• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Siirtli Faraç usta dede mesleği battaniye dokumacılığını 40 yıldır sürdürüyor

GÜNDEM 27.07.2023 15:20:12 0
Siirtli Faraç usta dede mesleği battaniye dokumacılığını 40 yıldır sürdürüyor

Siirtli Faraç usta dede mesleği battaniye dokumacılığını 40 yıldır sürdürüyor

Siirt’te yaşayan 50 yaşındaki Faraç İtil, dede mesleği battaniye dokumacılığını 40 yıldır devam ettiriyor. Sağlıklı bir ürün olması nedeniyle Siirt tiftik battaniyesine son yıllarda rağbetin arttığını belirten İtil, İspanya’dan ve İtalya’dan da siparişler aldıklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı olan 50 yaşındaki Faraç İtil, dedesinden kalma mesleğini babasının tezgahında küçük yaşlarda iken öğrendi. Çeşitli fuarlara katılarak kurduğu tezgahta dokumacılık yapan İtil, hem mesleğini tanıtmaya çalışıyor hem de el emeği göz nuru dokuma ürünlerini beğeniye sunuyor. Fabrikasyon üretim battaniyeler nedeniyle Siirt’te tezgah sayısının 300’den 10’a düştüğünü söyleyen İtil, çok sevdiği mesleğini yaşatmak için çaba gösteriyor.
Siirt tiftik battaniyesinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten İtil, “Siirt battaniyesini 3-4 yıldır belirli fuarlarda ve festivallerde tanıtmak amacıyla Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği fuarlarda tanıtıyorum. Siirt battaniyesi unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasındaydı. Biz de bu mesleği tekrar canlandırmak için ne yapabiliriz diye düşündük. Mesleğimizi elimizden geldiği kadarıyla fuarlarda ve etkinliklerde tanıtmaya çalışıyoruz. Bayağı da rağbet görmeye başladı' dedi.

'Hem İspanya’dan hem de İtalya’dan siparişlerimiz var'
Siirt battaniyesinin çok sağlıklı bir ürün olduğunu ifade eden İtil, Canan Karatay’ın da Siirt battaniyesinin bel, romatizma ve eklem ağrılarına çok iyi geldiğini söylediğini kaydetti. 1-2 yıldır Siirt battaniyesinin rağbet görmeye başladığını dile getiren İtil, 'Şu anda Siirt battaniyesi üretimine yetişemiyoruz. Şu anda bayağı siparişlerimiz var. Çok sağlıklı ve doğal olması hasebiyle bayağı rağbet artmış. Çok meşakkatli bir ürün. Battaniyeyi bu hale getirene kadar bayağı uğraşıyoruz. Hem İspanya’dan hem de İtalya’dan siparişlerimiz var, onları yetiştirmeye çalışıyoruz. Bayağı işimiz var ve fazla usta olmadığı için biz de yetiştiremiyoruz. Türkiye’nin her tarafına da kargo ile gönderiyoruz' şeklinde konuştu.

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Hindistan'da dini festival sırasında izdiham: 6 ölü, 30 yaralı

Prof. Dr. Yılmaz: Malatya'da çok iyi karaciğer nakil cerrahları yetişiyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu

Pakistan'da maymun çiçeği vakalarında artış

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

İran’da kum fırtınası

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ