• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü halk sağlığı farkındalığını artırmak amacıyla stant açtı

GÜNDEM 19.09.2024 22:17:49 0
Siirt İl Sağlık Müdürlüğü halk sağlığı farkındalığını artırmak amacıyla stant açtı

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü, halk sağlığını korumak ve sağlık okuryazarlığını artırmak amacıyla Güres Caddesi'nde bilgilendirme stantları açtı.

Siirtlilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, aile hekimliği hizmetleri, ilk yardım eğitimi ve sigarayla mücadele gibi önemli konularda bilgilendirmeler yapıldı.

Organ bağışının önemi, teknoloji bağımlılığıyla mücadele ve koruyucu sağlık hizmetlerinin tanıtıldığı etkinlik, Siirt'te geniş yankı uyandırdı.

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü, düzenlediği etkinlikle kanser taramaları, aşılar ve ilk yardım konularında halkı bilgilendirerek sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor.

Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, gerçekleştirilen bu etkinliğin halkın sağlık okuryazarlığını artırmak ve koruyucu sağlık hizmetleri konusunda bilinç oluşturmak açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

"Koruyucu sağlık hizmetleri önceliğimiz"

Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, yaptığı açıklamada, etkinliğin amacının halk sağlığı hizmetlerinin tanıtımını yapmak olduğunu belirterek, "Devletin görevi sadece tedavi hizmetleri sunmak değil, aynı zamanda toplum sağlığını korumaktır. Maalesef ülkemizde koruyucu sağlık hizmetleri bazen ihmal edilebiliyor. Vatandaşlarımız genellikle hastanelere gitme eğiliminde; bu algıyı değiştirmeyi hedefliyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde birçok hizmet sunuluyor. Bu sayede kamu hastanelerinin yükü hafifler ve ekonomiye katkı sağlanır" dedi. Ayrıca, kanserle mücadelede erken teşhisin önemine değinen Ömür, “Bugün KETEM’de kanser taramaları ve meme, bağırsak ve rahim kanserine karşı bilgilendirme yapıyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır.” dedi.

Aile hekimliği sistemi ve sunulan hizmetler nelerdir?

Etkinlikte konuşan Aile Hekimi Uzmanı Sümeyya Kılıççıoğlu, Siirt'teki aile hekimliği hizmetleri hakkında bilgi vererek, "Siirt'te 30 aile sağlığı merkezi ve 108 aile sağlığı birimiyle hizmet vermekteyiz. Aile hekimleri, her yaştan bireyin herhangi bir şikayeti olmasa dahi başvurabileceği, sürekli ve kapsamlı bakım sağlayan sağlık profesyonelleridir. Aile hekimleri koruyucu sağlık hizmetleri de sunmaktadır. Kanser taramaları, aşılama, gebelik takibi ve çocukların düzenli kontrolleri bu hizmetler arasındadır. 15-49 yaş arasındaki kadınların 6 ayda bir kontrollerini yapıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Kılıççıoğlu, aile hekimlerine randevusuz bir şekilde başvurulabileceğini de hatırlatarak, bu hizmetlerin toplum sağlığı üzerindeki önemine vurgu yaptı.

"Teknoloji bağımlılığı, gittikçe artan bir sorun"

Etkinlikte teknoloji bağımlılığına dikkat çeken Psikolog Burak Saytekin, teknoloji bağımlılığının çağımızın en önemli sorunlarından biri olduğunu söyleyerek, “Eskiden teknoloji bağımlılığını daha çok çocuklar üzerinden konuşuyorduk, ancak artık yetişkinlerde de bu sorunu sıklıkla görmekteyiz. Hatta 2 yaş altındaki çocuklarda bile teknoloji bağımlılığından bahsetmek mümkün. Bu bağımlılıkla mücadele için vatandaşlarımızın Siirt İl Sağlık Müdürlüğü veya toplum sağlığı merkezlerine başvurarak danışmanlık hizmeti alabileceğini hatırlatmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"İlk yardımda ilk 3-4 dakika hayati önem taşıyor"

İlk Yardım Eğitmeni Mehmet Emin Buldu ise, ilk yardımın hayat kurtarıcı rolüne dikkat çekerek, "İlk yardım, aniden ortaya çıkan ve hayatı tehdit eden durumlarda olay yerinde yapılan hızlı, etkili ve tıbbi araç gereç içermeyen müdahalelerdir. Hayatı tehdit eden en kritik süre, ilk 3-4 dakikadır. Bu süreçte genellikle ambulans olay yerine ulaşamayabilir. Bu nedenle, olay yerinde ilk yardım bilen kişiler olursa, yaralının hayatta kalma şansı ciddi oranda artar. Dileyen tüm vatandaşlarımız, Siirt İl Sağlık Müdürlüğü’nden iki gün süren kapsamlı ve ücretsiz ilk yardım eğitimi alabilirler. Hayat kurtarmak isteyen herkesi ilk yardım öğrenmeye davet ediyoruz." dedi.

"Organ bağışı ile bir insanı kurtarmak, tüm insanlığı kurtarmak gibidir"

Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doğan Danış ise, organ bağışının önemine dikkat çekerek toplumsal bilincin artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Batı'da beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan organ nakli oranı yüzde 90 iken, ülkemizde bu oran yüzde 10 civarındadır. Canlı donörlerden yapılan nakil oranı ise yüzde 90 seviyesindedir. Halkımızın organ bağışı konusundaki tereddütlerini gidermek istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı, organ bağışının dini açıdan bir sakıncası olmadığını belirten bir fetva yayımlamıştır. 'Bir insanı kurtaran, tüm insanlığı kurtarmış gibidir' ayeti doğrultusunda organ bağışı caizdir. 18 yaşını doldurmuş her birey organ bağışında bulunabilir. Ancak, organ bağışında beyin ölümü gerçekleştiğinde aile onayı olmadan organ nakli yapılamaz." diye belirtti. (İLKHA)

Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer mesaj

Cizre-Nusaybin kara yolunda trafik kazası: 6 yaralı

Yemen'in yeni Başbakanı Salih Bin Brik oldu

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

İşgal rejimi Gazze Şeridi'ndeki gıda kaynaklarını sistematik olarak yok ediyor

Motosiklet hafif ticari araçla çarpıştı: 2 yaralı

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ