• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Siirt’te çocukları bekleyen gizli tehlike: ’Rota virüsü’

09 Mart 2023, Perşembe 09:50
09 Mart 2023, Perşembe 09:50
Siirt’te çocukları bekleyen gizli tehlike: ’Rota virüsü’
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt’te çocukları bekleyen gizli tehlike: ’Rota virüsü’

Siirt’te son haftalarda çocuklarda görülen 'rota virüsü' ateş, kusma ve ishalle baş gösteriyor. Uzman doktor, virüste dikkat edilmezse ölüme yol açabileceği konusunda anne ve babaları uyarıyor.
Altı ay ile iki yaş arasındaki çocuklarda görülen yoğun ishal, mide ve bağırsak iltihaplarına yol açan rota virüsü çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde enfeksiyona neden oluyor. Ateş, kusma ve ishalle birlikte seyreden virüs çocuklarda ciddi tahribatlara yol açabiliyor hatta dikkat edilmezse ölümlere bile neden olabiliyor. Uzmanlar, zamanına yapılan müdahalenin önemine vurgu yaparak ebeveynleri çocuklarını zamanında doktora götürmeleri konusunda uyardı.
Rota virüsünün önlem alınmazsa tehlikelere yol açabileceğini belirterek özel bir hastanede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Abdulhakim Güneş, rota virüsünün özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda sıkça görüldüğünü söyledi.
Dr. Güneş, “Çocuklar bize genellikle ateş, ishal, aşırı kusma gibi şikâyetlerle başvuruyorlar. Rota virüsü genellikle temas yoluyla bulaşan bir virüstür. Nadir de olsa solunum yoluyla da bulaştığı tespit edilmiştir. Yüzeylerde insandan insana ya da bebeklerin bezleriyle bulaşmaktadır. Önlem bizim için çok önemli. Özellikle el yıkama, temas yoluyla olan bulaşmalarda önemlidir. Aşısı vardır. Rotarix ve rotateq dediğimiz iki aşısı vardır. İkisinin de koruyuculuğu yüksektir ve güvenilir aşılardır. Tanısını biz genelde kakada rota virüs antijeni dediğimiz bir antijenle tanı koymaktayız. Kanda kesin bir tanısı yoktur. Tedavisi de daha çok sıvı tedavisi olmaktadır. Çocuğun kaybettiği sıvıyı yerine koymaya çalışıyoruz. İshal beslenmesi dediğimiz beslenme diyet bizim için önemlidir. Burada tabii aşırı yağlı, aşırı baharatlı ve ağır gıdaları çocukların yemesini istemiyoruz. Muz, yoğurt, patates gibi daha hafif gıdalarla beslenmelerini istiyoruz. Bir de tabi bol sıvı almalarını öneriyoruz. Daha küçük bebeklerde ise annelerinin onları sık sık emzirmemelerini istiyoruz” dedi.
Rota virüse karşı aşı çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Güneş, “Aşının yüksek oranda koruyuculuğu vardır ve yan etkisi çok azdır. İlk iki üç ayda aşı yapmalarını öneriyoruz. Onun dışında bu şikâyetleri olan bir kişinin mutlak temas izolasyonu gerekebilir. Evde küçük çocuk veya bu belirtileri olan biri varsa diğer kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Bu hasta olan kişi de el yıkaması el hijyeni, musluğu kullandıktan sonra musluğu temizlenmesi gibi önlemler alınabilir. Çocuk çok küçükse yani özellikle 3 ile 6 ayın altındaki çocuklarda ağır geçtiğini biliyoruz. Çocuk beslenemiyorsa, su dahi içemiyorsa, aşırı dirençli ateşi varsa, günde 10 defadan fazla ishali varsa, bitkinse, göz küreleri çökmüşse, kalp atımları hızlanmışsa mutlaka en yakın hekime başvurmasını öneririm” diye konuştu.

Hafif ticari araç şarampole yuvarlandı; 1'i ağır 2 kişi yaralandı

Vietnam’da yolcu otobüsü devrildi: 9 ölü, 9 yaralı

Endonezya'da tur teknesi battı: Kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

ABD’de adliye binasında silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

Guatemala’da otobüs kazası: 15 ölü, 19 yaralı

Putin: Ukrayna barış konusunda aceleci değil, hedefleri güç kullanarak tamamlayabiliriz

Malatya'da 11 bin 367 konut ve işyeri teslim edildi

NATO Genel Sekreteri Rutte: 'AB, NATO'ya alternatif olmamalı

Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul Esenyurt'ta servis midibüsü devrildi: 4 ölü, 7 yaralı

İşgal zindanlarında kasıtlı öldürme politikası: Şehit esir sayısı 100’ü aştı

Batman Belediyesi’nden Su Taşkınlarına Karşı Kesintisiz Mücadele

Tayvan açıklarında 7 büyüklüğünde deprem

Libya: Düşen uçak ile ilgili soruşturmayı Türkiye ile işbirliği içinde yakından takip ediyoruz

Yunanistan’da yolsuzluk iddialarıyla başlayan çiftçilerin eylemleri devam ediyor

Tendürek Geçidinde ulaşım durma noktasına geldi

Malatya'da liseler arası Gazze temalı resim yarışması düzenlendi

Battalgazi Belediyesi'nden kar ile mücadele çalışması

Bingöl'de yoğun kar ve tipi günlük hayatı olumsuz etkiliyor

Medyatik yargılamaya tepki: Hukuk devleti zarar görüyor

Malatya'da kar yağışı ile birlikte ekipler harekete geçti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Malatya'da terör, uyuşturucu, deprem konutları ve işyerleri vurgusu

Türkiye–AB arasındaki finansman anlaşması yürürlükte

Yunanistan'da kaybolan 4 kişi çığ altında ölü bulundu

Bingöl-Erzurum kara yolu tır trafiğine kapatıldı

Bingöl’de 2026 hac işlemleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Japonya'da zincirleme kaza: 2 ölü, 26 yaralı

Abdullah Deniz şehadetinin 11. yıl dönümünde kabri başında yâd edildi

Gaziantep Peygamber Sevdalıları: Gazze'de ateşkes fiilen geçersiz hale getirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hafif ticari araç şarampole yuvarlandı; 1'i ağır 2 kişi yaralandı

Vietnam’da yolcu otobüsü devrildi: 9 ölü, 9 yaralı

Endonezya'da tur teknesi battı: Kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

ABD’de adliye binasında silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

Guatemala’da otobüs kazası: 15 ölü, 19 yaralı

Putin: Ukrayna barış konusunda aceleci değil, hedefleri güç kullanarak tamamlayabiliriz

Malatya'da 11 bin 367 konut ve işyeri teslim edildi