• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74
Sektör temsilcileri: Tarımda verimi artırmanın anahtarı, doğru gübre ve doğru zamanlama
EKONOMİ
Tarih: 16.04.2025 11:44
Güncelleme: 16.04.2025 11:44
Kaynak: ILKHA
Sektör temsilcileri: Tarımda verimi artırmanın anahtarı, doğru gübre ve doğru zamanlama
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Klasik gübreleme alışkanlıklarının verimi düşürdüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri, doğru zamanda ve doğru miktarda yapılan bitki beslemenin, tarımda hem kaliteyi hem de verimi artırmada belirleyici olduğunu vurguladılar.

Artan maliyetler ve değişen iklim koşulları nedeniyle çiftçilerin gübreleme alışkanlıklarında azalma yaşandığını belirten sektör temsilcileri, çitçilerin yeni nesil bitki besleme yöntemlerine geçmeleri gerektiğini söyledi.

Batman’da İLKHA mikrofonuna konuşan özel bir gübre firmasının Genel Müdürü Rıdvan Pektaş, tarım sektöründe verimliliğin düşmesinin en önemli nedenlerinden birinin çiftçilerin gübreleme alışkanlıklarını sürdürmemesi olduğunu belirtti.

İklim koşullarındaki değişim ve maliyet artışlarının çiftçileri olumsuz etkilediğini belirten Pektaş, doğru zamanda ve doğru miktarda gübre kullanımının, ürün kalitesi ve verimi açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

"Doğru zamanda ve doğru miktarda yapılan gübre kullanımı çok önemli"

Pektaş, "Son zamanlarda, özellikle değişen iklim koşulları ve artan maliyetlerden sonra çiftçilerde gübreleme alışkanlıklarının azaldığını görmekteyiz. Bu durum, hem ekilebilir alanlardan alınabilecek verimi azalttı hem de verimde bir azalma olacağı için gelecekte karşımıza dezavantaj olarak çıkabilir. Bu gibi sorunların aşılması için çeşitli formüller vardır. Tarımda ‘bitki besleme’ dediğimiz, verimi ve kaliteyi artıran gübre ürünleri bulunmaktadır. Tarımda özellikle gübre kullanımı çok önemlidir. Çünkü doğru zamanda ve doğru miktarda yapılan gübre kullanımı, ürün için hayati öneme sahiptir." dedi.

"Klasik yöntemler yerine yenilikçi çözümler kullanılmalı"

Çiftçilerin hâlen eski alışkanlıklarla üretim yapmaya çalıştığını ifade eden Pektaş, "Maalesef çiftçilerimiz, eski alışkanlıklardan kalma şekilde taban gübrelemesinde ve üst gübrelemede her yıl tonajı artırarak verimi artırma yoluna gidiyorlar. Ancak yeni nesil teknoloji ve gübreleme yöntemleriyle Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde bu durumun değiştiğini görmekteyiz. Klasik gübrelemenin yanında farklı bitki besleme yöntemleri kullanılarak verimi artırmak mümkündür. Aynı şekilde, bitkiyi koruma yöntemlerinin de değiştiğini görüyoruz. Eski alışkanlıklara göre zehirli ilaçlar kullanmak, hem toprağın hem de bitki sağlığının bozulmasına yol açmaktadır. Şu anda, hem bitkileri hem de toprağı koruyacak yeni nesil gübreleme yöntemleri mevcuttur. Bu nedenle çiftçilerimizin biraz daha yeniliğe açık olmalarını rica ediyoruz." diye konuştu.

"Tarım mühendislerinin desteği önemli"

Çitçilerim, il tarım müdürlükleri ile tarım mühendislerinden destek almaları gerektiğini belirten Pektaş, şu ifadeleri kullandı:

"Sahada il tarım müdürlüklerinin ve diğer tarım mühendislerinin desteği mutlaka alınmalıdır. Çiftçi, eski klasik düzenini değiştirebilirse hem ürün verimini artırmak hem de bölge tarımını geliştirmek açısından çok daha doğru bir yol izlenmiş olacaktır. Tabii gübre maliyetleri hem global hem de yerel nedenlerden dolayı ciddi şekilde artmış durumda. Özellikle döviz kuru, gübre fiyatlarında önemli bir etkiye sahiptir. Kur artışları, gübre fiyatlarına doğrudan yansımaktadır. Fiyatların artması, gübre tüketiminin azalmasına ve dolayısıyla verimin düşmesine neden olmaktadır. Yetkililerden talebim; üründe verimin artması için çiftçilere bitki besleme anlamında prim verilmesi ya da farklı şekillerde destek sağlanmasıdır. Bu yaklaşımın faydalı olacağını düşünüyorum." (İLKHA)

Ticaret ve perakende satış hacmi arttı

Haziran ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 5 kilo skunk ele geçirildi

Batman'da balkon faciası: Ölü sayısı 4'e yükseldi

Uzman Psikologdan velilere uyarı: Tatilde kontrolsüz teknoloji kullanımı çocuklarda tehlike oluşturur

Gram altında yeni rekor

Milletvekili Nasıroğlu, Hasankeyf ve Gercüş'e Bağlı Köyleri Ziyaret Etti

Mescid-i Aksa Endişesi: “Yaşanabilecek En Büyük Felaket”

Taziye Evi İçin Yeşil Alan Yok Edilmesin!”

Batman'da balkon çöktü 3 ölü 6 yaralı

Tekstil Sektöründe Büyük Gelişme: Keçioğlu Makina’dan Batman’a Dev Yatırım

İran'ın füze harekatında Bat Yam'da 10 siyonist öldü

Şırnak’tan Gazze’deki soykırıma tepki direnişe destek çağrısı

Traktörü tamir ederken altında kalan işçi hayatını kaybetti

Van'da sulama kanalında erkek cesedi bulundu

İnşaat işçilerinin kaldığı şantiyede korkutan yangın

İran'dan ABD'ye: Nükleer müzakereler anlamsız hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Siyonist işgalcilerden Han Yunus'ta yeni katliam hazırlığı

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölü sayısı 270'e yükseldi

Şanlıurfa'da halk sağlığını tehdit eden ürünlere ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ticaret ve perakende satış hacmi arttı

Haziran ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 5 kilo skunk ele geçirildi

Batman'da balkon faciası: Ölü sayısı 4'e yükseldi

Uzman Psikologdan velilere uyarı: Tatilde kontrolsüz teknoloji kullanımı çocuklarda tehlike oluşturur

Gram altında yeni rekor

Milletvekili Nasıroğlu, Hasankeyf ve Gercüş'e Bağlı Köyleri Ziyaret Etti