• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,49% 0,04
  • EURO

    51,55% -0,04
  • GRAM ALTIN

    6269,85% -7,57
  • Ç. ALTIN

    11627,67% 0,00

Sektör temsilcileri, gıda fiyatlarındaki artışın nedenini üretimdeki eksikliğe bağlıyor

26 Kasım 2024, Salı 11:10
26 Kasım 2024, Salı 11:10
Sektör temsilcileri, gıda fiyatlarındaki artışın nedenini üretimdeki eksikliğe bağlıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman Gıda Toptancılar Derneği Başkanı Süleyman Emek, son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan fahiş artışların nedenlerini ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Emek, özellikle yağ ve yumurta fiyatlarındaki artışların üretim eksikliklerine bağlı olduğunu belirterek, bu konuda alınması gereken önlemleri sıraladı.

Son günlerde bir kez daha yükselişe geçen yağ fiyatlarındaki artışın temel sebebinin üretim yetersizliği olduğunu ifade eden Emek, Türkiye'nin yağ üretiminin ihtiyacı karşılayacak seviyede olmadığını belirtti.

Emek, "Yeteri kadar yağ üretimi yapılmadığı zaman, ithal yağ almak zorunda kalıyoruz. Bu da fiyatların artmasına yol açıyor. Yağ üretimi için ciddi bir politika oluşturulursa, bu durum değişebilir. Türkiye'nin toprakları, yağlık ayçiçeği ekimine oldukça uygun. Hatta bu üretim yalnızca belli bölgelerde değil, tüm Türkiye'de yaygınlaştırılabilir." diye konuştu.

Emek, dünya pazarlarında etkili olan Ukrayna-Rusya savaşının da Türkiye'ye olumsuz yansıdığına dikkat çekerek, "Yağ hammaddesi genellikle Ukrayna ve Rusya'dan geliyor. Bu ülkelerdeki savaş nedeniyle dünya genelinde arzda azalma yaşanıyor ve Türkiye'de bundan etkileniyor." dedi.

"Yumurta ihracatı kısıtlanmalı"

Yumurta fiyatlarındaki artışın ise ihracattan kaynaklandığını vurgulayan Emek, Türkiye'nin yumurta üretiminin iç piyasayı karşılayacak düzeyde olduğunu ancak ihracatın fiyatları artırdığını belirtti.

Geçtiğimiz ay 30'lu yumurta kolisinin 70-80 TL arasında seyrederken, bugün 150 TL'ye çıktığını aktaran Emek, "İç piyasa fiyatlarını dengelemek için yumurta ihracatının kısıtlanması gerekiyor. Öncelik, halkı düşünen bir politikanın hayata geçirilmesidir." ifadesini kullandı.

"Ürün fiyatları sabitlenmezse, yapılan zamlar asgari ücretlinin cebine girmeyecek"

Emek, asgari ücrete yapılacak zammın, işverenlerin ekstra maliyetler oluşturacağı ve bu maliyetlerin de fiyatlara yansıyacağı konusunda uyardı.

Yeni yıl itibariyle asgari ücrete yapılacak zammın, özellikle düşük gelirli çalışanların alım gücünü olumsuz etkileyeceğini ifade eden Emek, "Asgari ücret artışı, işverenlere ekstra maliyet yükleyecek. Bu da ürün fiyatlarına yansıyacak. Ürün fiyatları sabitlenmezse, yapılan zamlar asgari ücretlinin cebine girmeyecek, dolaylı olarak tekrar fiyat artışlarıyla geri alınacaktır." şeklinde konuştu.

"Esnaf ticaretini vicdanlı yapmalıdır"

Emek, ürün fiyatlarının sabitlenmesi ve asgari ücret artışlarının makul seviyelerde tutulması gerektiğini söyledi. Ayrıca, ticaretin vicdanlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Emek, "Devlet her esnafa denetmen atayamaz. Bunda dolayı esnaf ve tüccarların, açgözlü olmamaları ve vicdanlı ticaret yapmaları gerekiyor." diye ekledi.

Konuşmasının devamında, devletin denetimlerin artırılmasının önemli olduğunu belirten Emek, fiyat artışlarının halkı daha da zor durumda bırakmaması için alınacak önlemlerin hızla uygulanması gerektiğini kaydetti.

"Halkı koruyan politikalar şart"

Süleyman Emek, gıda fiyatlarındaki artışların halkın alım gücünü zorladığını ve hükümetin bu konuda etkili politikalar üretmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, şöyle dedi: "Gıda fiyatlarının fahiş seviyelere çıkması, özellikle dar gelirli vatandaşlar için büyük bir sıkıntı. Bu durumun önüne geçmek için devletin etkili bir politika geliştirmesi ve halkı koruyacak tedbirler alması gerekiyor." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Berat Kandili mesajı

Axios: Tahran- Washington görüşmeleri Ankara'da gerçekleşebilir

Kış aylarında pazar esnafının zorlu mesaisi

Altın fiyatlarındaki sert dalgalanmanın nedeni ne?

Arpaguş'tan Berat Gecesi mesajı: İman ve istikamet üzere bir hayat yaşama azmimizi güçlendirmeliyiz

Çocuklarda lenf bezi büyümesinin işaretlerine dikkat!

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Yarıyıl tatilinin ardından İstanbul'da trafik yoğunluğu yeniden başladı

Altın fiyatlarında büyük çöküş

18 milyon öğrenci için ders zili yeniden çaldı

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: 23 tutuklama

Meteoroloji uyardı: Ülke genelinde kuvvetli yağış, fırtına ve çığ riski

Haseke ve Kamışlı'da sokağa çıkma yasağı: Şam-PKK/SDG anlaşması uygulamaya giriyor

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Zehir tacirleri terör örgütleri kadar tehlikelidir

İlaçla değil inançla: Bağımlılıktan kurtuluşun hikâyesi

Psikolog Avşar: Aile ve maneviyat olmadan madde bağımlılığıyla mücadele edilemez

Gazze'de son 48 saatte 32 şehit, onlarca yaralı

Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya'dan yoğun hava saldırısı: Ukrayna hava savunma sistemleri talep etti

Kar kütlesinin ağırlığı Ağrı'da bir işyeri ve bazı araçlara zarar verdi

Habur Gümrük Kapısı’nda ayakkabı içerisine gizlenmiş 41 kilogram altın ele geçirildi

Libya’da kum fırtınası alarmı

Rusya ve Çin'den kritik görüşme

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Berat Kandili mesajı

Axios: Tahran- Washington görüşmeleri Ankara'da gerçekleşebilir

Kış aylarında pazar esnafının zorlu mesaisi

Altın fiyatlarındaki sert dalgalanmanın nedeni ne?

Arpaguş'tan Berat Gecesi mesajı: İman ve istikamet üzere bir hayat yaşama azmimizi güçlendirmeliyiz

Çocuklarda lenf bezi büyümesinin işaretlerine dikkat!

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?