• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Siirt Üniversitesi’nden laparoskopik tohumlama adımı

RÖPORTAJ 10.04.2025 16:35:51 0
Siirt Üniversitesi’nden laparoskopik tohumlama adımı

Siirt Üniversitesi, Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan Reprodüktif Biyoteknoloji Merkezi’nde, küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamayı yaygınlaştırmak üzere önemli bir adım attı. Laparoskopik yöntemle ilk eğitim uygulaması başarıyla tamamlandı.

Siirt Üniversitesi, hayvancılıkta verimliliği artırmak ve yerli üretimi genetik olarak güçlendirmek amacıyla önemli bir bilimsel projeyi daha uygulamaya koydu.

Üniversite bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamayı rutine taşıyacak çalışmalar başlatıldı.

Merkezde ilk kez laparoskopik yöntemle suni tohumlama uygulaması gerçekleştirilirken, bu uygulamanın kısa sürede bölgesel ve ulusal hayvancılık politikalarına katkı sunması hedefleniyor.

Bilimsel bilgi artık sahaya taşınıyor

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, merkezde yapılan ilk uygulamayı yerinde inceledi. Yaptığı açıklamada, üniversitenin sadece akademik bilgi üretmekle kalmadığını, aynı zamanda bu bilgiyi sahaya yansıtarak Türkiye’nin tarım ve hayvancılık politikalarına katkı sunduğunu belirtti.

Rektör Şındak, "Şu an Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından kurulan Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeyiz. Burada küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamanın yaygınlaştırılması için hem AR-GE çalışmaları yürütülüyor hem de bu çalışmaların rutin uygulamalara dönüştürülmesi hedefleniyor. Bugün burada ilk kez laparoskopik yöntemle suni tohumlama uygulaması yapıldı. Bu, ülkemiz hayvancılığı açısından önemli bir eşiktir." dedi.

"Üç farklı yöntemle suni tohumlama yapılabiliyor"

Prof. Dr. Şındak, küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamanın üç farklı yöntemle gerçekleştirildiğini belirterek, "Birincisi, dondurulmuş sperma yani payetler kullanılarak yapılan yöntem. İkincisi, taze sperma ile yapılan uygulamalar. Üçüncüsü ise, bugün ilk kez uygulamasını gerçekleştirdiğimiz laparoskopik yöntem. Bu uygulamaların tamamı bilimsel araştırma niteliği taşımakta ve şimdiye dek ülkemizde sadece AR-GE düzeyinde uygulanmaktaydı. Bizim hedefimiz, bu uygulamaları artık rutine indirgemek ve ülke genelinde yüksek verimli hayvanların yetiştirilmesine katkı sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

"2016'dan bu yana sürdürülen uzun soluklu bir yatırım"

Söz konusu merkezin ve alt yapının oluşması sürecinin uzun yıllara dayandığını ifade eden Şındak, "2016 yılından beri devam eden bir sürecin sonucudur. Merkezin inşaatının tamamlanması, laboratuvarların oluşturulması, araç ve gereçlerin temin edilmesi, yurt dışından genetik özellikleri yüksek hayvanların ithal edilmesi, bunların laboratuvar analizlerinin yapılması gibi aşamalardan geçilmiştir. Şu an itibariyle üniversitemiz ve Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinin tamamı bu çalışmalara katılmakta, gerekli eğitimleri almakta ve bu uygulamaların rutin hale gelmesi için çalışmalar sürdürülmektedir." şeklinde konuştu

"Hedef, genetik verimi yüksek küçükbaş hayvanlar"

Yeni açılan merkezle birlikte artık sadece AR-GE değil, üretime dönük ve yaygınlaştırılabilir bir model oluşturulmuş olacak. Siirt Üniversitesi’nin bu alanda Türkiye’ye örnek olmayı hedeflediğini vurgulayan Rektör Şındak, "Bugün, burada ilk kez laparoskopik yöntemle eğitim amaçlı bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Bundan sonraki süreçte, bu yöntemi daha da yaygınlaştırarak ve rutine geçirerek çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz." dedi.

Doç. Dr. Yılmaz: Başarı oranı yüzde 75’e ulaşıyor

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Yılmaz da yapılan uygulamanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi Reprodüktif Biyoteknoloji Merkezi’ndeyiz. Burada ağırlıklı olarak küçükbaş hayvanlarda suni tohumlama üzerine çalışmalar yürütülüyor. Merkezimizde modern laboratuvar altyapısı bulunmakta ve yurt dışından getirilen, yüksek damızlık değere sahip hayvanlar üzerinde uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Bugün, suni tohumlama yöntemlerinden biri olan laparoskopik tohumlama üzerine bir eğitim düzenledik. Bu yöntemin sahada bazı zorlukları olsa da, özellikle dondurulmuş sperma kullanıldığında en yüksek başarı oranını sağlayan teknik olduğunu biliyoruz. Uygun dönemlerde uygulandığında doğum oranları yüzde 75’lere kadar çıkabiliyor. Bu nedenle eğitim faaliyetlerimizi sürdürmeyi ve kapasitemizi daha da artırmayı hedefliyoruz. Sonrasında ise sahaya inerek doğrudan üreticilerle birlikte bu tohumlama uygulamalarını gerçekleştireceğiz." (İLKHA)

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ