• BIST 100

    10914,10%-1,32
  • DOLAR

    42,08% 0,09
  • EURO

    48,34% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5369,29% -0,96
  • Ç. ALTIN

    8820,78% -1,13

Siirtli üreticilere tarımda tasarruflu su kullanımı anlatıldı

21 Kasım 2022, Pazartesi 13:40
21 Kasım 2022, Pazartesi 13:40
Siirtli üreticilere tarımda tasarruflu su kullanımı anlatıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirtli üreticilere tarımda tasarruflu su kullanımı anlatıldı

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce ’İklim Değişikliğine Uyum ve Tarımda Tasarruflu Su Kullanım’ paneli düzenlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığınca Tarımsal Sulama Eğitim Programı çerçevesinde düzenlenen panelde iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek için su kıtlığı, taşkın veya kuraklık gibi temel sorunların bertaraf edilmesinde suyun ve su kaynaklarının yönetimi, basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı, sulama altyapısının geliştirilmesinin yanında etkin su kullanımı, yenilenebilir enerji kaynaklarının sulamada kullanımı, bilişim ve uzaktan algılama ile suyu izleme, toprak ve çevre koruma konularında panelist hocalar tarafından üreticilere sunum ve bilgilendirme yapıldı.
Panelde Harran Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Nevzat Aslan, Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Kösetürkmen ve Siirt Üniversitesinden Prof. Dr. Çetin Karademir, Doç. Dr. Ali Beyhan Uçak ile Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin Atlı konuşmacı olarak katkı sağladı.
Siirt’te birçok ürünün bölge ve ülke ekonomisine katkılar sağlayan marka değeri bulunan önemli tarımsal ürünlere sahip olduğunu dile getiren Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, son beş yılda bakanlık tarafından bitkisel ve hayvancılık alanında üreticilere 361 milyon lira destekleme sağlandığını aktardı. Demirhan, “2022 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımları çerçevesinde 30 milyon tutarında 515 projemiz onaylanmıştır. İlimiz, 515 proje ile ülke sıralamasında ilk 20’de yer almıştır. 2018-2022 yılları arasında bakanlığımız, valiliğimiz ve ilgili kurumların destekleri ile Siirt tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi için 53 milyon lira tutarında 70 adet tarımsal proje uygulanmış, uygulanmaya devam etmektedir” dedi.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ise, “Yakın zamanda özellikle 2020 yılında ciddi kuraklık görüldü. Bazı ürünlerde yüzde 50’ye yakın bir düşüş kaydedildi. Bu hayvancılık alanındaki sonuçlardan bahsetmemiz mümkün. Tabi bizim bunlarla ilgili yapmamız gerekenler var. Yapmamız gereken fakat yapamadıklarımız var. Ciddi bir nimeti boşa akıtıp gidiyoruz. Heba oluyor sularımız” şeklinde konuştu.
Panele Vali Yardımcısı Abdulhamit Mutlu, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, il ve ilçe müdürlüğü idarecileri ile teknik elemanlar, tarım danışmanları, STK temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
[gallery ids=',61719,61720,61721']

Rus buğdayı, Azerbaycan üzerinden Ermenistan'a sevk edildi

Beyaz Saray: Trump, pazartesi günü Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüşecek

Aydın açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

EGM: Koruyucu eldiven zorunluluğu bisiklet ve mopedleri kapsamıyor

Kassam, bir işgal askerinin cesedini daha teslim etti

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili raporunu "reddetti"

Uçurumdan düşerek ağır yaralanan adam için ambulans helikopter devreye girdi

Güney Sudan'da silahlı çatışmalar nedeniyle 445 binden fazla kişi yerinden edildi

Endonezya'daki sel felaketinde 20'den fazla kişi kayıp

Hac kurası yarın çekiliyor

İşgalciler ateşkes boyunca Gazze'de 240 kişiyi şehit etti

Burs ve kredi başvuru sonuçları açıklandı

Hindistan'da tren kazası: 8 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Lübnan, Gana, Filistin, Gine ve Japonya büyükelçilerini kabul etti

Adana’da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 210 kişi tutuklandı

MSB'den "Suriyeli öğrenciler" hakkında çıkan iddialara ilişkin açıklama

Diyarbakır’da silahlı kavga: 2 ölü, 2 yaralı

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı'dan 'mafya ve çeteleşme' uyarısı: Adalet duygusu ve devlete güven sarsılıyor

Kassam, bir işgal askerinin cesedini daha buldu

Malatya'daki kitap fuarına katılan şair ve yazarlar: İnsanların ilgisi oldukça iyi

Umut Kervanı’ndan Muradiye’de yardım dağıtımı

Gaziantep’te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Din Görevlileri Mesleki Eğitim ve Gelişim Seminerleri tamamlandı

Gaziantep'in ekim ayı ihracatı 929 milyon doları aştı

Zirai dondan etkilenen üreticilere destek ödemesi sürüyor

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Şehrimiz her gün daha da toparlanıyor

Gaziantepli öğrenciden örnek davranış: İlk bursunu Gazze’ye bağışladı

Adıyaman’da hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

Emekli İmam-Hatip Yenigün: Boykot bir protesto değil, vicdani bir harekettir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rus buğdayı, Azerbaycan üzerinden Ermenistan'a sevk edildi

Beyaz Saray: Trump, pazartesi günü Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüşecek

Aydın açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

EGM: Koruyucu eldiven zorunluluğu bisiklet ve mopedleri kapsamıyor

Kassam, bir işgal askerinin cesedini daha teslim etti

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili raporunu "reddetti"

Uçurumdan düşerek ağır yaralanan adam için ambulans helikopter devreye girdi