar ölü değil' diye buyurduğunu kaydeden Yalçın, "Onların Allah yolunda öldürülmeleri ile normal bir insanın başka bir sebeple öldürülmesi veyahut da ruhunu teslim etmesi birbirine benzemez, hayat mertebeleri birbirinden ayrıdır. Üstad Bediüzzaman'ın da söylediği gibi şehid ile diğer ölüler arasındaki fark; şehid öldüğünü bilmez, hayatta olduğuna inanır. Yani Allah o ölüm durumunu hissettirmiyor. Fakat büyük veli dahi olsa normal ölmüş ise öldüğünü bilir, bu dünyadan gittiğinin ve vefat ettiğinin farkındadır. Dolayısıyla Allah, onlara bu dünyada bu mertebeyi vermiş." ifadelerini kullandı.

"İslam'la mücadele edenler dahi utanmadan 'şehid' tabirini kullanıyor"

İslam davası harici diğer sebeplerle hayatını kaybedenlere de şehid unvanının verilmesi hususuna da değinen Yalçın şunları söyledi:

"Herkes onlara gıpta eder. Hatta gayrimüslimler veya İslam'dan çıkmış olanlar, İslam yolunda değil de başka bir sebeple farklı veya batıl bir dava için öldürülen kişilere de halk arasında o mertebeleri yerleştirmek için şehid deniliyor. Halbuki bunların davaları batıl ve İslam'a karşıdır, İslam'la mücadele ediyor ama İslam'ın kullandığı tabiri kendisi de utanmadan kullanıyor. Nedeni de çünkü büyük bir mertebenin olduğunu biliyor."

Yalçın, "Allah Celle Celalühü 'Allah yolunda öldürülenleri ölü zannetmeyin. Aslında onlar Rableri nezdinde rızıklandırılırlar.' diye buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz cennette şehitlerin ruhlarının yeşil kuşların kursağında istedikleri en yüksek yerlere konulabildiğini bildirmektedir. Yine başka bir hadiste 'cennete giren hiç kimse tekrar dünyaya gelmeyi istemez, şehidin dışında' buyuruluyor. Şehid, şehadetten dolayı gördüğü o mertebe ve güzellikler karşısında dünyaya gelip tekrar Allah yolunda öldürülmeyi arzular. Hatta Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselam bile 'Keşke Allah yolunda öldürülseydim, tekrar dirilip tekrar öldürülseydim' temennisinde bulunmuştur. Bu da şehidin ve şehadetin ne kadar yüksek bir mertebe olduğunu bize gösteriyor. Bundan dolayı bir Müslüman elbette şehit olmayı arzulamalıdır." şeklinde konuştu.

"Her Müslüman şehadetle Allah'ın huzuruna varmayı talep etmelidir"

Her Müslümanın şehadeti arzulaması gerektiğinin altını çizen Yalçın, "Peygamber Efendimiz 'Bir insan gerçek anlamda samimi bir şekilde Allah'tan şehadeti arzularsa o kişi yatağında da vefat etse şehitlik mertebesine kavuşur' buyurmaktadır. Bu nedenle bir Müslüman elbette ki şehadetle Allah'ın huzuruna çıkmayı ister. Nitekim büyük şehidimiz büyük komutan Şehid Yahya Sinvar da 'Korona'dan ölmektense F-16 ya da füzeyle şehid olmayı isterim' demiş. Hatta Hazreti Halid Bin Velid Radıyallahu anhum ölüm döşeğindeyken 'Şu kadar savaşta bulundum. Vücudumda kılıç, mızrak, ok yarası bulunma­yan bir tek karış yer yoktur. Fakat görüyorsunuz ki, develer gibi yatağımda ölü­yorum. Korkaklar dünyada rahat yüzü görmesin' diyerek haşa kendi ölümünü bir devenin ölümüne benzetmiştir." ifadelerine yer verdi.

Yalçın, "Bir Müslüman gerçekten Allah'ı seviyor, ahirete ve cennete inanıyorsa elbette şehadetle Allah Celle Celalühü'nün huzuruna varmayı talep edecektir ve talep etmelidir. Rabbim bize de o şehadeti nasip eylesin, sahabenin de ifadesiyle bir devenin ölümü gibi değil şehadetle bizleri huzuruna kabul buyursun. Allah bütün şehitlerimizin makamlarını ali eylesin, şehadetlerini ümmetin direnişine, uyanışa ve şehadet ruhunu kazanmasına vesile eylesin." temennisinde bulundu. (İLKHA)

Dünya liderleri COP30 için Brezilya'da bir araya geliyor

Senegal'de Rift Vadisi Ateşi salgınında ölü sayısı artıyor

Edirne'de zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Gazze konulu toplantı yarın İstanbul'da düzenlenecek

Burdur-Tefenni-Çavdır yolu hizmete açıldı

Yunanistan’da silahlı saldırı: 2 ölü, 4 yaralı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Bahreyn'e gitti

Rusya yeni nükleer denizaltısı Habarovsk’u denize indirdi

ABD, Karayipler'de bir gemiyi daha vurdu: 3 ölü

Kuzey Makedonya’da yerel seçimin ikinci tur oylaması yapıldı

Bakan Fidan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid tarafından kabul edildi

Asfaltın çökmesi sonucu oluşan çukur kazaya yol açtı

ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aştı

Ermenistan'da 4.2 büyüklüğünde deprem

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Diyarbakır’da yıkım sırasında 8 katlı bina çöktü

Hindistan haberleşme uydusunu uzaya fırlattı

Kabine yarın toplanıyor

Kassam, Assaf Hamami dahil 3 işgalci esirin cesedini çıkardı

ABD ve Çin gerilimi azaltma konusunda anlaştı

Ağrı’da üzerine beton parçası düşen işçi hayatını kaybetti

Şanlıurfa’da otomobil devrildi: 5 yaralı

Mersin’de çevre bilincinin artırılmasına katkı sağlayanlara yönelik ödül töreni düzenlendi

Türkiye ile Irak arasında su anlaşması imzalandı

Nijerya lideri, Trump'la ülkedeki Hristiyanların durumunu görüşme niyetini açıkladı

Belçika’daki NATO üssünde drone alarmı

Ege Denizi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Kahire yakınlarında Büyük Mısır Müzesi açıldı

Yedikleri yemekten zehirlenen 150 kişi hastaneye kaldırıldı

Kızılhaç ve Kassam ekipleri esirlerin cesetlerini çıkarmak için Doğu Gazze'ye girdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dünya liderleri COP30 için Brezilya'da bir araya geliyor

Senegal'de Rift Vadisi Ateşi salgınında ölü sayısı artıyor

Edirne'de zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Gazze konulu toplantı yarın İstanbul'da düzenlenecek

Burdur-Tefenni-Çavdır yolu hizmete açıldı

Yunanistan’da silahlı saldırı: 2 ölü, 4 yaralı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Bahreyn'e gitti