• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,58% -0,89
  • GRAM ALTIN

    6606,37% -12,25
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Sığır besicileri desteklenerek yerli ırk koruma altına alınıyor

21 Aralık 2023, Perşembe 10:45
21 Aralık 2023, Perşembe 10:45
Sığır besicileri desteklenerek yerli ırk koruma altına alınıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Sığır besicileri desteklenerek yerli ırk koruma altına alınıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliğiyle mücadele dahilinde çevreye kolay adapte olabilen ve az besin tüketmesi dolayısıyla kanaatkar olarak bilinen GAK sığırlarını koruma ve ıslah projesi başlattı.
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (GAP UTAEM), Halk Elinde Yerli Sığır Islahı Projesini uygulamaya aldı. Proje dahilinde dayanıklılığı ve kanaatkarlığıyla öne çıkan yerli Güney Anadolu Kırmızısı ırkı (GAK) sığırlarının ıslah edilmesi planlandı. Proje sayesinde yerli ırk sığırlarının devamlılığı sağlanıyor.
Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, hayvansal üretim üzerinde önemli etkiye sahip oluyor. Hayvanların verimliliği, yaşam biçimleri, dayanıklılığı ve çeşitliliği üzerine direkt tesir ediyor. Projeyle yerli genetik kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması, bakım ve besleme avantajlarından yararlanılması öngörülüyor.

Sığır başına 4 bin destek verilecek
Yerli sığır ıslahı bu projeyle ilk kez halk elinde yapılacak. Ankara’da 'Yerli Kara', Balıkesir’de 'Boz Irk' Batman’da 'GAK' sığırlarda olmak üzere 3 ilde proje çalışmaları başlatıldı. Projedeki anaç sığır başına 4 bin lira, doğum yapan 6 ay ve 1 yaş canlı ağırlık tartımları alınan yavrularına ise 3 bin 250 lira destekleme ödemesi yapılacak.

“GAK’ta Sason ilçesi pilot ilçe olarak seçildi”
Yürütülen projede GAK sığırının ıslahı için Batman’da çalışmalar başlattıklarını belirten Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Nimetullah Durmaz, pilot bölge olarak Sason ilçesini seçtiklerini söyledi. Durmaz, “Yerli ırk sığır cinsinin azalması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ıslah projesi başlatıldı. Başlatılan bu proje dahilinde bizde Batman’da pilot bölge olarak seçtiğimiz Sason’da GAK cinsi sığır tespitine başladık. Proje dahilinde bin 300 kadar sığırı destekleyeceğiz. 5 yıl süre ile sığırını satmayan besiciye sığır bağı 4 bin lira, yavrusuna da 3 bin 250 lira olmak üzere toplamda 7 bin 250 lira destek verilecek” dedi.

“Bu proje yerli sığırları koruyarak dışa bağımlılığı azaltacak”
Yürütülen proje sayesinde yerli sığır cinsinde verimliliğin artırılarak dışa bağımlılığın azaltacağını aktaran proje koordinatörlerinden Diyarbakır GAP UTAEM’de görevli Veteriner Hekim Şahin Tez, “GAP UTAEM olarak bu projede yer alıyoruz. Bu projede küçükbaş ve büyükbaş hayvan ıslahında çalışmalar yürütüyoruz. Halk elinde sığır ıslahıyla yerli ırklar korunarak, et ve sütte verimlilik artacak. Yerli ırkın korunmasıyla dışa bağımlılık da düşecek” ifadelerinde bulundu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Hatay'da minibüs ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Atama kararları Resmi Gazete'de

Rusya ve İran arasında kritik görüşme: Putin, Laricani ile görüştü

MEB ve Dışişleri Bakanlığı ile Japonya Büyükelçiliği arasında toplantı gerçekleştirildi

Trump'tan Kanada kararı: Tüm uçakların sertifikası iptal, yüzde 50 ek vergi

Giresun'da feci kaza: 2 ölü

72 yaşında azmiyle hafızlık hayalini gerçekleştirdi

Siyonist rejim ateşkese rağmen Lübnan'a saldırılarını sürdürüyor

Gaziantep’te 114 hırsızlık olayının şüphelileri yakalandı

Fransa'dan 'ani tehdit' senaryolu askeri hava tatbikatı

Malatya’da torbacı operasyonu: 1 tutuklama

Bolu'da 3.1 büyüklüğünde deprem

Sosyal medya üzerinden satış vaadiyle dolandırıcılık yapan şüphelilere operasyon: 5 tutuklama

Rusya: Ukrayna'da 7 yerleşim yeri daha kontrolümüze geçti

Çiftçilere bugün 255,4 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak

Çanakkale'de iki oomobil çarpıştı: 5 yaralı

Vali Atilla Toros su taşkınlarıyla ilgili sahada incelemeler gerçekleştirdi

Milli Eğitim Akademisinde hazırlık eğitimine alınacak adaylar açıklandı

İngiltere ile ABD arasında Çin krizi

Kütahya'da 10,5 kilogram esrar ele geçirildi

DSÖ: Nipah virüsü yüzde 75 ölüm oranına sahip ve bu oran Covid-19'un 5 katı

Hazine ve Maliye Bakanlığından dolandırıcılık uyarısı

Çin'den İngiltere'ye tek taraflı vize muafiyeti

Kastamonu’da tefecilik operasyonu: 12 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karayolu ulaşımında destan yazdık

Yapıcıoğlu 33 yıl işgal zindanlarında kalan Mahmud İsa'nın düğününe katıldı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Japonya'da aşırı soğuklarda 14 kişi öldü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hatay'da minibüs ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Atama kararları Resmi Gazete'de

Rusya ve İran arasında kritik görüşme: Putin, Laricani ile görüştü

MEB ve Dışişleri Bakanlığı ile Japonya Büyükelçiliği arasında toplantı gerçekleştirildi

Trump'tan Kanada kararı: Tüm uçakların sertifikası iptal, yüzde 50 ek vergi

Giresun'da feci kaza: 2 ölü