SAĞLIK 22.04.2025 16:21:22 0

Siirt’te Enjeksiyon Laringoplasti ilk kez uygulandı

Siirt’te Enjeksiyon Laringoplasti ilk kez uygulandı
Haberi Sesli Oku

Ses teli felci nedeniyle konuşmakta ve sıvı gıda tüketmekte zorlanan hasta, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir ilk daha gerçekleştirildi. Kulak Burun Boğaz Uzmanları Op. Dr. Seçkin Akbal ve Op. Dr. İhsan Ceceli tarafından aynı seansta, hem kulak hem de ses tellerine yönelik başarılı bir cerrahi müdahale yapıldı.

"Ses telleri artık yeniden kapanıyor"

Ameliyat hakkında bilgi veren Doç. Dr. Seçkin Akbal, hastanın kendilerine ses teli felci tanısıyla başvurduğunu belirtti.

Hastanın tek taraflı ses telinin çalışmadığını, bu nedenle sıvı gıdaları tüketirken nefes borusuna kaçma sorunu yaşadığını ve sesini de duyurmakta güçlük çektiğini ifade eden Akbal, şu bilgileri paylaştı:

"Tek taraflı ses teli çalışmadığı için özellikle sıvı gıdaları tüketirken nefes borusuna kaçma problemi yaşıyor, ayrıca ses telleri tam kapanmadığı için ses çıkarmakta da zorluk çekiyordu. Konuştuğu şeyleri çevresine duyurmakta güçlük yaşıyordu. Biz de çalışmayan, orta hatta artık gelmeyen ses teline dolgu maddesi enjekte ederek ses tellerinin yeniden kapanmasını sağladık. Bu işlem sonrasında hastamız sıvı gıdaları daha rahat tüketebilecek. Ayrıca erken dönemde bile sesinde belirgin bir iyileşme kaydettik."

“Terapi süreciyle birlikte daha da iyileşecek”

Ameliyat sonrası hastanın, hastanenin dil ve konuşma terapisi biriminden Hadra Hanım ile terapilere devam edeceğini belirten Akbal, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu süreçte sesinin daha anlaşılır bir hâle gelmesini hedefliyoruz. Ameliyat sonrası hastamızın sesindeki değişimi hemen fark ettik, bu da bizleri çok mutlu etti. Bu işlem ofis şartlarında, lokal anestezi ile poliklinikte yapılabilecek bir uygulama aslında. Ancak hastamız ileri yaşta ve bazı ek hastalıkları olduğu için ameliyathanede, genel anestezi altında gerçekleştirdik. Bu 'enjeksiyon laringoplasti' işlemi, hastanemizde ilk kez uygulandı. Dolgu maddesi zamanla su tutacak, entegre olacak ve bir miktar hacim kaybı yaşasa da ses teline uyum sağlayacak. Bu sayede sesinin daha da iyi olmasını bekliyoruz.”

“Ses kalitesi ve konuşma süresinde belirgin artış sağladık”

Ameliyata katılan bir diğer isim olan Op. Dr. İhsan Ceceli ise hastada gözle görülür bir gelişme kaydedildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ameliyat sonrası hastamızda ses kalitesinde ve ses süresinde kayda değer bir ilerleme sağladık. Elbette önünde uzun bir iyileşme süreci var. Bu süreçte ses terapisi dönemi başlayacak. Ancak şu anda bile hem sesinde önemli bir düzelme var hem de yeme-içme fonksiyonlarında belirgin bir iyileşme gözlemledik. Bu gelişmeler bizleri oldukça memnun etti. Daha önce geçirilen birçok boyun veya göğüs ameliyatında ses tellerinin etkilenmesi sık karşılaşılan bir durumdur ve tıpta tanımlanmış bir problemdir. Böyle durumlarda, bizim uyguladığımız türden yöntemlerle hastaların ses kalitesini tekrar iyileştirmek mümkün olabiliyor. Bu da hastanın yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyen çok önemli bir kazanım."

"Artık il dışına gitmemize gerek kalmadı"

Tedavi sürecinde hastane hizmetlerinden memnun kalan hasta yakını Resul Erdoğan da duygularını şu sözlerle ifade etti:

"Eşimin rahatsızlığı nedeniyle Devlet Hastanesine getirdik. Doktor kardeşimizden Allah razı olsun, bizimle çok ilgilendi. Umut ediyorum ki artık il dışına çıkmamıza gerek kalmadan burada şifa bulacağız. Eşimin ses tellerinde bir problem vardı, sağ olsun doktor bey hızlı ve etkili bir müdahalede bulundu. Allah’a şükür, eşim sağlığına kavuşmak üzere. Eskiden tedavi için Diyarbakır’a gitmek zorunda kalıyorduk. O süreçlerde gerçekten çok zorluk çektik, perişan olduk. Ama şimdi çok şükür, Siirt’te doktorlarımız var, hepsi de çok ilgili ve özverili. Allah hepsinden razı olsun.” (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor