-
BIST 100
16226,66%-0,16
-
DOLAR
44,21% 0,07
-
EURO
51,10% 0,14
-
GRAM ALTIN
6934,03% -2,51
-
Ç. ALTIN
11467,55% -1,01
Şifa kaynağı yerli ve doğal pekmezin fiyatı cep yakıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan yerli doğal pekmez tezgâhlarda yerinin alırken, fiyatların yüksek olması vatandaşın cebini yakıyor.
Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının başköşesinde yer alan doğal pekmez fiyatının yüksek olması vatandaşın ağız tadını bozuyor.
Soğuk kış günlerinde pekmez tüketimi günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılarken, özellikle hamileler ile gelişim çağındaki çocuklar beslenmesinde de önemli rol oynuyor.
Batman'da özellikle sonbahar aylarında yağan dolu nedeniyle birçok yerde üzüm bağlarının zarar gördüğünden dolayı üzüm verimini düşürdüğü gibi, pekmez üretimini de olumsuz etkilediğini belirten esnaflar, geçen sene kilosu 150 lira civarlarında satılan yerli ve el yapımı pekmezin kilosunun bu sene 250 lira civarlarında satılmaya başlandığını söyledi.
Yerli ve doğal üzüm pekmezinde yaşanan fiyat artışı ve vatandaşların alım gücünün düşmesi pekmeze rağbeti düşürdüğünü belirten esnaflar, daha önce tulumla alan vatandaşların iki veya üç kilo almayla yetinmeye başladığını ifade ettiler.
"Vatandaş pekmez almak istiyor ama fiyatı yüksek"
Kendilerine gelen pekmezin çevre köylerde doğal ve katkısız bir şekilde yapıldığını ifade eden esnaf İsmail Toğluk, "Bu sene yeni pekmez yapımı 15 Ekim tarihi itibariyle başladı ve şu anda taze pekmezler bize gelmeye başladı. Bize gelen yerli pekmezler Mardin ve Gercüş'ün köylerinden geliyor. Doğal ve el yapımı pekmezlerdir. Bu pekmezler fabrikasyon değil ve içinde şeker yoktur. Has üzüm suyundan yapılıyor. Köylerde bize toplu bir şekilde geliyor. Bizler de burada vatandaşlara satıyoruz. Vatandaş pekmez almak istiyor ama fiyatı yüksek olduğu için eskisi gibi alamıyor. Geçen sene kilosu 150 lira civarında olan pekmezin kilosun bu sene 250 liradır." ifadelerini kullandı.
"Azda olsa kış aylarında pekmez tüketilmesini öneriyorum"
Kış aylarının en gözde ürünü olan pekmez tüketiminin düştüğüne dikkat çeken Toğluk, vatandaşlara azda olsa alıp tüketmeleri tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi:
"Kış mevsiminde olduğumuz için pekmeze talep oluyor. Pekmez; kansızlığa iyi geliyor, soğuk havalarda insanı dinç tutar, soğuk algınlığa karşı korur ve şifa niyetine de çok tüketiliyor. Sabahları aç karna bir kaşık alındığında kişiyi gün boyu dinç tutar. Daha önce vatandaşlar 20 kiloluk bidonlarla pekmez alırken, hatta evlere servis yaparken, şu anda bir kilo, iki kilo, üç kilo ya da yarım kilo şeklinde alıyorlar. Az da olsa kış aylarında pekmez tüketmelerini öneriyorum."
"Vatandaş eskisi gibi pekmez alamıyor"
Alım gücünün düşük olması pekmeze rağbeti düşürdüğünü ifade den bir diğer pekmez satıcısı İbrahim Tanrıkulu, "Köylerden pekmez toplayı vatandaşlara satıyorum. Bu sene pekmez fiyatı pahalı olduğu için eskisi gibi alamıyor. Çünkü milletin alım gücü yok. Bu sene dolu yağından dolayı üzüm verimi azaldı. Üzümden pekmez yapmak çok zahmetli ve emek istiyor. Buna baktığınızda fiyat çok değil ama millette alım gücü kalmadığı için pahalı geliyor. Bundan dolayı vatandaşlar eskisi gibi pekmez alamıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)
DMM: "israile lojistik sağlanacağı" iddiaları dezenformasyon
Avukat Akşit: Süresiz nafaka ve 6284 sayılı kanun yeniden düzenlenmeli
73 ilde uyuşturucu operasyonu: 475 şüpheli tutuklandı
Uzmandan tavsiyeler: Bayramda sağlığınızı riske atmayın!
İçişleri Bakanlığından bayram öncesi trafik uyarısı
Pastanelerde gece gündüz bayram yoğunluğu mesaisi
Malatya'da spor salonunda çıkan yangın paniğe neden oldu
Bayram öncesi otogarda beklenen yoğunluk oluşmadı
Orta Doğu'da Savaşın 19. Günü
Mardin'de tatlı bayram telaşı esnafın yüzünü güldürüyor
Çanakkale Zaferi'nin 111'inci yıl dönümü Diyarbakır'da kutlandı
MSB: Uluslararası toplumun sorumluluğunu yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz
Malatya'da 750 gramın altında doğan üç prematüre bebek sağlığına kavuştu
Ticaret Bakanlığı sahte ilan ve dolandırıcılığa karşı EİDS ile önlem alıyor
İncirlik Üssü'ne ikinci Patriot sistemi konuşlandırılıyor
Umut Kervanı Tarsus, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu
Bayramda sağlıklı beslenme için uzmanından kritik uyarılar
Malatya'da gıda güvenliği için denetimler yoğunlaştı
Gaziantep'te baklava mesaisi: Ustaları siparişlere yetişmeye çalışıyor
HAMAS, Ali Laricani'nin şehadeti nedeniyle İran'a başsağlığı dileklerini iletti
İzmir’de silahlı saldırıda 2 kişi tutuklandı
Malatya'da bayram öncesi denetimler artırıldı
Ümmet sessiz, Mescid-i Aksa 19 gündür esir
Elektrikli araçlar seyir halindeyken şarj olacak projede başarı sağlandı
Cansuyu’ndan Halep’e Ramazan Desteği: 300 Bin Ekmek ve 2 TIR Giysi Dağıtıldı
HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Daha özgür ve huzurlu bayramlar için dua edelim
BM: İran savaşı sürerse küresel açlık şiddetlenecek
Beyaz et, yumurta, nohut ve kuru fasulye ihracatı sınırlandırıldı
Keşm Adası neden hedefte? Hürmüz'de kritik düğüm
İşgal rejimi Batı Şeria’da çoğu esir eşi 16 kadını alıkoydu
Yükleniyor







