• BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Şehitkamil İlçe Müftüsü Bekiroğlu: Toplumumuz cami medeniyetli bir toplumdur

GÜNDEM 7.10.2024 13:19:23 0
Şehitkamil İlçe Müftüsü Bekiroğlu: Toplumumuz cami medeniyetli bir toplumdur

Gaziantep Şehitkamil ilçe Müftüsü Abdullah Bekiroğlu, "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" münasebetiyle caminin İslam toplumundaki yeri ve kişilik inşasındaki önemine dair açıklamalarda bulundu.

İslam toplumunda camilerin hayatın merkezinde olması gerektiğini dile getiren Bekiroğlu, camilere ailece  gitmenin ve namaz vakitlerinde camide olmanın son derece kıymetli olduğunu kaydetti.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in cami eksenli çok büyük şahsiyetler yetiştirdiğine değinen Bekiroğlu, "Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlediği tema 'Peygamberimiz ve Şahsiyet inşası.' Burada şahsiyet inşası kısmı, temanın aslında en önemli kısmını oluşturuyor. Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) kendisine peygamberlik geldiği zaman Mekke'de, Medine'de şahsiyetler inşa etti. Yani adam yetiştirdi, çok değerli insanlar yetiştirdi. Bunların başında mesela Hazreti Ebubekir-i Sıddık doğruluğuyla, sadakatiyle bütün dünyaya nam salmış. Yine Hazreti Ömer Efendimiz adaletiyle ismini altın harflerle yazmış tarihe. Hazreti Osman'ın hayasıyla, Hazreti Ali Efendimiz şecaatiyle, Hazreti Hamza yiğitliğiyle, Musab Bin Umeyr mi dersiniz, Zübeyir Bin Avvam mı dersiniz, Talha Bin Ubeydullah mı dersiniz, Abdullah İbn-i Mesud mu? Yani Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi vesselem) bütün bir medeniyeti oluşturan ilk basamağı insanı yetiştirdi. Çok değerli şahsiyetleri yetiştirdi." dedi.

"Bizim de bugün toplumda şahsiyet inşa etmemiz lazım"

Müslümanların fıtratına geri dönme çabası içerisinde olması gerektiğine vurgu yapan Bekiroğlu, "Dolayısıyla bizim de bugün toplumda şahsiyet inşa etmemiz lazım. Yani şunu demek istiyoruz: Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi vessellem) cahiliye toplumuna geldiği zaman, cahiliye toplumunda toplumsal, sosyal olarak her türlü kötülük mevcuttu. Aslında ona benzer bir toplum yapısı dünya üzerinde hakim. Bir yanda kitlesel katliamlar, soykırımlar, bir yanda insanların ahlaki açıdan dejenerasyonu. Hani cahiliyenin bir başka versiyonunu, modern versiyonunu aslında bugün dünyada yaşıyoruz. Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhivessellem) o inşa etmiş olduğu şahsiyetlerle aslında yeni bir medeniyet, asr-ı saadet medeniyetini kurarken aynı zamanda da bize o medeniyetin tekrardan nasıl kurulabileceğini göstermiş oluyor. Bizim toplum olarak şahsiyet inşa ederken, kişilik oluştururken, adam yetiştirirken tekrar asli hürriyetimize, fabrika ayarlarımıza geri dönmemiz lazım. Peygamber Efendimizin de yaptığı aslında oydu. O toplumu tekrar asli fıtratına döndürmek için çabaladı. Yani bozulmuş bir toplumu, sosyal açıdan kirlenmiş, beşeri açıdan, bireysel açıdan zulüm odaklı bir toplumu dönüştürdü ve kendi asli hürriyetine geri çevirdi, fıtratına geri çevirdi. Bugün bizlerin de Müslümanlar olarak fıtratımıza geri dönme çabası içerisinde olmamız gerekiyor. Ve çevremizdeki insanların da fıtrata dönmesi, asli hürriyetine dönmesi için gayret etmemiz gerekiyor. Burada tabi camiler ve din görevlileri haftası da birlikte idrak ediliyor. Burada şahsiyet inşası nasıl oluyor?" ifadelerini kullandı.

"Camilerimiz bizim medeniyetimizin odak noktasını oluşturuyor"

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in  camide toplumun sorunlarına çözüm bulduğuna değinen Bekiroğlu, "Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi vesselem) Medine'ye hicret ettiği zaman ilk yaptığı iş Medine'nin herkesin ulaşabileceği yerde, Medine'nin ortasında bir mescit inşa etmesi ve mescit odaklı bir eğitimi vardı Efendimizin (Sallallahu aleyhi vesselem). Çünkü mescitte beş vakit bir araya geliyorsunuz ve insanlar kendi günlük problemlerini, kendi inanç problemlerini, kendi uygulamayla ilgili muamelatla ilgili problemlerini direkt Peygamber Efendimiz'e arz edebiliyorlardı. Ve bütün bir şehir mescidin çevresinde odaklanıyordu, mescidin çevresinde genişliyordu. Dışarıdan kervanlar geldiği zaman önce mescide uğruyorlardı. Dışarıdan yabancı heyetler geldiği zaman mescide geliyorlardı. Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi vessellem) bütün görüşmelerini gerek siyasi, gerek dinle alakalı, inançla alakalı olan bütün görüşmelerini mescitte gerçekleştiriyordu. Ve mescitte biliyorsunuz Ashab-ı Suffa dediğimiz, o ashabın yetiştiği Suffa kısmı vardı mescitte. Orada da günlük ders ve eğitim takip ediliyordu. Bu açıdan baktığımız zaman aslında İslam medeniyetinde, asr-ı saadetten sonraki dönemlerde de bu güzellikler devam etmiş. Mescitler her daim hayatın merkezi, sosyal hayatın merkezi olmaya devam etmiş. Bu Emeviler'de, Abbasiler'de, Osmanlılar'da böylece devam edip gitmiş. Hatta Selçukluların mimari tarihine baktığımız zaman önce mescitler kurulmuş, mescitlerin yanında bedestenler, kervansaraylar kurulmuş ve ondan sonra halk bu halkanın içerisine genişleyerek mahallelerini, yerleşim yerlerini oluşturmuş." şeklinde konuştu.

"Hayatımızın bir kısmında cami içerisinde yer almamız gerekir"

Müslümanların camiden bağımsız olmaması gerektiğine işaret eden Bekiroğlu, "Bunu tekrar o asli hüviyetine döndürmemiz açısından önemli. Çünkü bizler mescitlere yöneldiğimiz zaman, mescit merkezli bir hayatı benimsediğimiz zaman insanımızın gerçekten fıtri olan o ilk başta bahsetmiş olduğumuz fabrika ayarlarına geri dönme, asli hüviyetine geri dönmenin daha hızlı gerçekleşeceğini düşünüyorum. Buradan camiler ve din görevlileri haftası münasebetiyle tüm kardeşlerimize, Müslüman kardeşlerimize şunu bir kez daha en azından ifade etmek istiyorum. Bizler cami merkezli bir hayatı benimsemek istiyorsak en azından günlük hayatımızın bir kısmında cami içerisinde yer almamız gerekir. Yani günde beş vakit namaz var. Bu beş vakit namazın en azından bir vaktini kendimiz, çoluk çocuğumuzla birlikte camide eda etme veya bunu her gün yapamıyorsak en azından haftada birkaç gün çoluk çocuğumuzla bir camiyi ziyaret etme, namaz vakitlerinde orada bulunma veya bir camide yapılacak olan bir programa iştirak etme şeklinde bulunmamızda fayda var. Çünkü bizim dinimizin en önemli bize vaaz etmiş olduğu ibadetlerin başında namaz geliyor ve namaz da mescide bağlı olan bir ibadet. O nedenle camilerimizi kendimizden uzak tutmamamız gerekiyor. Bu hem bizim için hem de toplumumuz için faydalı olacak bir husus." dedi.

Bekiroğlu son olarak, "Buradan ben bütün din görevlilerimizin haftasına tebrik ediyorum. Ayrıca tüm halkımıza, tüm vatandaşlarımıza da camilerimize olan bağlılıklarına devam ettirmeleri, camileri sık sık hatırlayıp oraya çoluğumuzla çocuğumuzla iştirak etmeyi tavsiye ediyorum. Rabbim (Celle Celaluhu) bize için hayırlı mübarek eylesin." tavsiyelerinde bulundu. (İLKHA)

Çanakkale'de zincirleme kaza: 8 ölü çok sayıda yaralı var

Malatya'da 8 hafizeye taç giydirildi

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 18 kişi tutuklandı

Bursa'da cenazelerde yemek ikramı uygulamasına son verildi

Mardin'de yılın ilk arpa hasadı yapıldı

İlahiyatçı İpek: Annelik bir günlük değil, ömürlük bir değerdir

Tulkerem 104 gündür abluka altında: Siyonist rejimin saldırıları sürüyor

Bursa için kuvvetli yağış uyarısı

Anamurlu minikler Kur'an ile taçlandı

Sinop'ta üniversite öğrencilerini taşıyan otobüs devrildi: 2’si ağır 18 yaralı

OCHA: Filistinliler kuşatma altında ölüyor

Peygamber Sevdalılarından Diyarbakır'daki işletmelere teşekkür plaketi

Panço Çocuk Giyim Mağazası Batman Petrol City AVM’de Açıldı!

Dr. Toğun: Zalim israili övme gibi bir durumum asla söz konusu olamaz

Gaziantep’te nisan ayında 264 kişi yakalandı

Açlıktan ölen Gazze artık yeryüzünde bir cehennem

Dr. Öğretim Üyesi Dağılma'dan, siyonist işgale karşı mücadele ve bilinçlenme çağrısı

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu

Böbrek taşı çocuklarda neden oluşur?

Şanlıurfa'da narko uygulama: 631 kişi kontrol edildi

İran'da tarım kuyusuna giren 8 akraba hayatını kaybetti

Şanlıurfa'da 101 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Pakistan, Hindistan saldırısına karşı Ulusal Komuta Otoritesi'ni topladı

Otomobil koyun sürüsüne çarptı: 3 yaralı

Dünya Hastanesi’nden Gebe Okulu Müjdesi ve Sağlıkta Teknoloji Atağı

Gazze'deki kanın durması için "Bu Yaz Coca-Cola ve Pepsi'yi Boykot Edin"

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan'dan Hacettepe'deki LGBT dayatmasına tepki

Bakan Yerlikaya: Interpol ve Gürcistan'ın aradığı suçlular Türkiye'de yakalandı

Katil rejimin saldırısında 7 şehit: Bir aile daha katledildi

Doğu Karadeniz'de fırtına uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ