• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,04% 0,21
  • EURO

    48,49% -0,29
  • GRAM ALTIN

    5388,39% -0,76
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Sıcaklık etkisini azaltacak proje

21 Nisan 2025, Pazartesi 14:10
21 Nisan 2025, Pazartesi 14:10
Sıcaklık etkisini azaltacak proje
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bursa Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile bitkilerin, serinletme etkileri belirlenecek. Ülke çapında da faydalanılabilecek çalışma ile şehre hangi bitki türünün serinlik getirdiği, hangi materyalin ise sıcaklığı artırdığı ort

Bu doğrultuda Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Araştırma Görevlisi Onur Aksoy’un "İklim Değişikliğine Hazırlık Sürecinde Açık Yeşil Alanlarda Bitkisel, Yapısal ve Konumsal Faktörlerin Kentsel Serinletme Etkisinin İrdelenmesi" başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002-A desteği aldı.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamil Erken’in danışman ve lisans öğrencisi Eray Gümüş’ün bursiyer olarak yer aldığı proje ile Bursa pilot alan olmak üzere iklim değişikliğinin etkilerinin kent içerisinde azaltılmasına çalışılacak.

Proje kapsamında, bitkilendirilen ve bitkilendirilmeyen alanların kente serinletme ve sıcaklık etkisinin tam anlamıyla belirlenebilmesi için çalışma kapsamında pek çok noktadan sıcaklık ölçümleri alınacak. Bitki türü gölgelerinden, yer örtücü çalılardan, ağaçlandırma yapılmamış ve yapılmış alandan, 4 farklı yüksekliğe sahip bina gölgesinden, 15 farklı döşeme malzemesinden, otopark ağaçlandırması yapılmış ve yapılmamış alandan ve farklı döşeme malzemelerinden alınacak ölçümlerle, hangi bitki türünün serinletmeye daha fazla katkısı olduğu ve hangi materyallerin sıcaklığı artırdığı ortaya konacak.

"Şehirde bioklimatik mekânlar oluşturulacak"

Çalışma kapsamında kamusal ve açık yeşil alanlarda bulunan bitkilerin, şehri serinletme ve etki mesafesinin inceleneceğini belirten proje yürütücüsü araştırma görevlisi Onur Aksoy, hedefin, iklim değişikliğine uyum konusunda yenilikçi bir katkı sunmak olduğunu söyledi.

Aksoy, "Bursa’nın önemli açık yeşil alanlarında gerçekleştirilecek bu çalışma, kentin iklim direncini artırarak, bioklimatik açıdan konforlu mekânların oluşturulmasına katkı sağlayacak." dedi.

"Gri ve mavi altyapıya katkı"

Gri altyapı kapsamında kullanılacak olan döşeme malzemelerinin serinletme etkisinin de artırılacağını vurgulayan Onur Aksoy, "Araştırmalarımız sayesinde insan sağlığı açısından zararlı olan ultraviyole ışınlarının ve yansıyan ışık oranının az olan malzemelerin seçimi yapılabilecektir. Su yüzeylerinin yakın çevresindeki serinletme etkisi araştırılarak mavi altyapıya katkı sağlanacak. Ayrıca ileride yapılması planlanan kamusal açık yeşil alanların planlanmasına altlık oluşturulacak." diye belirtti.

"Bursa'nın ve ülkenin sorunlarına kayıtsız kalmıyoruz"

Doç. Dr. Kamil Erken ve Araştırma Görevlisi Onur Aksoy’u tebrik eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, "Akademisyenlerimiz, Bursa ve ülkemizin çevre kirliliği, sektörel problemler ve afet olayları gibi sorunlarına kayıtsız kalmayarak, çözümüne yönelik projeler üretiyor. Son olarak ortaya konan iklim direncine yönelik bu projemizin de iklim değişikliği sorununa çözüm getirmesini diliyor, böylesine faydalı proje ortaya koydukları için akademisyenlerimize teşekkür ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: sıcaklık etkisini azaltacak proje

1 Kasım 2025 altın fiyatlarında son durum

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan çağrı: Şeffaf Dijital Denetleme Sistemi kurulmalı

31 ilde FETÖ'ye yönelik operasyon: 50 kişi tutuklandı

Merdavi: Ben-Gvir ve terörist işgal hükümeti esirlerin katlini meşrulaştırıyor

Ankara UNRWA ofisinin kurulmasına dair anlaşmanın onaylanması uygun bulundu

BM: Batı Şeria'da zeytin hasadı sezonu, son 5 yılın en yüksek saldırılarını görüyor

Dışişleri Bakanlığı’ndaki yeni atamalar Resmi Gazete'de

Ekim enflasyonu pazartesi açıklanıyor: Gözler TÜİK verilerinde

Batman'da 5 kum ocağı kapatıldı: İşletmeciler ve kamyoncular mağduriyetlerini dile getirdi

Bakan Bolat: Türkiye’nin mal ve hizmet ihracatındaki artış rekabet şartlarına rağmen sürüyor

BM Güvenlik Konseyi Batı Sahra için özerklik planını destekledi

1,8 milyon kişinin ehliyeti artık geçersiz!

İşgalciler Batı Şeria'da baskınlar düzenledi

Balıkesir'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Kasım'da başlayacak

BM: israil, Gazze'de tarım alanlarının yüzde 87'sini yok etti

Hafta sonu hava nasıl olacak?

ABD raporu: Gazze'deki yüzlerce israil ihlali cezasız kaldı

Sanal ortamda kumar ve bahisle mücadele için yeni eylem planı

Yeni atama ve görevden almalar Resmî Gazete'de yayımlandı

HAMAS, 3 işgalci cesedini Kızılhaç aracılığıyla teslim etti

Gazze'de siyonist saldırılarda 5 şehit

Pentagon'dan Ukrayna'ya Tomahawk onayı

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadağ Dışişleri Bakanı İbrahimovic ile görüştü

Mardin’de hasta vakasına giden ambulans otomobille çarpıştı

Vietnam'da sel felaketinde ölü sayısı 28'e yükseldi

İBB uygulamasındaki veri sızıntısı soruşturması: 4 tutuklama

Mardin’de tıra arkadan çarpan kamyon sürücüsü hayatını kaybetti

Rus petrolü tartışması yeniden alevlendi

Ağrı'da tırlarda 761 kilo uyuşturucu maddesi ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


1 Kasım 2025 altın fiyatlarında son durum

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan çağrı: Şeffaf Dijital Denetleme Sistemi kurulmalı

31 ilde FETÖ'ye yönelik operasyon: 50 kişi tutuklandı

Merdavi: Ben-Gvir ve terörist işgal hükümeti esirlerin katlini meşrulaştırıyor

Ankara UNRWA ofisinin kurulmasına dair anlaşmanın onaylanması uygun bulundu

BM: Batı Şeria'da zeytin hasadı sezonu, son 5 yılın en yüksek saldırılarını görüyor

Dışişleri Bakanlığı’ndaki yeni atamalar Resmi Gazete'de