• BIST 100

    9112,19%-0,60
  • DOLAR

    38,57% 0,01
  • EURO

    43,62% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4104,22% 2,14
  • Ç. ALTIN

    6658,01% 1,86

Sıcak havada güneş çarpmasına dikkat: Cilt ödemi, kızarıklık ve kas kramplarına neden oluyor

GÜNDEM 1.08.2023 11:05:06 0
Sıcak havada güneş çarpmasına dikkat: Cilt ödemi, kızarıklık ve kas kramplarına neden oluyor

Sıcak havada güneş çarpmasına dikkat: Cilt ödemi, kızarıklık ve kas kramplarına neden oluyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir; sıcak havalarda dışarı çıkılmaması uyarısında bulunarak, 'Hiçbir hastalığı olmadığı halde güneş çarpmasına bağlı olarak meydana gelen hastalıkların başında; cilt ödemi, ciltte oluşan kızarıklıkları bunun dışında kas krampları oluşabilmektedir' dedi.
Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü dün yaptığı uyarıda, 1-6 Ağustos tarihleri arasında halen mevsim normalleri civarında seyreden sıcaklıklarının, bu hafta ortasından itibaren bölge genelinde 2 ila 4 derece artmasının beklendiğini bildirmişti.
Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir, yaz aylarında hasta sayılarında artış olduğunu belirterek, yüksek sıcaklar tüm hastalıkları etkileyebildiği için çokça dikkat edilmesi gerektiğini, normal hasta olmayan insanları da etkileyebileceğini söyledi.
Hiçbir hastalığı olmadığı halde güneş çarpmasına bağlı olarak meydana gelen hastalıkların başında; cilt ödemi, ciltte oluşan kızarıklıklar ve kas kramplarının geldiğine değinen Dr. Gökdemir, 'En ağır tablosu ise klasik olarak bilinen güneş çarpmasıdır. Diğer hastalıklara yakalananlar hastanede belli bir tedavi ve tedbir sonrası çabuk taburcu olabiliyorlar. Ancak güneş çarpması öldürücü olabildiğinden bu hastaları hastanede yatırıp süreci takip etmek lazım' dedi.
İnsan vücudunun normal sıcaklığının 36-37 buçuk derece arasında olduğunu ifade eden Gökdemir, 'Sıcak havalarda çevre ısısının artması sonucu vücut bu ısıyı absorbe eder. Fizyolojik bir mekanizmayla kendini regüle etmeye çalışır. Ancak bir noktadan sonra artık regülasyon ortadan kalkıyor. Yani vücut ısısı 40 dereceye geldiği zaman kendi kendine düzelemiyor. Bu tür hastalarda ateş düşürücüler, ateşi düşürmeye yetmiyor ve hiçbir faydası da yoktur. Soğuk su uygulaması, sıvı replasmanı ve serin bir ortama alacak bir şekilde tedavi ediliyor. Bu hastaların hastanede yatırılması gerekiyor' diye konuştu.

'65 yaş üstü vatandaşların günde en az 3 litre su içmesini tavsiye ediyorum'
Kronik hastalığı olup güneşten etkilenen hastaların olduğunu aktaran Dr. Gökdemir, 'Bunlar kalp hastaları, karaciğer hastalığı, ilaç bağımlıları olan hasta gruplarıdır. Var olan grubu daha da ağırlaştırabilir. Sıcak havalarda bu hastaları dışarı çıkarmamak lazım. Sıcak havalara özellikle saat 11.00 ila 15.00 arası mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması lazım. Dışarı çıkıldığı zaman da bol ve açık renkli elbiselerin giyilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca gün içerisinde de sık sık duş almaları, bol sıvı tüketmeleri ve beslenmeye dikkat edilmesi lazım. Özellikle 65 yaş üstü vatandaşların günde en az 3 litre su içmesini tavsiye ediyorum' şeklinde konuştu.
Kalp ve tansiyon hastalarının daha çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Gökdemir, 'Kalp hastaları, genellikle tansiyon ve kalp ilacı kullanan insanlar, bunların hepsi sodyum potasyum dengesi üzerine etki eden ilaçlardır veya periferik damar üzerine etkili olan ilaçlardır. Sıcaklıklar, tuz kaybına neden olur. Bir de bu ilaçları kullanan vatandaşlar olunca bu durum hızlanabilir. Bunun için özellikle bu hastaların daha çok dikkat etmesi gerekiyor' ifadelerinde bulundu.

Altın fiyatları Fed toplantısı öncesi yükselişini sürdürüyor

Dolar kuru bugün ne kadar?

Ankara'da 1109 firmaya haksız fiyat artışı soruşturması

Meteoroloji'den sağanak ve sıcak hava uyarısı

Siyonist rejim Nuseyrat'ı vurdu: 9 şehit

Gazze'de yaklaşık 40 bin çocuk ya anne-babasını ya da her iki ebeveynini kaybetti

Gazze'nin tam işgaline onay verildi: Zorla göç planı devrede

Ensarullah’ın füze operasyonu sonrası uluslararası hava yolları Tel Aviv seferlerini askıya aldı

Hizbullah'tan siyonist ve Amerikan saldırısına sert tepki: Bu bir savaş suçudur

İslami Cihad: Yemen halkına hava saldırısı acz ve öfkenin son yansıması

Yıldırım isabet eden genç hayatını kaybetti

Ağrı'da gerçekleştirilen trafik denetimde 7 kişi gözaltına alındı

ABD'nin yeni Türkiye büyükelçisi Barack Ankara'da

Sudan'ın yakıt depolarına saldırı

Suudi Arabistan'da şiddetli kum fırtınası

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

Romanya'da Başbakanı Ciolacu istifa etti

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE Devlet Başkanı Bin Zayid ile görüştü

İşgalci ABD'den başkent Sana’ya 3 hava saldırısı

Malatya'da 3.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler Gazze'de bir bebeği daha açlıktan öldürdü

HÜDA PAR heyetinden Genç ilçesine ziyaret

Hindistan, Pakistan'a olan su akışını kesti 

BM'den Hindistan ve Pakistan'a çağrı

Siirt'te maddi hasarlı trafik kazası

Sivas'ta trafik kazası: 3 yaralı

Ters Lale koparmanın cezası 577 bin TL

Trump, Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çalışma arzusunu bildirdi

Bingöl’de başıboş hayvanlar kazaya davetiye çıkarıyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde evlilik için özel tarih yoğunluğu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ