• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

Şifa kaynağı yerli ve doğal pekmezin fiyatı cep yakıyor

01 Kasım 2024, Cuma 12:00
01 Kasım 2024, Cuma 12:00
Şifa kaynağı yerli ve doğal pekmezin fiyatı cep yakıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan yerli doğal pekmez tezgâhlarda yerinin alırken, fiyatların yüksek olması vatandaşın cebini yakıyor.

Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının başköşesinde yer alan doğal pekmez fiyatının yüksek olması vatandaşın ağız tadını bozuyor.

Soğuk kış günlerinde pekmez tüketimi günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılarken, özellikle hamileler ile gelişim çağındaki çocuklar beslenmesinde de önemli rol oynuyor.

Batman'da özellikle sonbahar aylarında yağan dolu nedeniyle birçok yerde üzüm bağlarının zarar gördüğünden dolayı üzüm verimini düşürdüğü gibi, pekmez üretimini de olumsuz etkilediğini belirten esnaflar, geçen sene kilosu 150 lira civarlarında satılan yerli ve el yapımı pekmezin kilosunun bu sene 250 lira civarlarında satılmaya başlandığını söyledi.

Yerli ve doğal üzüm pekmezinde yaşanan fiyat artışı ve vatandaşların alım gücünün düşmesi pekmeze rağbeti düşürdüğünü belirten esnaflar, daha önce tulumla alan vatandaşların iki veya üç kilo almayla yetinmeye başladığını ifade ettiler.

"Vatandaş pekmez almak istiyor ama fiyatı yüksek"

Kendilerine gelen pekmezin çevre köylerde doğal ve katkısız bir şekilde yapıldığını ifade eden esnaf İsmail Toğluk, "Bu sene yeni pekmez yapımı 15 Ekim tarihi itibariyle başladı ve şu anda taze pekmezler bize gelmeye başladı. Bize gelen yerli pekmezler Mardin ve Gercüş'ün köylerinden geliyor. Doğal ve el yapımı pekmezlerdir. Bu pekmezler fabrikasyon değil ve içinde şeker yoktur. Has üzüm suyundan yapılıyor. Köylerde bize toplu bir şekilde geliyor. Bizler de burada vatandaşlara satıyoruz. Vatandaş pekmez almak istiyor ama fiyatı yüksek olduğu için eskisi gibi alamıyor. Geçen sene kilosu 150 lira civarında olan pekmezin kilosun bu sene 250 liradır." ifadelerini kullandı.

"Azda olsa kış aylarında pekmez tüketilmesini öneriyorum"

Kış aylarının en gözde ürünü olan pekmez tüketiminin düştüğüne dikkat çeken Toğluk, vatandaşlara azda olsa alıp tüketmeleri tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi:

"Kış mevsiminde olduğumuz için pekmeze talep oluyor. Pekmez; kansızlığa iyi geliyor, soğuk havalarda insanı dinç tutar, soğuk algınlığa karşı korur ve şifa niyetine de çok tüketiliyor. Sabahları aç karna bir kaşık alındığında kişiyi gün boyu dinç tutar. Daha önce vatandaşlar 20 kiloluk bidonlarla pekmez alırken, hatta evlere servis yaparken, şu anda bir kilo, iki kilo, üç kilo ya da yarım kilo şeklinde alıyorlar. Az da olsa kış aylarında pekmez tüketmelerini öneriyorum."

"Vatandaş eskisi gibi pekmez alamıyor"

Alım gücünün düşük olması pekmeze rağbeti düşürdüğünü ifade den bir diğer pekmez satıcısı İbrahim Tanrıkulu, "Köylerden pekmez toplayı vatandaşlara satıyorum. Bu sene pekmez fiyatı pahalı olduğu için eskisi gibi alamıyor. Çünkü milletin alım gücü yok. Bu sene dolu yağından dolayı üzüm verimi azaldı. Üzümden pekmez yapmak çok zahmetli ve emek istiyor. Buna baktığınızda fiyat çok değil ama millette alım gücü kalmadığı için pahalı geliyor. Bundan dolayı vatandaşlar eskisi gibi pekmez alamıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Batman Gazetesi 64. Yayın Yılını Kutluyor

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

İran, protestolarda ölenlerin ismini açıklayacak

Malatya'da aranan 3 hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı