• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Siirt, üzüm üretiminde Türkiye’de ilk 10’a girdi

GÜNDEM 26.02.2025 18:07:45 0
Siirt, üzüm üretiminde Türkiye’de ilk 10’a girdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı Bitkisel Üretim Verileri açıklandı. Siirt, üzüm üretiminde büyük bir sıçrama yaparak ülke genelindeki sıralamasını 28. sıradan 10. sıraya yükseltti.

2023 yılında 14.855 ton olarak gerçekleşen üretim, 2024 yılı itibarıyla yüzde 215 artışla 46 bin 948 tona ulaştı.

Bu başarıda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleme programları, çiftçilere sağlanan teşvikler ve yerel yönetimlerin yatırımları büyük rol oynadı.

Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi’nin koordineli çalışmaları sayesinde, bölgedeki üzüm üreticileri verimliliklerini artırarak pazardaki rekabet güçlerini yükseltti.

Siirt üzümü markalaşıyor

Siirt’in üzüm üretimindeki yükselişi, bölgeye özgü Tayfi ve Sinciri gibi üzüm türlerinin tanınırlığını artırma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Özellikle yüksek şeker oranı ve dayanıklılığıyla öne çıkan Tayfi üzümü, sadece yerel pazarda değil, ulusal ve uluslararası pazarlarda da ilgi görüyor.

Yeni hedef, Türkiye'nin ilk 5’i

Siirt, üzüm üretiminde yakaladığı ivmeyi devam ettirerek Türkiye’de ilk 5 üretici il arasına girmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda, modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması, üreticilere yönelik eğitim programları ve markalaşma çalışmaları hız kesmeden sürdürülecek.

Uzmanlar, Siirt’in coğrafi koşulları ve iklim avantajlarıyla üzüm üretiminde daha da ileriye gidebileceğini belirtiyor. İlgili kurumlar, organik üretime yönelim, ihracat odaklı stratejiler ve katma değerli ürünlerin geliştirilmesi konularında yeni projeler üzerinde çalışıyor.

Siirt’in bağcılıktaki yükselişi, bölge ekonomisine de önemli katkılar sağlarken, tarım sektörü için umut verici bir örnek olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)

Ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar yarısı

Kütahya'da 4 büyüklüğünde deprem

Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer mesaj

Cizre-Nusaybin kara yolunda trafik kazası: 6 yaralı

Yemen'in yeni Başbakanı Salih Bin Brik oldu

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

İşgal rejimi Gazze Şeridi'ndeki gıda kaynaklarını sistematik olarak yok ediyor

Motosiklet hafif ticari araçla çarpıştı: 2 yaralı

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ