• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

SGK tebligatları elektronik ortama taşınıyor

25 Eylül 2021, Cumartesi 08:51
25 Eylül 2021, Cumartesi 08:51
SGK tebligatları elektronik ortama taşınıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

SGK tebligatları elektronik ortama taşınıyor

'Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı.

SGK'nin elektronik ortamda yapacağı tebliğ işlemlerine yönelik usul ve esasları belirleyen yönetmelik, 1 Ekim 2021'den itibaren yürürlüğe girecek.

Yönetmeliğin uygulanmasında, teslim, bilgilendirme ve belgelendirme ile bilgi güvenliğinin sağlanması, kişisel verilerin korunması, entegrasyon ve iş birliğinin, hizmet kalitesinin, ulusal ve uluslararası standartların sağlanması ilkeleri göz önüne alınacak.

SGK tarafından, mevzuat gereği tebliği gereken tüm evraklar, muhataplara ilişkin yönetmelikte belirlenen hükümler çerçevesinde elektronik ortamda tebliğ edilecek. Ancak elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde, kendilerine elektronik tebligat yapılması gerekenlere diğer usullerle de tebligat yapılabilecek.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 88. maddesine istinaden işverenler yönetmelikte belirlenen sürelerde elektronik tebligat adresi almak ve elektronik sistemi kullanmak zorunda olacak.

Diğer muhataplar isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik ortamda tebligat yapılmasını talep edebilecek.

İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını isteyen kişiler bu sistemi kullanmak zorunda olacak ve daha sonra bu kapsamdan çıkamayacak.

İşverenler üç ay içinde başvuru yapmakla yükümlü olacak

Elektronik tebligat adresi almak zorunda olan işverenler, SGK tarafından belirlenen sistem üzerinden, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde başvuru yapmakla yükümlü olacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra sigortalı çalıştırmaya başlayan işverenlerin de sigortalı çalıştırmaya başladığı ayı/dönemi takip eden aydan itibaren üç ay içinde, Kurumca belirlenen sistem üzerinden başvuru yapması gerekecek.

Elektronik tebligat adresi edinme zorunluluğu bulunmayan fakat isteğe bağlı olarak kendisine elektronik tebligat yapılmasını talep eden muhataplar da başvurularını Kurumca belirlenen sistem üzerinden yapacak.

Evrak, elektronik adrese ulaşmasından 5 gün sonra tebliğ edilmiş sayılacak

Elektronik imzalı evrak, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak.

Olay kayıtları, işlem zaman bilgisi eklenerek arşivde erişilebilir şekilde saklanacak. Ancak evrakın ilgili mevzuat hükümleri uyarınca imha edilmesini müteakip e-Tebligat kayıtları da silinebilecek.

Talep halinde elektronik tebligata ait kayıtlar muhataba veya yetkili mercilere sunulacak.

Tebliğe ilişkin kayıtlar aksi ispat edilmedikçe kesin delil kabul edilecek.

Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği tarih itibarıyla, gerçek kişilerde ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin SGK tarafından tespit edildiği durumlarda ölüm/karar tarihi itibarıyla elektronik tebligat adresi kapatılacak.

Ölen/gaipliğine karar verilen kişinin elektronik tebligat adresinin, mirasçıları tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvuru yapması halinde de kullanımı sonlandırılacak.

Bu durumlar dışında sistemden çıkılamayacak.

SGK ile muhataplar tarafından gerçekleştirilen işlem zaman bilgisi kayıtları, elektronik tebligat sistemi iş süreçlerinin sürekliliğini veya bilgi güvenliğini tehdit eden ya da öngörülemeyen durumlara ait işlem zaman bilgisi kayıtları ile muhatabın elektronik tebligat sistemine erişim kayıtları 10 yıl, olay kayıtları 30 yıl Kurum tarafından erişilebilir şekilde güvenliği, gizliliği ve bütünlüğü sağlanarak muhafaza edilecek.

İşgalciler El Halil'de su kaynaklarını hedef aldı

Batman İl Sağlık Müdürlüğü 2025 hizmet verilerini açıkladı

Malatya'da el sanatları kursları kış günlerinde yoğun ilgi görüyor

Sessiz tehlike: Karbonmonoksit hayatları tehdit ediyor

Diyanet Sen Gaziantep Şube Başkanı: Uyuşturucu ve kötü alışkanlıklar medya üzerinden özendiriliyor

Prof. Dr. Tarhan: Affetmek kişiyi hem ruhsal hem de bedensel anlamda özgürleştirir

Uzman Eğitimci Aldemir: Yapay zekâ yanlış kullanılırsa öğrenciyi tembelliğe sürükler

Otobüs ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

Siyonist işgalciler Ramallah'ta bir Filistinlinin evini yıktı

Danimarka’dan sert uyarı: Trump, NATO’yu içten çökertiyor

Psikolog Atalay: Yanlış rol modeller gençleri uyuşturucuya özendiriyor

Arakçi: İran'a karşı terör savaşı yürütülüyor, protestoları Mossad yönlendirdi

Kasımda inşaat maliyet endeksi arttı

Siber uzmanlar: Her hesap için ayrı parola kullanın

Trump, kendini 'Venezuela Başkan Vekili' ilan etti

Cinsel içerik krizine küresel yasak: Asya’dan Avrupa’ya hükümetler X’in Grok’una karşı harekete geçti

FETÖ’nün emniyet yapılanmasına operasyon: 23 gözaltı kararı

Ticaret Bakanlığı’ndan 2025 bilançosu: Denetimlerde milyarlarca liralık ceza

Myanmar'ın Rohingya Müslümanlarına yönelik soykırımı yargı önünde

MASKİ’den Kale’ye 81,9 milyon TL’lik altyapı yatırımı

Uzmanlar uyardı, Google bir konuda geri adım attı: Sağlıkta yapay zekâ endişesi

BESO Başkanı Çiftçi'den seçim açıklaması ve teşekkür mesajı

Filipinler'de çöp depolama alanında çökme: 8 ölü, 28 kayıp

Sessiz ilhak: Siyonist rejim Batı Şeria'yı "güvenlik" kılıfıyla parça parça yutuyor

Trump, Grönland'ı "şu ya da bu şekilde" ele geçireceğini söylüyor!

Brent petrol 63,15 dolardan işlem görüyor

Lübnan ateş altındayken Avn'dan direnişi hedef alan çıkış

Motorine yarın 1,08 liralık zam geliyor

Irak'taki bir fabrikada gaz sızıntısı: 2 ölü 3 yaralı

Trump–FED savaşı derinleşiyor: Powell hakkında ceza soruşturması başlatıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalciler El Halil'de su kaynaklarını hedef aldı

Batman İl Sağlık Müdürlüğü 2025 hizmet verilerini açıkladı

Malatya'da el sanatları kursları kış günlerinde yoğun ilgi görüyor

Sessiz tehlike: Karbonmonoksit hayatları tehdit ediyor

Diyanet Sen Gaziantep Şube Başkanı: Uyuşturucu ve kötü alışkanlıklar medya üzerinden özendiriliyor

Prof. Dr. Tarhan: Affetmek kişiyi hem ruhsal hem de bedensel anlamda özgürleştirir

Uzman Eğitimci Aldemir: Yapay zekâ yanlış kullanılırsa öğrenciyi tembelliğe sürükler