• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Siirt’te bahar yağmurları arıcıların yüzünü güldürdü

26 Nisan 2023, Çarşamba 12:30
26 Nisan 2023, Çarşamba 12:30
Siirt’te bahar yağmurları arıcıların yüzünü güldürdü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt’te bahar yağmurları arıcıların yüzünü güldürdü

Yıllık 2 bin 500 ton balın üretildiği Siirt’te, mart ve nisan aylarında etkili olan yağışlarla, arıcıların yüzünü güldürdü.
Coğrafi yapısı, yüzlerce endemik bitki türü ve zengin çiçek florası ile arıcılıkta önemli bir yere sahip olan Siirt’te bu yıl, bal üretiminde yüksek verim bekleniyor. Özellikle geçen yıllarda etkili olan kuraklık nedeniyle zor günler geçiren arıcıların yüzü, mart ve nisan aylarında etkili olan yağışlardan dolayı gülüyor.
Baharda etkisini gösteren yağışların bal verimini ve kalitesini artırdığını dile getiren bal üreticisi Cemal Tomris, mart ve nisan yağmurlarının kendilerine can suyu olduğunu söyledi.
Arıcılığı dedelerinden çocuk yaşlarda öğrendiğini belirten Tomris, “Bu yıl özellikle yağışların güzel geçmesiyle geçen yıla oranla iyi bir rekolte bekliyoruz. Mart ve nisan aylarında yağışların olması arılar kadar bizi de sevindirdi. Arılar gelişmekte, yavru çıkartmakta. Şubat ayında arı ve arıcılık için çok önemli bir nokta. Yıllık bakımlarımızı yaptık. Ana arı eksiklerimizi giderdik, kovan temizliğimizi yaptık. Bunları yaptıktan sonra eksik olan tek şey yağıştı ve yağış da oldu' dedi.

'Türkiye genelinde 60 bin geleneksek karakovan sepet sayısı ile Türkiye’de birinciyiz'
Türkiye geneli kuraklık söz konusu olduğunu, şubat ve mart ayı itibariyle güzel yağışlar olduğunu aktaran Tomris, 'Biz arıcılar bu durumdan çok memnunuz ve kovanlarımız, arılarımız gelişmekte. Arılar petek atmakta, yavru atmakta ve biz oğula doğru gidiyoruz. Mayıs ayında burada oğula hazırlanıyoruz. Şu an arıların gelişiminde hiçbir sıkıntı yok. Ama tabii ki mayıs ayı da çok önemli. Rekolte umut verici ama mayıs ve haziran ayı da buna etki edecek iki aydır. Umuyoruz ki, mayıs ve haziran ayı da güzel geçsin, her taraf çiçek böcek olsun. Türkiye genelinde 60 bin geleneksek karakovan sepet sayısı ile Türkiye’de birinciyiz. Çok iyi üretim yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu yıl kovan başından 25 kilogram bal bekliyoruz”
Siirt’te bin 500 ailenin arıcılık yaptığını kaydeden Tomris, “Geçen yıl rekolte düşüktü çünkü yağış yoktu, kuraklık ve küresel ısınmadan dolayı. Bu durumdan bayağı bir etkilendik. Arılar zayıf kalıp telef oldu. Ama şu an itibariyle çok güzel gidiyor her şey. Arılar güçleniyor. Geçen yıl balın rekoltesi düşük olunca balın kalitesi de etkiliyor ister istemez. Bu sene rekolteden umutluyuz. Bu sene kovan başı en az 25 kilogram bal bekliyoruz' diye konuştu.
'Geçen yıl yüzde elli bir düşüş söz konusuydu' diyen Tomris, 'Bunu inşallah bu sene aşacağız. Çünkü şu an itibariyle iklim, hava ve yağış bunu gösteriyor. Çok güzel bir bitki örtüsü var. Farklı türden çiçeklerle kaplı her yer. Geçen yıl olmayan çiçekler bile bu sene oldu. Bitkiler yeşerdi. Özellikle geceleri yağışların olması ve gündüzün güneşli geçmesi bulutsuz ve yağışsız olması arı için çok önemli. Arının dışarı çıkmasını sağlıyor bu havalar” ifadelerinde bulundu.

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı

Şili’de bakır madeninde göçük: 1 ölü, 5 kayıp

UNRWA: israil, Gazze dışındaki 6 bin yardım tırının girişini engelliyor

Mahalle sakinlerinden beton santrali tepkisi: Bir firma para kazanacak diye binlerce insanın sağlığını hiçe sayamaz!

Endonezya’da Lewotobi Laki-Laki Yanardağı patladı

Bingöl'de, kavurucu sıcakta fırıncılar 250 derecelik fırının başında ter döküyor

7 aylık bebeğin nefes borusuna süt kaçması sonucu hayatını kaybetti

Siyonist rejimin eski kara kuvvetleri komutanı: Gazze'de kalmakla felakete yaklaşıyoruz

Hasankeyf'te tarihe ışık tutuluyor: Arkeopark ve Şaab Vadisi ziyarete açıldı

BATMAN AŞİRETLER PLATFORMU'NDAN YIKIMLARA TEPKİ: “BİR ŞEHİR, ORTAK AKLIYLA AYAKTA KALIR”

Sarıyer’de uyuşturucu sevkiyatı yapan kurye suçüstü yakalandı

Katil rejim sabahtan bu yana 33 Filistinliyi daha katletti

Kavurucu yaz sıcakları, esnafın çalışma koşullarını olumsuz etkiliyor

İngiliz Doktor Groom: Gazze’de Orta Çağı aratmayacak bir vahşet yaşanıyor

Batman aşiret derneklerinden kaçak yapı yıkımına tepki!

Gaziantep'te temmuz ayında 866 milyonluk ihracat yapıldı

Dr. Başak: Sıcak havalarda çocuklar ciddi risk altında

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi: ABD yönetimini Gazze’deki açlıktan tam sorumlu tutuyoruz

Gazze'de abluka devam ediyor: Hükümetten acil ve yeterli gıda ile bebek maması talebi

İşgalciler 3 Suriyeliyi alıkoydu, tarım traktörüne el konuldu

Türkiye'den Suriye'ye ilk gaz akışı sağlandı

BM: Gazze'de 10 bin aileye nakdi yardım yapıldı, ama gıda bulunamıyor

Gazze'de kıtlık nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Diyarbakır'ın kavurucu sıcaklığında kurutma mesaisi

"Soykırıma suçuna karışan çifte vatandaşlar tespit edilip yargılanmalı"

UNICEF: Gazze'de çocuklar eşi görülmemiş bir hızla ölüyor

Kanada'nın ABD ile göçmenlerin sınır dışı edilmesinde iş birliği yaptığı ortaya çıktı

ABD ve NATO'dan Ukrayna'ya silah için yeni finansman mekanizması

Şanlıurfa’da fıstık üretimi düştü, fiyatlar rekor seviyeye ulaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı

Şili’de bakır madeninde göçük: 1 ölü, 5 kayıp

UNRWA: israil, Gazze dışındaki 6 bin yardım tırının girişini engelliyor

Mahalle sakinlerinden beton santrali tepkisi: Bir firma para kazanacak diye binlerce insanın sağlığını hiçe sayamaz!

Endonezya’da Lewotobi Laki-Laki Yanardağı patladı

Bingöl'de, kavurucu sıcakta fırıncılar 250 derecelik fırının başında ter döküyor