• BIST 100

    11067,07%0,61
  • DOLAR

    41,31% 0,04
  • EURO

    48,81% 0,43
  • GRAM ALTIN

    4908,34% 0,49
  • Ç. ALTIN

    7974,44% 1,07

Siirt’te bağcılık ve arıcılığa destek: Üreticilere ekipman dağıtıldı

13 Aralık 2024, Cuma 17:01
13 Aralık 2024, Cuma 17:01
Siirt’te bağcılık ve arıcılığa destek: Üreticilere ekipman dağıtıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen ve GAP İdaresi'nin destekleriyle hayata geçirilen "Bağcılığın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, üreticilere çeşitli tarımsal ekipmanların dağıtımı gerçekleştirildi.

Tarım Müzesi'nde düzenlenen törene Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, çiftçiler, Ziraat Odası Başkanı, Tarım ve Orman İl Müdürü ve sektör temsilcileri katıldı.

Bağcılıkta hedef: 49 bin ton sofralık üzüm

Törende konuşan Vali Dr. Kemal Kızılkaya, Siirt'in üzüm üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Siirt’imiz, Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Şehrimizde 27 farklı üzüm çeşidi bulunuyor ve toplamda 22 bin 355 dekar alanda 14 bin 895 ton üzüm üretiliyor. Hedefimiz, bağ alanlarımızı 27 bin 270 dekara, sofralık üzüm üretimimizi ise 49 bin 500 tona çıkararak ilk 15 arasına girmektir.”

Vali Kızılkaya ayrıca, Tillo Heriresi üzüm çeşidinin yılda 60 ton, Şirvan Ormanbağ köyünde geleneksel yöntemlerle üretilen Sinciri üzümü ve meşe külünden elde edilen İskambo Pekmezi’nin ise yıllık 90 ton kapasiteye ulaştığını söyledi.

Tayfi üzüm yaprağının ekonomik değerine de vurgu yapılarak, Şirvan Üreten Eller Kadın Kooperatifi’nin yıllık 200 ton salamura yaprak üretimiyle bölge ekonomisine katkı sağladığı belirtildi.

Siirt fıstığı ve bıttım sabunu tescilleniyor

Siirt fıstığı ve bıttım sabununun coğrafi işaret tesciliyle marka değerini artıracağını ve hedeflerinin 80 ürünü tescillemek olduğunu belirten Vali Kızılkaya, şu bilgileri paylaştı: “Siirt’te ağaç sayısı 10 milyonu aşmış durumda. Bu ağaçların 8 milyonu verim aşamasında, kalan kısmı ise henüz verime geçmemiş durumda. Bu yıl 28 bin ton fıstık ürettik; hedefimiz ise bu miktarı 50 bin tona çıkarmak. Fıstık üretimini desteklemek için sulama ve gûreleme çalışmalarımız devam ediyor. Öte yandan, Siirt fıstığı coğrafi işaret ve patent başvurumuzun yeniden tescil edileceği müdjesini aldık. Yakında resmi teslimatı gerçekleşecek. Bununla birlikte, bıttım sabununun coğrafi işaret tescili de tamamlandı. Tescilli ürün sayımız 10’a ulaştı. Hedefimiz, 80 ürünle bu alanda ülkemize örnek olmaktır.”

Törende dağıtılan ekipmanlar

Siirt’te bugüne kadar toplamda 257 adet üzüm sıkma makinesi dağıtıldığını belirten Vali Kızılkaya, 2024 yılında tüm üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini ifade etti.

Son üç yılda bağcılık projelerine toplam 117 milyon TL bütçe ayrıldığını belirten Kızılkaya, bu projelerin bölgedeki üzüm üretimini ve katma değerli ürünlerin gelişimini desteklediğini ifade etti. Ayrıca, tarımsal desteklerle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların yaşam standartlarının yükseltildiği vurgulandı." 

Proje kapsamında 95 adet üzüm sıkma makinesi, 30 adet sırt pulverizatör ve 30 adet budama makası üreticilere teslim edildi. (İLKHA)

Suriye'nin hapishane hafızası dijital ortamda

Avukatlardan küresel Sumud Filosu’na destek: Türkiye can güvenliğinin garantörü olduğunu açıkça beyan etmeli

İran'dan yapay zeka çıkışı: Son kararı meclis verecek

Ankara’da “2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Kur’an Kursları Açılış Programı” gerçekleştirildi

Katil rejimin Savunma Bakanı Katz: Gazze yanıyor

Yetimler Vakfı Nijeryalı yetimleri bu ayda unutmadı

Şanlıurfa’da kırtasiye esnafı, okul sezonu hareketliliği ve fiyat artışlarıyla baş etmeye çalışıyor

Batman'da zincirleme kaza: 4 araçta maddi hasar

HAKSİAD Şube Başkanı Çetiz'den hükümete çağrı: Gençlere altın destek paketi lazım

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan HAMAS'a tehdit: Çok kısa sürede silah bırakın

Cizre’nin meşhur tatlısı: Bırınczer sofraların baş tacı

Siyonist rejim ordusu iki askeri tümenle Gazze'ye girdi

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Gazze'ye gidemedik ama mücadeleye devam ediyoruz

Badem yetiştiricileri: Teknik ve makine desteğine ihtiyacımız var

İşgal rejiminden Batı Şeria’da geniş çaplı baskınlar

Çöl Aslanı: Ömer Muhtar

Meksiko'da ölü sayısı 14'e yükseldi

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 gözaltı

Uzmanı uyardı: Diş hastalıkları, kalp ve böbrek sorunlarıyla bağlantılı olabilir

Suriye İçişleri Bakanı Hattab: Süveyda'da güvenlik yapılanması yeniden düzenlendi

Batman'da 21 aileye koruyucu aile hizmeti kapsamında destek

Tunus'tan dönen "Küresel Sumud Filosu" katılımcıları yaşadıklarını anlattı

Başakşehir’de sanayi sitesinde yangın çıktı

Aile Bakanlığı'ndan Batmanlı ailelere 15,6 milyon TL destek

Sabra ve Şatilla'dan Gazze'ye: Bitmeyen soykırım

Batman'da evde bakım hizmeti desteği: 88,5 milyon TL ödeme yapıldı

İşgal rejiminin sözde askerleri psikoloji sorunlarla boğuşuyor

YDUS ek yerleştirme tercih süreci başladı

Mersin'de öğrencilerle çöp toplama etkinliği düzenlendi

Yapı müteahhitliği ve şantiye şefliğinde yeni düzenlemeler: Dijital defter ve belge kolaylığı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Suriye'nin hapishane hafızası dijital ortamda

Avukatlardan küresel Sumud Filosu’na destek: Türkiye can güvenliğinin garantörü olduğunu açıkça beyan etmeli

İran'dan yapay zeka çıkışı: Son kararı meclis verecek

Ankara’da “2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Kur’an Kursları Açılış Programı” gerçekleştirildi

Katil rejimin Savunma Bakanı Katz: Gazze yanıyor

Yetimler Vakfı Nijeryalı yetimleri bu ayda unutmadı

Şanlıurfa’da kırtasiye esnafı, okul sezonu hareketliliği ve fiyat artışlarıyla baş etmeye çalışıyor