• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,04% 0,04
  • EURO

    50,30% -0,22
  • GRAM ALTIN

    6113,74% 2,05
  • Ç. ALTIN

    10098,28% 0,00

Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı

07 Haziran 2021, Pazartesi 14:43
07 Haziran 2021, Pazartesi 14:43
Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) istihdam izleme bülteni Mart 2021 verilerine göre, son bir yılda sigortalı ücretli çalışan sayısı 1 milyon 43 bin, KOBİ’lerde sigortalı çalışan sayısı ise 288 bin arttı. Mart ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 6 oranında artarak 21,4 milyon olarak gerçekleşmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 71,8’ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta (4/a) artış yüzde 7,3 olurken, esnaf-çiftçi grubunda (4/b) değişimlere bakıldığında, esnaf sayısında yüzde 8 artış, çiftçi sayısında ise yüzde 5,1 düşüş görülmüştür. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1,1’dir.

Beş ana sektörün istihdamı yıllık olarak gerilemiştir. Bu sektörler genelde COVID-19 salgınından en fazla etkilenen ve Nisan 2020’den itibaren istihdamının daraldığı faaliyet kollarıdır. Mart 2021’de konaklama ve yiyecekte yüzde 6,6, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda yüzde 6,5 düzeyinde yıllık düşüşler gerçekleşmiştir. Ayrıca, idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe de Kasım 2020’den itibaren gözlenen yüksek oranlı daralma eğiliminin devam ettiği gözlenmektedir. Diğer taraftan, ev içi hizmetlerin içerildiği hanehalklarının işveren olarak faaliyeti sektörü yüzde 32,3 oranındaki gerileme ile istihdamı en olumsuz gelişen sektördür.

İmalat, ticaret ve inşaat sektörlerinde istihdam görünümü göreli olarak olumludur. 2020 yılının ikinci yarısında toparlanma gösteren sektörlerde istihdam artışlarının hızlanarak devam ettiği görülmektedir. Mart 2021’de tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 12, imalatta yüzde 10, inşaatta yüzde 21,5 ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinde de yüzde 6,9 oranında istihdam artışları gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, pandemi nedeniyle önem kazanan insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründe de yüksek oranlı (yüzde 38) istihdam artışları sürmektedir. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sınıfında da yıllık istihdam artışı yüzde 16,6 seviyesindedir.

Mart 2021’de KOBİ sigortalı çalışan sayısı 647 bin artmıştır. Mart 2020’ye göre KOBİ sigortalı çalışan sayısı en fazla artan sektör 203 bin istihdam artışı ile bina inşaatı sektöründe olmuştur. Bu sektörü 78 bin artış ile insan sağlığı hizmetleri, 71 bin artış ile perakende ticaret ve 61 bin artış ile toptan ticaret sektörleri izlemiştir.

Kadın çalışan sayısı geçen aya ve geçen yıla göre yükselmiştir. Mart 2021’de sigortalı kadın çalışan sayısı bir yıl öncesine göre 288 bin artmıştır ancak, 2020 yılı başında yüzde 31,3 olan sigortalı kadın çalışan sayısının toplam istihdam içindeki payı Mart ayında yüzde 30,9’a gerilemiştir.

Ocak ayı kira artış oranı netleşti

OpenAI, ChatGPT’nin konuşma tarzını kullanıcılara bıraktı: Daha kişisel stil, ton ve emoji ayarları

Küba, ABD'nin Venezuela'ya düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 32 Kübalı için yas ilan etti

Yılın son ayında market endeksi yüzde 3,44 arttı

İşgalcilerden Batı Şeria'da ev baskınları: 21 Filistinli esir alındı

Atıyla gezerken vaşakla karşılaştı

BESO Başkanı Çiftçi: Sözle değil, icraatla konuşuyoruz

Venezuela'da Maduro sonrası ilk kabine toplantısı yapıldı

Enflasyon rakamları açıklandı: Memur ve emeklinin maaş zammı belli oldu

UNRWA: Batı Şeria'da 12 bin çocuk zorla yerinden edildi

Pakistan'da otobüse saldırı: Bir ölü 8 yaralı

Trump'tan Küba, Meksika ve Kolombiya'ya tehdit

Sessiz seyreden Gastrointestinal hastalıklar hakkında uzmanından hayati uyarılar

Şam–SDG görüşmeleri sonuçsuz kaldı, Halep'te "eski rejim unsurları" yakalandı

Oto yedek parça dolandırıcılığı: 10 ilde operasyon, 25 tutuklama

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Venezuela krizi piyasaları sarstı: Altında sert yükseliş

Mardin’de 2 kız kardeş evinde ölü bulundu

Meteoroloji'den kuvvetli rüzgâr, don ve çığ uyarısı

ABD'nin kaçırdığı Maduro New York'ta hâkim karşısına çıkacak

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırıları artıyor

Trump'tan "Venezuela'yı biz yönetiyoruz" sözleriyle yeni saldırı tehdidi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanıyor

HAMAS: Ramallah'ın kuzeyindeki kahramanca eylem meşru bir karşılıktır

Siyonistler ateşkesi ihlal ediyor: Gazze ve Han Yunus'ta 3 şehit

Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü

Enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam bugün netleşiyor

Sakarya'da drift atan sürücüye 143 bin TL ceza

Karayipler hava sahasına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ocak ayı kira artış oranı netleşti

OpenAI, ChatGPT’nin konuşma tarzını kullanıcılara bıraktı: Daha kişisel stil, ton ve emoji ayarları

Küba, ABD'nin Venezuela'ya düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 32 Kübalı için yas ilan etti

Yılın son ayında market endeksi yüzde 3,44 arttı

İşgalcilerden Batı Şeria'da ev baskınları: 21 Filistinli esir alındı

Atıyla gezerken vaşakla karşılaştı

BESO Başkanı Çiftçi: Sözle değil, icraatla konuşuyoruz