• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

“SGK ile protokol krizi eczaneleri zor durumda bırakıyor”

12 Şubat 2025, Çarşamba 16:13
12 Şubat 2025, Çarşamba 16:13
“SGK ile protokol krizi eczaneleri zor durumda bırakıyor”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Fatih Oral, Türkiye Eczacıları Birliği ile SGK arasında 4 aydır çözülemeyen protokol krizine dikkat çekerek, eczanelerin sürdürülebilirliği için acil önlemler alınması gerektiğini aktardı.

Türkiye Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü’nün 1 Ekim 2024’te sona ermesinin ardından 4 ay geçmesine rağmen yeni bir protokol üzerinde anlaşma sağlanamadı.

Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Oral, hem eczacıların hem de halk sağlığının korunması için acil çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.

Oral, eczanelerin büyük bir özveriyle hizmet vermeye devam ettiğini ancak mevcut şartların sürdürülemez olduğunu ifade ederek, “Eczanelerimizin ilaç ve eczacılık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi, ekonomik gerçeklere uygun bir protokolün hayata geçmesiyle mümkün olacaktır. 30 bini aşkın eczanemizin ayakta kalması, hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak bir protokole bağlıdır.” dedi.

SGK’nın, Kamu Kurum İskontosu uygulamasını devreye sokması gerektiğini vurgulayan Oral, “Sosyal Güvenlik Kurumu, mevzuatta yer almasına rağmen Kamu Kurum İskontosu’nu uygulamayan, aradaki fiyat farkını vatandaşlarımızın sırtına yükleyen ilaç firmalarına izin vermemelidir. Vatandaşlarımızın bu yükü taşımaması için SGK’yı göreve davet ediyoruz. Kamu Kurum İskontosu'ndan doğan fiyat farkları vatandaşlarımızın cebinden çıkmasın istiyoruz.” ifadelerini aktardı.

Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan düzenlemelerin hasta katılım paylarında yüzde 542’ye varan artışlara neden olduğunu söyleyen Oral, “Emekli, asgari ücretli ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızı çok zor durumda bırakan bu artışların geri çekilmesini istiyoruz. Ayrıca, muayene ücretlerinin hiçbir ilgisi olmamasına rağmen eczanelerimizden tahsil edilmesi vatandaşlarımızla meslektaşlarımızı karşı karşıya getiriyor. Eczacılar olarak SGK adına bu ücretleri tahsil etmek istemiyoruz.” şeklinde ifade etti.

Oral, çözüm üretilmemesi durumunda halk sağlığı sisteminin olumsuz etkileneceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Eğer bugün sessiz kalırsak, hastalarımız ilaçlarına erişimde çok daha büyük sorunlar yaşayacak. Eczanelerimiz birer birer kapanacak. İlaç ve sağlık hizmetlerinde bilginin, emeğin ve güvenin ilk adresi olan eczanelerimizin bu şartlarda ayakta kalması mümkün değildir. Acil önlemler alınmazsa eczane iflaslarının başlaması an meselesidir. Bu talebimiz yalnızca meslek grubumuz adına değildir; ülkemizde halk sağlığı sisteminin etkinliği de ancak bu şekilde sağlanabilir. Biz eczacılar, halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için buradayız. Sağlık kapınız açık kalsın diye mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekli adımlar bir an önce atılmalı, hem meslektaşlarımız hem de halkımız rahat bir nefes almalıdır.” (İLKHA)

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Nükleer tesisleri yeniden ve daha güçlü bir şekilde inşa edeceğiz

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem

Hareket halindeki araçtan koyun çalan hırsızlar kameralara yakalandı

Ceylanpınarlı çocuklardan Gazze için anlamlı bağış

Siirt'te kalp damar tedavisinde yeni bir dönem: Kapalı damarlar başarıyla açıldı

Siirt'te gençler sabah namazında buluştu

İngiltere'de trende bıçaklama: 9 yaralı

Batman Valiliğinden mühürlenen kum ocağına ilişkin açıklama

Gazze'deki soykırımın bilançosu: 68 bin 865 şehit

Diyarbakır'da 9 aylık kaza bilançosu: 26 ölü 4 bin 611 yaralı

Gaziantep'te "Huzur 27" uygulamasında 9 kişi yakalandı

Rusya: Son 24 saatte 280'den fazla Ukrayna İHA'sını imha ettik

Cezayir, Fransa'nın soykırım dolu sömürüsünden 71 yıl önce başlattığı devrimle bağımsızlığına kavuştu

Sri L’da 50 televizyon kanalı artık Türksat 6A üzerinden yayın yapacak

İşgal rejimi Suriye’de saldırılarını sürdürüyor

İran, ABD'den nükleer görüşmelerin yeniden başlatılması yönünde mesajlar aldı

Kitap fuarı ziyaretçileri: Kitap insanın dünyaya bakışını değiştirir

Gazze'deki sivil savunma uyarıyor: Yerinden edilen insanlar sert bir kışın eşiğinde

Batman'da mahalle sakinleri: Öğrenci sayısı iki katına çıktı, yeni okul şart oldu

B promosyonuna alternatif olarak sunulan sıfır faizli kredilere başvurmak caiz midir?

Güney Kore'nin beşinci keşif uydusunu fırlattı

HAMAS’tan ABD’ye sert tepki: Uydurma iddialarla açlığı meşrulaştırıyorlar

Organ nakli bekleyen hasta sayısı alarm veriyor!

Lübnan'ın güneyinde bir araca İHA ile saldırı: 4 şehit

Vietnam'da şiddetli seller: 35 ölü, 60 yaralı

Araç koyun sürüsüne daldı 30 hayvan telef oldu

Kırmızı bültenle aranan 9, ulusal düzeyde aranan 2 kişi Türkiye’ye getirildi

Gümrük kapısında 721 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi

Meksika’da süpermarkette patlama: Çoğu çocuk 23 ölü

Denizlerde hava durumu: Batı Karadeniz'de kuvvetli rüzgâr uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Nükleer tesisleri yeniden ve daha güçlü bir şekilde inşa edeceğiz

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem

Hareket halindeki araçtan koyun çalan hırsızlar kameralara yakalandı

Ceylanpınarlı çocuklardan Gazze için anlamlı bağış

Siirt'te kalp damar tedavisinde yeni bir dönem: Kapalı damarlar başarıyla açıldı

Siirt'te gençler sabah namazında buluştu

İngiltere'de trende bıçaklama: 9 yaralı