-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Şifa kaynağı yerli ve doğal pekmezin fiyatı cep yakıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan yerli doğal pekmez tezgâhlarda yerinin alırken, fiyatların yüksek olması vatandaşın cebini yakıyor.
Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının başköşesinde yer alan doğal pekmez fiyatının yüksek olması vatandaşın ağız tadını bozuyor.
Soğuk kış günlerinde pekmez tüketimi günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılarken, özellikle hamileler ile gelişim çağındaki çocuklar beslenmesinde de önemli rol oynuyor.
Batman'da özellikle sonbahar aylarında yağan dolu nedeniyle birçok yerde üzüm bağlarının zarar gördüğünden dolayı üzüm verimini düşürdüğü gibi, pekmez üretimini de olumsuz etkilediğini belirten esnaflar, geçen sene kilosu 150 lira civarlarında satılan yerli ve el yapımı pekmezin kilosunun bu sene 250 lira civarlarında satılmaya başlandığını söyledi.
Yerli ve doğal üzüm pekmezinde yaşanan fiyat artışı ve vatandaşların alım gücünün düşmesi pekmeze rağbeti düşürdüğünü belirten esnaflar, daha önce tulumla alan vatandaşların iki veya üç kilo almayla yetinmeye başladığını ifade ettiler.
"Vatandaş pekmez almak istiyor ama fiyatı yüksek"
Kendilerine gelen pekmezin çevre köylerde doğal ve katkısız bir şekilde yapıldığını ifade eden esnaf İsmail Toğluk, "Bu sene yeni pekmez yapımı 15 Ekim tarihi itibariyle başladı ve şu anda taze pekmezler bize gelmeye başladı. Bize gelen yerli pekmezler Mardin ve Gercüş'ün köylerinden geliyor. Doğal ve el yapımı pekmezlerdir. Bu pekmezler fabrikasyon değil ve içinde şeker yoktur. Has üzüm suyundan yapılıyor. Köylerde bize toplu bir şekilde geliyor. Bizler de burada vatandaşlara satıyoruz. Vatandaş pekmez almak istiyor ama fiyatı yüksek olduğu için eskisi gibi alamıyor. Geçen sene kilosu 150 lira civarında olan pekmezin kilosun bu sene 250 liradır." ifadelerini kullandı.
"Azda olsa kış aylarında pekmez tüketilmesini öneriyorum"
Kış aylarının en gözde ürünü olan pekmez tüketiminin düştüğüne dikkat çeken Toğluk, vatandaşlara azda olsa alıp tüketmeleri tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi:
"Kış mevsiminde olduğumuz için pekmeze talep oluyor. Pekmez; kansızlığa iyi geliyor, soğuk havalarda insanı dinç tutar, soğuk algınlığa karşı korur ve şifa niyetine de çok tüketiliyor. Sabahları aç karna bir kaşık alındığında kişiyi gün boyu dinç tutar. Daha önce vatandaşlar 20 kiloluk bidonlarla pekmez alırken, hatta evlere servis yaparken, şu anda bir kilo, iki kilo, üç kilo ya da yarım kilo şeklinde alıyorlar. Az da olsa kış aylarında pekmez tüketmelerini öneriyorum."
"Vatandaş eskisi gibi pekmez alamıyor"
Alım gücünün düşük olması pekmeze rağbeti düşürdüğünü ifade den bir diğer pekmez satıcısı İbrahim Tanrıkulu, "Köylerden pekmez toplayı vatandaşlara satıyorum. Bu sene pekmez fiyatı pahalı olduğu için eskisi gibi alamıyor. Çünkü milletin alım gücü yok. Bu sene dolu yağından dolayı üzüm verimi azaldı. Üzümden pekmez yapmak çok zahmetli ve emek istiyor. Buna baktığınızda fiyat çok değil ama millette alım gücü kalmadığı için pahalı geliyor. Bundan dolayı vatandaşlar eskisi gibi pekmez alamıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Yetimler Vakfı’ndan iftar programı
Yapıcıoğlu, Şehit Yasin Börü’nün ailesini ziyaret etti
ABD Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri yönünde uyardı
Rusya, Ukrayna'daki askeri ve enerji tesislerini hedef aldı
Lübnan'da can kaybı artıyor: Siyonist işgalcilerin saldırılarında şehit sayısı 826'ya yükseldi
Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Mardin’de sağanak yağış etkili oldu: Yollar göle döndü
AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 6 ay daha uzattı
Arakçi: Hürmüz Boğazı sadece ABD, israil ve müttefiklerine kapalı
Bener: Ramazanın özellikle son 10 günü itikâf ve ibadetle geçirilmeli
Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı artıyor: 72 bin 234 şehit
Küba ABD ile son dönem görüşmelerini ilk kez doğruladı
Brezilya ile ABD arasında vize gerginliği
Kenya’da sel felaketi: Ölü sayısı 62’ye yükseldi
Fransa’da yerel seçimler için halk sandık başına gidiyor
Bakan Fidan: Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması tehlikeli bir adım
Bakan Işıkhan: Batman, Türkiye Yüzyılı'nın lokomotif şehirlerinden biri oldu
Hark Adası neden önemli?
Hatay’da Umut Kervanı’ndan iftar sofrası
Kazakistan'da anayasa referandumu
Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeşli mevkidaşı Rahman ile görüştü
Polonya'da sıcak balon kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Umut Kervanı Tarsus'ta yetimlerin yüzünü güldürdü
Kudüs Kardeşlik Platformu: Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'de yaşanan soykırım durdurulmalı
Duayen hekimlerden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı: Genç doktorlar ülkelerine hizmet etmeli
Konya Umut Kervanı Ramazanda yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu
Van-Bitlis kara yolunda feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı
Konya’da siyer sergisi yoğun ilgi gördü
Adıyaman'da iş yerinden bakır ve hurda hırsızlığı yapan 4 kişi tutuklandı
Gaziantep Umut Kervanı sosyal marketi dualarla hizmete açıldı
Yükleniyor






